Κούβα: Επισπεύδεται η λήψη των τοπικών εμβολίων πριν από τη κλινική δοκιμή τους

Σημαία Κούβα

Αντιμέτωπη με 2ο κύμα της πανδημίας, η Κούβα επισπεύδει και ξεκινά εμβολιασμό για την COVID-19 με υποψήφια εμβόλια προτού ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές τους.

«Μια μικρή αίσθηση καψίματος την ώρα της ένεσης», πάντως «όλα πάνε πολύ καλά», διαβεβαιώνει η Σεσίλια Ρέγες, 69 ετών: όπως αυτή, πολλοί Κουβανοί άρχισαν αυτή την εβδομάδα να εμβολιάζονται για την COVID-19, προτού ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές 3ης φάσης των δύο από τα υποψήφια εμβόλια της χώρας που έχουν φθάσει σε αυτή· το χρονοδιάγραμμα επέσπευσε η εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Χθες Τετάρτη, ενώ η νήσος των 11,2 εκατ. κατοίκων ανακοίνωνε ότι επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 1.207 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός που δεν απείχε πολύ από το ρεκόρ, οι κάτοικοι αρκετών συνοικιών της Αβάνας, αλλά και άλλων επαρχιών, έλαβαν την πρώτη δόση του Abdala, του ενός από τα δύο υποψήφια εμβόλια που βρίσκονται στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών.

Η μικρή χώρα της Καραϊβικής έχει μακρά εμπειρία σε ό,τι αφορά τα εμβόλια. Υπό αμερικανικό εμπάργκο από το 1962, άρχισε να αναπτύσσει δικά της τη δεκαετία του 1980. Από τα 13 εμβόλια που αξιοποιούνται στο πρόγραμμα ανοσοποίησης στη χώρα, τα οκτώ παράγονται εγχωρίως.

Για τον νέο κορονοϊό οι κουβανοί επιστήμονες εργάζονται πάνω σε πέντε υποψήφια εμβόλια.

Πηγή: CNN

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...