Κυπριακό: Προμήνυμα νέου γύρου διεργασιών το κάλεσμα Ατζάι Σάρμα για μεγαλύτερη «ευελιξία»

Κατεχόμενη Κύπρος
Φώτο Αρχείου / Κατεχόμενη Κύπρος / Πηγή: Eurokinissi

Προμήνυμα νέου γύρου διεργασιών στο Κυπριακό αποτελούν οι επαφές που είχε προ ημερών στη Νέα Υόρκη ο αναπληρωτής πολιτικός διευθυντής του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιος για το Κυπριακό, Ατζάι Σάρμα, απευθύνοντας νέο κάλεσμα για μεγαλύτερη «ευελιξία».

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ στον «Φιλελεύθερο», ο Σάρμα συνάντησε εκπροσώπους των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ και επανέφερε τη σταθερή για το Λονδίνο (και όχι μόνο) θέση ότι μεγαλύτερη ευελιξία της ελληνοκυπριακής πλευράς θα «διευκολύνει» και τη στάση της Άγκυρας. Μεταξύ άλλων, στη συνάντηση (σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή) κατατέθηκε μεταξύ άλλων πρόταση να ξεκινήσει (π.χ. σε μια πιθανή επιστολή του Κύπριου Προέδρου προς τον ηγέτη του ψευδοκράτους) η αναφορά Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ως «συνιδρυτών» και «συνιδιοκτητών» του νησιού και να αναγνωρίσουν οι Ελληνοκύπριοι «έμφυτα δικαιώματα» των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο. Στην ίδια βάση, ο Βρετανός αξιωματούχος μετέφερε τη θέση του Λονδίνου ότι …διαφωνεί με τη λύση δύο κρατών, αλλά τάσσεται υπέρ μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που – όπως φέρεται να υποστήριξε – μπορεί να διαμορφωθεί μέσα σε ένα ευέλικτο πλαίσιο.

Κραν Μοντανά: Ποτέ δεν αμφισβητήθηκε η διατήρηση ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και ενώ μια σειρά ενεργειακοί κολοσσοί που έχουν υπογράψει συμβόλαια αξιοποίησης «οικοπέδων» στην κυπριακή ΑΟΖ εξαγγέλλουν άμεση επανέναρξη ερευνών και γεωτρήσεων, το Σαββατοκύριακο διέρρευσαν υλικά από τις συνομιλίες που είχαν γίνει το 2017 στο Κραν Μοντανά για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Σε αυτά επιβεβαιώνεται ότι ποτέ δεν αμφισβητήθηκε η διατήρηση ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο, αλλά και ότι εξετάζονταν διάφορες φόρμουλες ειδικά για τη συνέχιση της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στο νησί (π.χ. με δημιουργία βάσης), για χρονικό διάστημα – αρχικά – μέχρι και 15 ετών. Επίσης, επιβεβαιώνονται μια σειρά «συμβιβαστικές προτάσεις» που είχαν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (στρώνοντας επί της ουσίας το έδαφος για διχοτομικές λύσεις) και κατά καιρούς επανέρχονται, σε όλα τα λεγόμενα «κεφάλαια» των συνομιλιών, από το Περιουσιακό μέχρι και το θέμα της διακυβέρνησης, όπως η εφαρμογή εκ περιτροπής προεδρίας, η ίση μεταχείριση Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων κ.τ.λ.

Τουρκία: Όποιος ψάχνει περιπέτειες στην Ανατολική Μεσόγειο θα λάβει την απάντησή του

Από τη μεριά της, η Άγκυρα συνέχισε και χτες τις προκλήσεις. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, που βρέθηκε στα Κατεχόμενα για την «επέτειο» ανακήρυξης του ψευδοκράτους, δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις από εκεί που τις αφήσαμε. Δεν φοβόμαστε κανέναν. Όποιος ψάχνει περιπέτειες στην Ανατολική Μεσόγειο θα λάβει την απάντησή του».

Δείτε ακόμα...