Κρίσιμα ερωτήματα για την πυροπροστασία στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων

Η πιθανότητα εκδήλωσης μιας μεγάλης βιομηχανικής πυρκαγιάς στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) των Ιωαννίνων προκαλεί εύλογο φόβο για τις ανυπολόγιστες συνέπειες που μπορεί να επιφέρει στα γύρω χωριά, αλλά και συνολικά στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, η κατάσταση στη ΒΙΠΕ κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς εκεί λειτουργούν εργοστάσια που διαχειρίζονται εξαιρετικά εύφλεκτες πρώτες ύλες, όπως πλαστικό, χαρτί και ξύλο.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο, ωστόσο, εντοπίζεται στο προσφάτως εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο ανακύκλωσης. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο -η εργοδοσία του οποίου, αφού άφησε απλήρωτους τους εργαζόμενους για μήνες, τους υπέβαλε και μηνύσεις για να αποφύγει τις αποζημιώσεις απόλυσης- αποτελεί σήμερα μια υγειονομική «βόμβα» και μια επικίνδυνη εστία. Στον χώρο παραμένουν εκτεθειμένοι τεράστιοι όγκοι απορριμμάτων που σαπίζουν ανάμεσα σε χώρους εργασίας, γεμάτοι με σπασμένα γυαλιά και άλλα επικίνδυνα υλικά που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο ανάφλεξης.

Απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία εμφανίζεται δραματικά υποστελεχωμένη και υποεξοπλισμένη. Σύμφωνα με τα όσα μετέφεραν οι πυροσβέστες μετά από πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στον σταθμό της ΒΙΠΕ, οι ελλείψεις «δένουν τα χέρια» των πυροσβεστών. Κατά την περίοδο 2019-2025, στα Γιάννενα, οι οργανικές θέσεις μειώθηκαν από 275 σε 220 (απώλεια 55 θέσεων), χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται τα 41 οργανικά κενά που προϋπήρχαν από το 2019. Και όλα αυτά, τη στιγμή που έχουν δημιουργηθεί νέες υπηρεσίες.

Οι αυξημένες ανάγκες της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου δεν καλύπτονται με μόνιμο προσωπικό, αλλά στηρίζονται σε διαρκείς μετακινήσεις, εποχικούς, συμβασιούχους, εθελοντές και στην εξαντλητική υπερεργασία του υπάρχοντος προσωπικού.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΤΕ στην ανακοίνωσή της, το κλιμάκιο του Κόμματος διαπίστωσε σοβαρές ελλείψεις σε εξοπλισμό, καθώς και ένα σημαντικά παλαιωμένο στόλο πυροσβεστικών οχημάτων.

Υπογραμμίζει δε ότι η κεντρική κυβέρνηση, ο Δήμος Ζίτσας και η Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όπως καταγγέλλεται, «η ουσιαστική πρόληψη και η προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας θυσιάζονται στον βωμό της πολιτικής “κόστους – οφέλους” της ΕΕ και των δημοσιονομικών αντοχών. Οι δαπάνες για την ασφάλεια θεωρούνται “βάρος”, την ίδια ώρα που κονδύλια κατευθύνονται στην πολεμική εμπλοκή και την πολεμική οικονομία.

Στον 21ο αιώνα δεν είναι ρεαλιστικό ο λαός να καίγεται το καλοκαίρι και να πνίγεται τον χειμώνα, τα παιδιά του να αναπνέουν δηλητήριο. Μόνο ο λαός μπορεί να υπερασπιστεί τη ζωή και την προκοπή του. Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ παντού, που έχει στο Πρόγραμμά του την πραγματική διέξοδο για να ανασάνουν οι πολλοί, την οριστική απαλλαγή από το σάπιο κράτος, το εκμεταλλευτικό σύστημα των πολέμων, της ακρίβειας και των καταστροφών».

Δείτε ακόμα...