Κρίση στις σχέσεις Μαυροβουνίου και Σερβίας με εκατέρωθεν απελάσεις πρεσβευτών

Πάρκο - Φρούριο Kalemegdan, στη συμβολή των ποταμών Δούναβη και Σάβα - Βελιγράδι - Σερβία
Φώτο Αρχείου / Πάρκο – Φρούριο Kalemegdan, στη συμβολή των ποταμών Δούναβη και Σάβα – Βελιγράδι – Σερβία / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Vladimir Tomić

Διπλωματική κρίση ξέσπασε στις σχέσεις μεταξύ του Μαυροβουνίου και της Σερβίας για ιστορικά γεγονότα του αφορούν το 1918. Η απερχόμενη κυβέρνηση του Μαυροβουνίου απέλασε τον πρεσβευτή της Σερβίας στην Ποντγκόριτσα, Βλαντιμίρ Μπόζοβιτς, κατηγορώντας τον ότι αναμειγνύεται σε εσωτερικά πολιτικά θέματα.

Ο Σέρβος πρεσβευτής άσκησε δημόσια κριτική στη διακήρυξη που ψηφίστηκε το 2018 από τη Βουλή του Μαυροβουνίου, σύμφωνα με την οποία ακυρώνεται η απόφαση της Εθνοσυνέλεθσης του Μαυροβουνίου το 1918 για την ένταξη στη σύνθεση του βασιλείου Σέρβων-Κροατών και Σλοβένων που αργότερα μετονομάστηκε σε Γιουγκοσλαβία.

Ο Μπόζοβιτς χαρακτήρισε «έκφραση της ελεύθερης βούλησης του λαού» την απόφαση του 1918, ενώ για την απερχόμενη πολιτική ηγεσία του Μαυροβουνίου αποτελούσε «πράξη υποτέλειας που εκμαιεύτηκε με πιέσεις και δόλια μέσα».

Η κυβέρνηση της Σερβίας αντέδρασε άμεσα απελαύνοντας τον πρεσβευτή του Μαυροβουνίου στο Βελιγράδι, Τάρζαν Μιλόσεβιτς, δίνοντας του διορία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...