Επαφές στο ψευδοκράτος ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνει σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, που έγινε δεκτός από τον «ομόλογό» του στη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ), Εχσίν Ερτουγρούλογλου.
Ο Φιντάν θα συναντούσε μεταξύ άλλων και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ. Βασικό θέμα στην ατζέντα είναι το ενδεχόμενο σύναψης τουρκοσυριακού συμφώνου, προφανώς με «αναβαθμισμένο» τον ρόλο του ψευδοκράτους, ενώ η Αγκυρα σταθερά διαμηνύει ότι «οποιαδήποτε περιφερειακά φόρουμ συνεργασίας που αποκλείουν την ΤΔΒΚ και την Τουρκία είναι μη ρεαλιστικά και πιθανώς επιζήμια για την ειρήνη», επανερχόμενη και σε προτάσεις για τη σύγκληση Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.
Αλλο βασικό θέμα είναι ο νέος γύρος διεργασιών στο Κυπριακό, με τον Φιντάν να επαναλαμβάνει χτες ότι «μόνη λύση είναι τα δυο κράτη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν μπορεί να επιβληθεί μια λύση από το παρελθόν. Το νησί πρέπει να προχωρήσει με δύο κράτη». «Δεν υπάρχουν εναλλακτικές, μόνο δύο κράτη. Δεν υπάρχει καμία τύχη και κανένα μοντέλο όπου οι Τουρκοκύπριοι θα είναι μειονότητα. Συνέβη στο Σουδάν, στο Ανατολικό Τιμόρ. Γιατί να μη συμβεί εδώ. Το θετικό πολιτικό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εύχομαι να φέρει καλό κλίμα στο νησί», πρόσθεσε, δείχνοντας και πού οδηγούν τα ιμπεριαλιστικά παζάρια με φόντο τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής και «σταθερότητας» στην περιοχή. Κάλεσε δε «να συγκεντρωθούμε Ελλάδα, Τουρκία, ΤΔΒΚ και Ελληνοκύπριοι και να χτίσουμε ένα κλίμα ειρήνης και σταθερότητας στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο. Αυτό που προτείνουμε είναι να αναγνωριστεί η πραγματικότητα στο νησί. Δεν θα αλλάξει κάτι σε σχέση με σήμερα, τα σύνορα θα παραμείνουν τα ίδια, οι άνθρωποι ίδιοι. Θα ανοίξουμε τον δρόμο για ανάπτυξη και ευημερία».
Οσο για τον Τατάρ, μίλησε για άτυπη διευρυμένη συνάντηση στην Ελβετία στα μέσα Μαρτίου με τον γγ του ΟΗΕ, κατά την οποία θα συμμετάσχουν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, οι δύο πλευρές της Κύπρου και η Μεγάλη Βρετανία σε χαμηλότερο επίπεδο: «Θα μιλήσουμε για το μέλλον του νησιού, πώς θα αναπτυχθούν οι σχέσεις, και πρακτικά θα μιλήσουμε».
Από τη μεριά του το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε «την παράνομη μετάβαση», μιλώντας για «ακόμα μια παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου». Εσπευσε ακόμα να επισημάνει ότι «στο σημερινό εύθραυστο διεθνές περιβάλλον, η σταθερότητα του οποίου απειλείται από σειρά προκλήσεων και αστάθμητων γεωπολιτικών ανακατατάξεων, η συμμόρφωση στις αρχές και στις αποφάσεις του ΟΗΕ δεν επιτρέπεται να είναι επιλεκτική» και να επαναλάβει εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας «την αταλάντευτη προσήλωσή της στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη συνολικής λύσης εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ».
Με φόντο δε και την ετοιμασία για την άτυπη πενταμερή συνάντηση τον Μάρτη, το κυπριακό ΥΠΕΞ κάλεσε «την Τουρκία να ανταποκριθεί θετικά σε αυτήν την προσπάθεια και να απόσχει από ενέργειες οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο και προκαλούν εντάσεις», καταλήγοντας ότι «η άμεση εφαρμογή των συμφωνηθέντων τον περασμένο Οκτώβριο από τους δύο ηγέτες, και η επάνοδος σε διαδικασία διαπραγματεύσεων υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ εντός του συμφωνημένου πλαισίου, παραμένει η μόνη επιλογή».