Κρήτη: Ξαφνικό πρόβλημα στην μεταφορά των μεταναστών από το αλιευτικό στο επιβατικό «Σαμαριά»

Μετανάστες διασώθηκαν στην Παλαιοχώρα Χανίων μετά από την μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ενώ βρισκόταν 18 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης - 22/11/22
Μετανάστες διασώθηκαν στην Παλαιοχώρα Χανίων μετά από την μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ενώ βρισκόταν 18 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης – 22/11/22 – Πηγή: Flashnews.gr

Ξαφνικό πρόβλημα στην μεταφορά των μεταναστών από το αλιευτικό στο επιβατικό («παντόφλα») «Σαμαριά» σημειώθηκε, όταν αρκετοί αρνήθηκαν να φύγουν από το σκάφος με το οποίο είχαν αναχωρήσει από την Λιβύη με προορισμό την Ιταλία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr στο επιβατηγό πλοίο είχαν μεταφερθεί περίπου οι μισοί, όταν ξαφνικά οι υπόλοιποι αρνήθηκαν να αφήσουν το αλιευτικό σκάφος, λέγοντας πως δεν θέλουν να κατεβούν εδώ αλλά να πάνε στην Ιταλία που ήταν ο αρχικός τους προορισμός.

Όπως αποφασίστηκε στο επιβατικό πλοίο «Σαμαριά» της ΑΝΕΝΔΥΚ, που βρίσκεται στο λιμάνι της Παλαιόχωρας θα παραμείνουν για μια ή δύο νύχτες  οι μετανάστες που διασώθηκαν μετά από την μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ενώ βρισκόταν 18 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης. Ο λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε η προσωρινή φιλοξενία τους στο πλοίο ήταν ο πολύ μεγάλος αριθμός τους (περίπου 450 άτομα) και το δεδομένο πως δεν υπάρχει κατάλληλος διαθέσιμος χώρος στην Παλαιόχωρα, αλλά ούτε άμεσα και σε περιοχή  του δήμου Χανίων για την διαμονή τόσων ανθρώπων, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την μεταφορά τους στον Πειραιά.

Ο λαός της περιοχής δίπλα στους ξεριζωμένους

Όπως δημοσίευσε το Flashnews.gr, μεταξύ των μεταναστών βρίσκονται δεκάδες γυναικόπαιδα, ενώ νερό και φαγητό θα τους προσφέρει ο Δήμος Κανδάνου –Σελίνου. Να σημειωθεί πως από την πρώτη στιγμή που υπήρξε ενημέρωση για την άφιξη των ξεριζωμένων αυτών ανθρώπων κάτοικοι και φορείς της περιοχής προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες αλλά και είδη τροφίμων. Το βράδυ γιατροί και νοσηλευτές από την κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ από Χανιά και από το Κέντρο Υγείας Καντάνου, προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες σε ορισμένους που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας, ενώ για έναν 15χρονο  χρειάστηκε η διακομιδή του στο Νοσοκομείο Χανίων.

Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ: Να εξασφαλιστούν άμεσα με ευθύνη του κράτους ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης

Το ΚΚΕ χαιρετίζει την αντίδραση δεκάδων κατοίκων της Παλαιόχωρας, που όπως και σε προηγούμενα περιστατικά βοήθησαν με κάθε τρόπο τους πρόσφυγες που είχαν φτάσει στην περιοχή. Παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες των κατοίκων και του Δημοτικού Συμβουλίου, υπάρχει η αναγκαιότητα το κράτος να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί.

Άμεσα να εξασφαλιστούν:

  • Η φιλοξενία των προσφύγων με ευθύνη του κράτους σε κατάλληλους χώρους και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
  • Ιατρική παρακολούθηση από ιατρικό προσωπικό, επαναλαμβανόμενα test Covid-19 και μέτρα φροντίδας ιδιαίτερα για τα παιδιά.
  • Εξασφάλιση με ευθύνη του κράτους της τροφοδοσίας και όλων των αναγκαίων υλικών για όσο καιρό παραμείνουν στην περιοχή.

Με πληροφορίες από LimenikaNea, Flashnews.gr, 902.gr

Δείτε ακόμα...