Κουτσόχερο Λάρισας: Τη δομή προσφύγων – μεταναστών επισκέφτηκε το ΚΚΕ

Κουτσόχερο Λάρισας: Τη δομή προσφύγων - μεταναστών επισκέφτηκε το ΚΚΕ

Τη δομή προσφύγων – μεταναστών στο Κουτσόχερο Λάρισας, όπου υπολογίζεται ότι φιλοξενούνται σήμερα περίπου 400 πρόσφυγες, επισκέφτηκε κλιμάκιο της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κλιμάκιο απαγορεύτηκε η διακίνηση στη δομή του φυλλαδίου του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, με γελοίες αιτιολογίες, και ενώ σε προηγούμενες επισκέψεις του Κόμματος δεν είχε τεθεί κανένα τέτοιο ζήτημα.

Από τις συναντήσεις που έγιναν με τον διοικητή και τους εργαζόμενους της δομής διαπιστώθηκε ότι αρκετοί πρόσφυγες παραμένουν σε καθεστώς ομηρίας, αφού αρκετές αιτήσεις για μεταφορά στη χώρα προορισμού είναι σε καθεστώς εκκρεμότητας από πλευράς Υπηρεσίας Ασύλου. Συνεχίζεται επίσης το πρόβλημα της έλλειψης μεταφραστών που θα συνοδεύουν τους πρόσφυγες στις μονάδες Υγείας κατά τις απογευματινές ώρες. Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει για τη διεκπεραίωση των απαραίτητων ενεργειών στις δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. ληξιαρχείο).

Όσον αφορά την εκπαίδευση, η «μη τυπική» έχει παραδοθεί σε ΜΚΟ με τις ευλογίες κυβέρνησης της ΝΔ, μετά την 3ετή σύμβαση που υπέγραψε η UNISEF με τη δανέζικη DRC ως υπεργολάβο, ενώ στα τμήματα των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης φοιτούν συνολικά 55 παιδιά.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ εξέφρασε τον προβληματισμό του για την απόφαση της διοίκησης της δομής και του αρμόδιου υπουργείου να έρθει σε συμφωνία με επιχειρηματίες της περιοχής για την παραχώρηση προσφύγων ως εργατών γης, μπροστά στις ελλείψεις που σημειώνονται για τη συγκομιδή φρούτων. Και αυτό διότι η δομή δεν έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς για να προστατεύει εκείνους που θα εργαστούν, ούτε για το κατά πόσο θα τηρούνται ωράρια, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα.

Αιτία του Προσφυγικού οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ αναφέρθηκαν στις ρίζες του προβλήματος, που είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, η απαράδεκτη εργαλειοποίηση του Προσφυγικού στα γεωπολιτικά παζάρια, για τα οποία έχουν ευθύνες και οι ελληνικές κυβερνήσεις που μπλέκουν τη χώρα στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, η φτώχεια που βασιλεύει σε πάρα πολλές χώρες και οδηγεί αυτούς τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, το κλιμάκιο του ΚΚΕ επανέλαβε τη θέση του Κόμματος ότι πρέπει με ευθύνη του κράτους να παρέχεται βοήθεια με προγράμματα, ώστε οι πρόσφυγες, που παίρνουν άσυλο και θέλουν να παραμείνουν στη χώρα μας, να βρίσκουν στέγη και εργασία και όσοι επιθυμούν να φύγουν σε άλλες χώρες, που αποτελεί την πλειοψηφία, γρήγορα να τους χορηγούνται τα έγγραφα για τις χώρες προορισμού τους.

Μιλώντας με τους εργαζόμενους, διαπιστώθηκε πως οι λιγοστοί συμβασιούχοι και μόνιμοι υπάλληλοι του υπουργείου που απασχολούνται στη δομή, κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο τους, όμως το γεγονός ότι δεν ανανεώθηκαν με ευθύνη του υπουργείου οι συμβάσεις πολλών εργαζόμενων (ΚΟΧ) που απασχολούνταν στη δομή το προηγούμενο διάστημα, οδήγησε στο να παραδοθεί σε εργολάβους η καθαριότητα, η συντήρηση και η φύλαξη των εγκαταστάσεων της δομής. Ενώ και η σίτιση έχει δοθεί σε εργολάβο, μειώνοντας το υπουργείο ταυτόχρονα το ατομικό επίδομα που έπαιρναν οι φιλοξενούμενοι στη δομή που δεν ξεπερνά πλέον τα 75 ευρώ /μήνα.

Από τους εκπροσώπους του ΚΚΕ επισημάνθηκε ότι οι θέσεις εργασίας που υπάρχουν πρέπει να είναι θέσεις εργασίας αορίστου χρόνου και κάλεσαν τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν μόνιμη δουλειά και σταθερά δικαιώματα για όλους.

Δείτε ακόμα...