Κούβα: Διεθνής Συνδιάσκεψη Αλληλεγγύης με 1000 αντιπροσώπους από 80 χώρες

Διεθνής Συνδιάσκεψη Αλληλεγγύης στην Αβάνα, Κούβα / 2 Μάη 2022
Διεθνής Συνδιάσκεψη Αλληλεγγύης στην Αβάνα, Κούβα / 2 Μάη 2022

Με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για την εργατική Πρωτομαγιά, αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης επισκέφτηκε την Κούβα και συμμετείχε στη μεγάλη συγκέντρωση στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα μαζί με πάνω από 1000 αντιπροσώπους οργανώσεων αλληλεγγύης από πάνω από 80 χώρες. Από την Ελλάδα συμμετείχε ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ, όπως και από τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης η Δέσποινα Μάρκου και ο Δήμος Κουμπούρης, γγ του Συνδέσμου και πρόεδρος της διεθνούς των συνταξιούχων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

Οι αντιπροσωπείες συναντήθηκαν και με την ηγεσία της κυβέρνησης και του ΚΚ Κούβας με επικεφαλής τον πρόεδρο της χώρας και πρώτο Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

Στις 2 Μάη με οργανωτές τη Συνομοσπονδία των Εργατών της Κούβας (CTC) και το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών (ICAP) έγινε στην Αβάνα Διεθνής Συνδιάσκεψη Αλληλεγγύης όπου συμμετείχαν οι ξένες αντιπροσωπείες και εξετάστηκε το ζήτημα της συνεργασίας στο θέμα της Υγείας, όπως και το μείζον ζήτημα του αγώνα για να τερματιστεί ο απάνθρωπος πολύμορφος αποκλεισμός της Κούβας από τις ΗΠΑ.

Διεθνής Συνδιάσκεψη Αλληλεγγύης στην Αβάνα, Κούβα / 2 Μάη 2022
Διεθνής Συνδιάσκεψη Αλληλεγγύης στην Αβάνα, Κούβα / 2 Μάη 2022

Στον χαιρετισμό του στη συνδιάσκεψη ο Ηρ. Τσαβδαρίδης, αφού αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της Κούβας ειδικά στον τομέα της Υγείας κόντρα στον αποκλεισμό σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Κούβα βρίσκεται στις καρδιές και στο μυαλό των λαών που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους να αποφασίζουν, όπως η Κούβα, τις τύχες τους μόνοι, χωρίς ξένες παρεμβάσεις, με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη, με αμοιβαία συνεργασία και ειρήνη».

Επίσης, αναφερόμενος στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία τόνισε: «Οι ειρηνόφιλοι λαοί και δυνάμεις του κόσμου πρέπει να καταγγείλουν και να καταδικάσουν την εισβολή και τον πόλεμο που εμπεριέχει τον κίνδυνο ενός ευρύτερου και γενικευμένου πολέμου, να απαιτήσουν κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από την περιοχή. Απαιτούμε την αποκλιμάκωση της κατάστασης από όλες τις πλευρές και αναζήτηση πολιτικής και ειρηνικής λύσης. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) ήταν και είναι πάντα στο πλευρό των φτωχών και των καταπιεσμένων, πολεμώντας για έναν κόσμο χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους και ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση, έναν κόσμο ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης». (Ολόκληρη η ομιλία εδώ)

Επίσης στις 4 και 5 Μάη το ΠΣΕ μαζί με το ICAP διοργανώνουν τo 7o Διεθνές Σεμινάριο κατά των Ξένων Στρατιωτικών Βάσεων στην Κουβανική επαρχία του Γκουαντάναμο με βασική απαίτηση το κλείσιμο της ομώνυμης Αμερικανικής Βάσης και του στρατοπέδου συγκέντρωσης και όλων των άλλων ΑμερικανοΝΑΤΟικών Βάσεων στον κόσμο.

Επίσης για τις 6 Μάη έχει προγραμματιστεί Περιφερειακή Διάσκεψη του ΠΣΕ του τμήματος Αμερικής και Καραϊβικής στο Γκουαντάναμο, με τη συμμετοχή και της προέδρου του Συμβουλίου Σοκόρρο Γκόμες, που γίνεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας του 22ου Συνεδρίου του ΠΣΕ που θα διεξαχθεί φέτος τον Σεπτέμβρη στο Βιετνάμ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...