Κουφονήσια: Σε έναν ενήλικα και έναν έφηβο ανήκουν, κατά πάσα πιθανότητα, οι σοροί που εντοπίστηκαν το Σάββατο

Λιμενικό περιπολικό
Πηγή : Eurokinissi

Σε έναν ενήλικα και έναν έφηβο ανήκουν, κατά πάσα πιθανότητα, οι σοροί που εντοπίστηκαν το Σάββατο ανοιχτά των Κουφονησίων, σύμφωνα με τον διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Νάξου, Βασίλη Ραπτάκη.

Οι σοροί ήταν σε πολύ προχωρημένη σήψη, σχεδόν, μόνο σκελετοί και εικάζεται ότι ήταν νεκροί για περισσότερο από ένα χρόνο. Τις σορούς εντόπισε Ιταλός καπετάνιος θαλαμηγού, στην παραλία Φυκιό στο Κάτω Κουφονήσι. Ενημέρωσε τις αρχές και στελέχη του Λιμενικού μετέφεραν τις σορούς στο νοσοκομείο Νάξου ώστε να γίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις.

Σύγχυση υπάρχει για το αν οι δύο σοροί βρέθηκαν τυλιγμένοι σε σακούλα. Συγκεκριμένα, εφόσον τα οστά είχαν τοποθετηθεί σε σακούλα τότε θα ενισχυθεί το σενάριο της εγκληματικής ενέργειας. Αν όμως οι σοροί είχαν μπλεχτεί με τη σακούλα κατά τη διάρκεια των μηνών που βρίσκονταν στη θάλασσα, τότε το πιό πιθανό σενάριο είναι να ανήκουν σε ξεριζωμένους που ναυάγησαν. Από την πλευρά του ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών του νοσοκομείου της Νάξου, δήλωσε στον ANT1, ότι: «Ονομάστηκαν σάκος 1 και σάκος 2 για να κάνουμε τη γνωμάτευση. Στον σάκο 1 βρήκαμε το δεξιό μηριαίο οστού και τα δύο λαγόνια οστά και σχεδόν ολόκληρη την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Αυτό το κομμάτι του πτώματος ήταν σε προχωρημένη αποσύνθεση, δηλαδή δεν υπήρχαν μαλακά στοιχεία και μύες. Ηταν όλα ξηραμένα. Το δεύτερο κομμάτι ήταν μικρότερης ηλικίας και αυτό το συμπεραίνω και από το μήκος και από το μέγεθος των οστών. Είναι ανθρώπινο και αυτό αλλά μικρότερης ηλικίας» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Λιμενικό «ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες σήμερα από ιδιώτη, η Λιμενική Αρχή Νάξου για την ύπαρξη δύο σορών σε προχωρημένη σήψη, να επιπλέουν στη θάλασσα, στη θαλάσσια περιοχή παραλίας “Φυκιό” Κάτω Κουφονησίου. Στο σημείο έσπευσε ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, όπου με τη συνδρομή τοπικών λαντζών μετέφεραν τις σορούς στην ακτή και στη συνέχεια παρελήφθησαν και μεταφέρθηκαν από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής στο Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Νάξου. Από τα ευρήματα διαπιστώθηκε ότι η μία σορός ανήκει σε ενήλικα άνθρωπο ενώ η δεύτερη μικρότερη σε μέγεθος, παραμένει αδιευκρίνιστου είδους. Από το Λιμεναρχείο Νάξου που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στο Νεκροτομείο Πειραιά».

Συγκεκριμένα οστά (π.χ. λεκάνη ή κνήμη) μέσα από τη διαδικασία της νεκροψίας – νεκροτομής που θα διεξαχθεί στον Πειραιά θα δώσουν ασφαλέστερες απαντήσεις. Εκτιμάται πως οι σοροί μπορεί να συνδέονται με το ναυάγιο προσφύγων της 22/12/2021, που είχε συμβεί στα ανοιχτά της Φολεγάνδρου. Για αυτό το ναυάγιο δεν ξεκαθαρίστηκε ο αριθμός των αγνοουμένων και μέχρι τον Φλεβάρη είχαν βρεθεί δεκαπέντε σοροί σε προχωρημένη σήψη σε Σίκινο, Νάξο, Ηρακλειά, Πάρο,  και Φολέγανδρο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...