Κροατία: Ουκρανικό drone διέσχισε την Ουγγαρία και συνετρίβη στο Ζάγκρεμπ

Ένα ουκρανικό drone τύπου Tupolev Tu-141 (το οποίο παράχθηκε από την Σοβιετική Ένωση την δεκαετία του ’80) πέταξε το βράδυ πάνω από την Ουγγαρία και συνετρίβη κοντά στην κροατική πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ, αφήνοντας ένα κρατήρα στο έδαφος, ανακοίνωσε σήμερα η κροατική κυβέρνηση.

Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι ή τραυματισμοί.

Μια έκρηξη ακούστηκε κοντά στη λίμνη Τζαρούν στο Ζάγκρεμπ γύρω στις 23.00 χθες Πέμπτη, ανέφεραν κροατικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με την αστυνομία, βρέθηκαν δύο αλεξίπτωτα και πολλά οχήματα υπέστησαν ζημιές.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που πετούσε σε ύψος 1.300 μέτρων, ήρθε από την Ουγγαρία και συνετρίβη επτά λεπτά μετά την είσοδο του στον εναέριο χώρο της Κροατίας, τόνισε η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς δήλωσε ότι σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες το drone προερχόταν αρχικά από την Ουκρανία και συνετρίβη αφού τελείωσε από καύσιμα.

«Αυτό ήταν ένα πολύ σοβαρό περιστατικό. Θα πρέπει να το διερευνήσουμε διεξοδικά», δήλωσε υπουργός Άμυνας Μάριο Μπάνοζιτς σε συνέντευξη Τύπου.

Είπε ότι δεν είναι σαφές εάν το drone ανήκει στη Ρωσία ή στην Ουκρανία. Αρνήθηκε επίσης να πει από πού θα μπορούσε να προέρχεται το drone. «Η έρευνα θα αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες», είπε.

Επισήμως, το αναγνωριστικό Drone Tupolev Tu-141, έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση στην Ρωσία, ενώ η Ουκρανία έχει επαναφέρει τα εναπομείναντα σε υπηρεσία από το 2014.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σζιτζάρτο δήλωσε ότι η Ουγγαρία συνεργάζεται στενά με την Κροατία και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ για το περιστατικό με το drone. «Οι αρχές μας εξετάζουν τι συνέβη, καθώς σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ο εναέριος χώρος πολλών μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, επηρεάστηκε από την πτήση του drone».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, dpa)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...