Κούβα: Καταγγέλλει τον βάρβαρο αποκλεισμό από τις ΗΠΑ

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα, Κούβα - 2016
Φώτο Αρχείου / Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα, Κούβα – 2016

Μια πρώτη ενημέρωση έκανε η κυβέρνηση της Κούβας στον εγχώριο και διεθνή Τύπο για τις επιπτώσεις του βάρβαρου πολύμορφου αποκλεισμού από τις ΗΠΑ, παρουσιάζοντας την προηγούμενη βδομάδα την έκθεση – ψήφισμα που θα καταθέσει και κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 29-30 Οκτώβρη, με τίτλο «Ανάγκη τερματισμού του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοοικονομικού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί από τις ΗΠΑ κατά της Κούβας».

Ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια εξήγησε ότι από τον Μάρτη του 2023 έως τις 29 Φλεβάρη 2024 ο αποκλεισμός των ΗΠΑ προκάλεσε υλικές ζημιές στην Κούβα που εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 5,6 δισ. δολαρίων, μια αύξηση 189,8 εκατ. σε σύγκριση με τον αριθμό που αναφέρθηκε στην προηγούμενη έκθεση. Αυτό αντιπροσωπεύει κατά προσέγγιση αντίκτυπο άνω των 421 εκατ. δολαρίων τον μήνα, άνω των 13,8 εκατ. δολαρίων τη μέρα και άνω των 575.683 δολαρίων σε ζημιές για κάθε ώρα αποκλεισμού.

Επίσης, σε τρέχουσες τιμές οι ζημιές στη διάρκεια του 60χρονου αποκλεισμού φτάνουν τα 164,1 δισ. δολάρια.

Οπως τόνισε ο Παρίγια, αν δεν υπήρχε ο αποκλεισμός εκτιμάται ότι το ΑΕΠ της Κούβας θα μπορούσε να είχε αυξηθεί γύρω στο 8% το 2023. Αναγνώρισε ότι δεν οφείλονται στον αποκλεισμό όλες οι δυσκολίες της κουβανικής οικονομίας, «αλλά θα ήταν μέγα λάθος να μην αναγνωρίσει κανείς ότι (ο αποκλεισμός) αποτελεί το κύριο και πιο ουσιώδες εμπόδιο στην ανάπτυξή μας. Καμία χώρα, ακόμα και με πολύ πιο ευημερούσες και εύρωστες οικονομίες, δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια τέτοια αδίστακτη επιθετικότητα».

Ανέφερε ότι οι εκατοντάδες πρόσθετες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ επί Τραμπ συνεχίστηκαν και επί Μπάιντεν, με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν πολλοί τομείς της ζωής του κουβανικού λαού, όπως της Ενέργειας, των τροφίμων και κάποιων φαρμάκων που δεν παράγονται στη χώρα. Μεγάλο είναι επίσης το πλήγμα στον Τουρισμό, ενώ ο ΥΠΕΞ της Κούβας κατήγγειλε ακόμα το τελευταίο βήμα της κυβέρνησης Μπάιντεν και την απαράδεκτη συκοφαντική απόφαση από τον Μάη του 2024 «να συμπεριλάβει την Κούβα στον κατάλογο των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία».

Θυμίζουμε ότι κάθε χρόνο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η πολιτική του βάρβαρου αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ συναντά τη συντριπτική καταδίκη των περισσότερων χωρών του πλανήτη. Πέρυσι το κουβανικό ψήφισμα για την άρση του αποκλεισμού πήρε 187 θετικές ψήφους, δύο αρνητικές (ΗΠΑ και Ισραήλ) και μία αποχή (Ουκρανία).

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...