Κρήτη: ΑμερικανοΝΑΤΟϊκό ορμητήριο των μονοπωλίων, ενάντια σε λαούς της περιοχής

ΝΑΤΟϊκή Άσκηση στη Σούδα 2017
Φώτο Αρχείου / ΝΑΤΟϊκή Άσκηση στη Σούδα 2017 / Πηγή: Eurokinissi

Την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω και της διεύρυνσης της παρουσίας τους γενικότερα στην Κρήτη, και τελευταία στο Πεδίο Βολής Κρήτης (διεθνώς γνωστό ως NATO Missile Firing Installation, NAMFI) μεθοδεύουν οι Αμερικανοί. Οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση μετατρέπουν την Κρήτη σε ΑμερικανοΝΑΤΟϊκό ορμητήριο.

Σε υλοποίηση της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις, αλλά και όσα συζητήθηκαν την προηγούμενη βδομάδα στη Σούδα μεταξύ του Κυρ. Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο, κατέφτασε στην Ελλάδα ο Αμερικανός ταξίαρχος Γκρ. Μπράντι, διοικητής της 10ης Διοίκησης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας του Στρατού των ΗΠΑ (10h Army Air and Missile Defense Command). Σκοπός του, όπως διαχέεται από τους ίδιους τους Αμερικανούς, να διερευνήσει επιπλέον δυνατότητες για τη διμερή στρατιωτική συνεργασία, μεταξύ των οποίων νέες «ευκαιρίες» για τις χερσαίες δυνάμεις τους που εδρεύουν στην Ευρώπη (US Army Europe) να απλώσουν συστήματά τους και να ασκηθούν στο NAMFI, στο οποίο αναγνωρίζουν «μοναδικές δυνατότητες».

Νατοϊκή Αρμάδα στο Μαράθι, στη Σούδα, το 2008
Φώτο Αρχείου / Νατοϊκή Αρμάδα στο Μαράθι, στη Σούδα / Πηγή: Eurokinissi

Το NAMFI είναι άλλη μια ΝΑΤΟική υποδομή που λειτουργεί στη χώρα μας και όπως λέγεται επισήμως είναι το μοναδικό Πεδίο Βολής στην Ευρώπη που λειτουργεί υπό τη σκέπη του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη – SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe). Βρίσκεται στο Ακρωτήρι Χανίων, σε στενή διασύνδεση με την αμερικανική βάση και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής του ΝΑΤΟ στη Σούδα. Στο Πεδίο Βολής περιλαμβάνεται μια τεράστια περιοχή που απλώνεται βόρεια της Κρήτης, νότια της Θήρας και Αστυπάλαιας, δυτικά της Κάσου και Καρπάθου.

Αμερικανοί παράγοντες το έχουν επισκεφτεί συχνά. Πρόσφατα, στο διάστημα 21/9 – 1/10 το «διευρεύνησαν» και οι ΝΑΤΟικοί στο πλαίσιο της ετήσιας οικονομικής επιθεώρησης από το Διεθνές Σώμα Επιθεωρητών του ΝΑΤΟ.

Προηγούμενα, 7/9 έως 10/9 έγινε η λεγόμενη σύσκεψη UNAC 2-2020 (Users NAMFI Annual Committee). Συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τις Χώρες – Χρήστες (Ελλάδα, Γερμανία, Ολλανδία) και το Πεδίο Βολής Κρήτης, όπου πάρθηκαν αποφάσεις για τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων του, την εκτέλεση βολών, έργα υποδομών και αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών καθώς και θέματα προϋπολογισμού του 2021.

Επίσκεψη του πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ στη βάση της Σούδας Πηγή: EUROKINISSI

Παράλληλα, οι ΗΠΑ επιχειρούν να αποκτήσουν και άλλες «στρατηγικές υποδομές» της χώρας, για να μην παρθούν από άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κύρια της Κίνας. Ο A. Μπόουλερ, Δ/νων σύμβουλος της «International Development Finance Corporation» (κρατικός φορέας των ΗΠΑ που χρηματοδοτεί αμερικανικές επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς όπως Ενέργεια, υποδομές, τεχνολογία), συνάντησε την Τρίτη στην Ουάσιγκτον τον Π. Ξενοκώστα της ONEX. Ο Π Ξενοκώστας, έχει ήδη το Νεώριο Σύρου, ενώ απέκτησε και το πλειοψηφικό πακέτο των Ναυπηγείων Ελευσίνας, για να τα μετατρέψει σε επισκευαστική βάση του 6ου Στόλου των ΗΠΑ, όπως επίσης έχει αναλάβει απο το ελληνικό Δημόσιο τη ναυπήγηση 3 νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού- αφού μια άλλη η 4η ως πρότυπο, θα ναυπηγηθεί στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ.

Ναυπηγεία Σύρου
Φώτο Αρχείου / Ναυπηγεία Σύρου / Πηγή: Eurokinissi

Ο Μπόουλερ χαρακτήρισε την Ελευσίνα «στρατηγική επένδυση», συνδυάζοντάς την με τον γειτονικό Σκαραμαγκά, που επίσης θέλουν να ελέγξουν με κάποιον τρόπο, στην κόντρα με γερμανικά και άλλα μονοπώλια.

Στο πλαίσιο των ελληνικών εξοπλισμών οι οποίοι είναι ενταγμένοι στην εξυπηρέτηση των αναγκών του ΝΑΤΟ στην περιοχή, το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2021 εκτοξεύει τις στρατιωτικές δαπάνες (από 530 εκατ. ευρώ φέτος, στα 2,5 δισ. του χρόνου), τα διεθνή μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας μέσω εκπροσώπων τους, εφορμούν στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Αμυνας.

Ναυπηγεία Ελευσίνας
Πηγή : Eurokinissi

Όλα αυτά, και στο πλαίσιο της αναμενόμενης προκήρυξης διαγωνισμού για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά την Παρασκευή, προχτές Τρίτη έσπευσαν διαδοχικά για συναντήσεις με τον γεν. διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, Θ. Λάγιο, ο διοικητής του περιλάλητου Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, συνταγματάρχης K. Γκ. Μακ Ντόναλντ, και ακολούθως ο διευθυντής Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής της γαλλικής Υπηρεσίας Αμυντικών Εξοπλισμών DGA (Direction Generale de l’Armement) ταξίαρχος Λ. Τομάς, ο ακόλουθος Αμυνας της Γαλλίας στην Ελλάδα, σμήναρχος Σ. Αμπαλεά και ο σύμβουλος της γαλλικής πρεσβείας E. Ντουβά.

Πηγη ΑΠΕ, Ριζοσπάστης

ag

Δείτε ακόμα...