Κούβα: Εκλογές την Κυριακή για την Εθνοσυνέλευση

Κτίριο Λαϊκής Συνέλευσης, Αβάνα, Κούβα
Φώτο Αρχείου / Το Κτίριο της Λαϊκής Συνέλευσης, Αβάνα, Κούβα / Πηγή: UNSPLASH – Dustan Woodhouse @dwoodhouse

Εκλογές πραγματοποιούνται την Κυριακή 26 Μάρτη στην Κούβα για την εκλογή των αντιπροσώπων της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, που είναι η Βουλή της χώρας και το ανώτατο νομοθετικό σώμα. Θα εκλεγούν 470 αντιπρόσωποι (το 2018 ήταν 605) για θητεία 5 χρόνων και μετά την εκλογή τους θα εκλέξουν το Κρατικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο της χώρας.

Θυμίζουμε ότι με βάση το Σύνταγμα της Κούβας, το ΚΚ Κούβας, η ΚΝ Κούβας, οι μαζικοί φορείς, συνδικάτα, αγροτικές ενώσεις, ενώσεις γυναικών, φοιτητών κ.λπ. κάνουν προτάσεις χωρίς να καταρτίζουν λίστες και ψηφοδέλτια. Οι Λαϊκές Συνελεύσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο αποφασίζουν τα πρόσωπα που προτείνονται να είναι υποψήφιοι και θα πρέπει να πάρουν το 50% συν 1. Το ίδιο ισχύει και για την εκλογή στην Εθνοσυνέλευση. Επίσης, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι είναι ανακλητοί και υπάρχουν διαδικασίες λογοδοσίας στη διάρκεια όλης της θητείας τους. Δικαίωμα εκλέγειν έχουν όλοι οι πολίτες άνω των 16 και εκλέγεσθαι άνω των 18 χρόνων.

Εκδήλωση για την 64η επέτειο της Επανάστασης

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης τιμά την 64η επέτειο της Κουβανικής Επανάστασης με εκδήλωση αφιερωμένη στο συνδικαλιστικό κίνημα της Κούβας. Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 29/3, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5Β). Θα χαιρετίσουν ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Αραμίς Φουέντε Ερνάντες, εκ μέρους των συνδικάτων ο Νίκος Θεοδωράκης και εκ μέρους του Συνδέσμου ο Νίκος Καρανδρέας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...