Κώστας Σαραντίδης ( NGUYEN VAN LAP): «Φάρος» διεθνισμού και αλληλεγγύης

Πόλεμος του Βιετνάμ - Βιετμίνχ - Κώστας Σαραντίδης (Van Lap)
Ο Κώστας Σαραντίδης (Van Lap)

Μια ξεχωριστή εκδήλωση στη μνήμη του συντρόφου Κώστα Σαραντίδη (Nguyen Van Lap), που πριν από έναν χρόνο «έφυγε» από τη ζωή, διοργανώθηκε χτες το απόγευμα στον κινηματογράφο «Studio New Star Art Cinema» από τη «New Star», υπό την αιγίδα της πρεσβείας του Βιετνάμ στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε και η ταινία του Γιάννη Τριτσιμπίδα «Βιέτ Κώστας. Υπηκοότης: Ακαθόριστος».

O K. Σαραντίδης βρέθηκε το 1946 στην τότε Σαϊγκόν με τη Λεγεώνα των Ξένων, σε ηλικία 18 ετών, αλλά αυτομόλησε για να πολεμήσει στο πλευρό του βιετναμέζικου εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος. «Δεν μετάνιωσα ποτέ για τίποτα. Θεώρησα ότι σαν Ελληνας έκανα το καθήκον μου. Αυτό που δεν μπόρεσα να κάνω για τη δική μου χώρα το έκανα για μια άλλη που την ένιωσα πατρίδα μου», έχει πει.

Στον χαιρετισμό του στη χτεσινή εκδήλωση ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ο σ. Κώστας Σαραντίδης έζησε σε καιρούς ταραχώδεις. Γνώρισε και βίωσε στο πετσί του τι σημαίνει ιμπεριαλιστικός πόλεμος, ξενική κατοχή, αδυσώπητη εκμετάλλευση και αδικία» και την ίδια ώρα μπόρεσε «να αποτελέσει ένα σύμβολο της λαϊκής πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό. Αυτόν τον άνθρωπο και αγωνιστή, το ηρωικό παράδειγμα γνήσιας προλεταριακής – διεθνιστικής αλληλεγγύης τιμά το ΚΚΕ και θεωρεί πως τα νιάτα της χώρας μπορούν να διδαχτούν πολλά».Επεσήμανε ακόμα ότι ο Κ. Σαραντίδης «ξεχώρισε ως σύμβολο διεθνιστικής προσφοράς γιατί έγινε ένα με το λαϊκό κίνημα της χώρας» και πήρε ξεκάθαρη θέση «στο πλευρό του βιετναμέζικου απελευθερωτικού κινήματος, κόντρα στον γαλλικό ιμπεριαλισμό».

«Με την επιστροφή του στην Ελλάδα στα 1965, ο σ. Κώστας, όταν εργάστηκε στην ΠΕΣΙΝΕ, συνέβαλε στη δημιουργία της πρώτης Οργάνωσης του ΚΚΕ στο γαλλικό μονοπώλιο, όμως η σκέψη του δεν απομακρυνόταν και από τον λαό του Βιετνάμ».

Ο πρέσβης του Βιετνάμ, Le Hong Truong, μιλώντας στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στην αγάπη του Κ. Σαραντίδη για το Βιετνάμ, ως τη δεύτερη πατρίδα του, και τους στενούς δεσμούς του με τον βιετναμέζικο λαό, που τον τιμά ως ήρωα.

Οπως αγωνίστηκε για τη δίκαιη υπόθεση του βιετναμέζικου λαού, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την υπεράσπιση του εκμεταλλευόμενου, στην ίδια κατεύθυνση ο Κ. Σαραντίδης είχε βαθιά φιλία και αλληλεγγύη με τον κουβανέζικο λαό και την Επανάστασή του, τόνισε ο πρέσβης της Κούβας Aramis Fuente Hernandez. Υπήρξε εξάλλου επίτιμος πρόεδρος – μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη – της Ελληνικής Επιτροπής για την απονομή Νόμπελ Ειρήνης στους Κουβανούς διεθνιστές γιατρούς.

Από τη «New Star» την εκδήλωση παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Βελισσάριος Κοσσυβάκης, ο οποίος παρέδωσε στον Γ. Μαρίνο, εκ μέρους της Επιτροπής για το Νόμπελ Ειρήνης στους Κουβανούς γιατρούς, την πρώτη αφίσα που τυπώθηκε ποτέ με το πρόσωπο του Τσε Γκεβάρα πριν πεθάνει. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από ομιλία του Τσε, όπου είπε τη χαρακτηριστική φράση «Χρειαζόμαστε ένα, δύο, τρία, χιλιάδες Βιετνάμ».

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης στο βήμα ανέβηκαν οι τρεις κόρες του Κ. Σαραντίδη, Αντωνία, Φωτεινή και Ελευθερία. Η Φωτεινή Σαραντίδη μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους πτυχές της προσωπικότητας του πατέρα της, την αγάπη του για τον βιετναμέζικο λαό, την καθημερινή του αναφορά στο ΚΚΕ. Παρούσα και η αγαπημένη του σύζυγος, Αννα Σαραντίδη.

Τη ζωή του Κ. Σαραντίδη έχει καταγράψει σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ ο σκηνοθέτης και παραγωγός Γιάννης Τριτσιμπίδας. «Ο Ελληνας αντάρτης του Βιετνάμ: Αυτομόλησε στον Λαϊκό Στρατό και πολέμησε 12 χρόνια μέσα στη ζούγκλα, ο Κώστας Σαραντίδης, εθνικός ήρωας του Βιετνάμ…», αναφέρεται στην περιγραφή της ταινίας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης οι πρέσβεις της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων και της Ταϊλάνδης.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...