Κύπρος: Ανοίγουν δρόμο διχοτόμησης τα σχέδια «διασυνδεδεμένου ενεργειακού δικτύου»

Φουντώνει η συζήτηση για τα «οφέλη» που θα έχει για το Κυπριακό και ευρύτερα την περιοχή η εξέταση και επέκταση ενεργειακών συνεργασιών με επίκεντρο το νησί, σε μια περίοδο που ετοιμάζεται και επανέναρξη διαπραγματεύσεων, ενώ την «κινητικότητα» αποτύπωσαν και οι δύο άτυπες «συνομιλίες» που είχαν πρόσφατα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της τουρκικής και κυπριακής κυβέρνησης.

Ο πρώην διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς Εργκιούν Ολγκούν δήλωσε ότι «το διασυνδεδεμένο ενεργειακό δίκτυο που θα υλοποιηθεί από κοινού από την Τουρκία, τη βόρεια και τη νότια Κύπρο και την ΕΕ θα προσφέρει πολλά πολιτικά και οικονομικά οφέλη. Το έργο αυτό είναι αναπόφευκτο από την άποψη της φθηνής Ενέργειας, του “πράσινου” μετασχηματισμού και της περιφερειακής συνεργασίας».

Ο ίδιος επέμεινε ότι «ένα μοντέλο βασισμένο σε δύο κράτη αποτελεί τη μόνη διέξοδο για μια ρεαλιστική λύση στην Κύπρο», αλλά και ότι «το διασυνδεδεμένο ενεργειακό έργο δεν θα προσφέρει μόνο οικονομικά οφέλη, αλλά αποτελεί και μια στρατηγική κίνηση που θα ανοίξει τον δρόμο για μια πολιτική λύση».

Μια λύση βασισμένη σε δύο κράτη, συνέχισε, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, θα δημιουργούσε ένα περιβάλλον σταθερότητας που θα κάλυπτε όχι μόνο τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους, αλλά και την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και την περιφερειακή ασφάλεια, όπως βαφτίζονται τα σχέδια συνεκμετάλλευσης που μόνο αυτό δεν διασφαλίζουν.

Στο μεταξύ, δημοσιεύματα οικονομικών ιστοσελίδων αναφέρουν ότι «ωριμάζει σημαντικά η είσοδος του γαλλικού fund “Meridiam” στη μετοχική σύνθεση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ». Κάνουν λόγο για «συζητήσεις με τη Γαλλία, από πλευράς ΑΔΜΗΕ», που «είναι σε προχωρημένο στάδιο», ενώ η κυπριακή πλευρά «βρίσκεται σε πολύ θερμές συζητήσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς προχωρούν γοργά οι επαφές με το fund TAQA, με σκοπό τη σύσταση κοινής εταιρείας και τη συμμετοχή της στο Great Sea Interconnector».

Στο έργο αναφέρθηκε ξανά και ο αρμόδιος για την Ενέργεια βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, που από το βήμα της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, είπε ότι «έχει εξελιχθεί για τα καλά σε επενδυτικό πόλο έλξης».

Για τις μελέτες βυθού, την κατασκευή και την πόντιση του καλωδίου, η κατασκευάστρια εταιρεία «Nexans» αναφέρει ότι τα πρώτα χιλιόμετρα θα ξεκινήσουν μέσα στο 2026. Τις επόμενες μέρες πλοία της εταιρείας που συμμετέχουν στις σχετικές έρευνες, στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, αναμένεται να συνεχίσουν τις έρευνες σε διεθνή ύδατα. Εκπρόσωποι της «Nexans» αναφέρουν, επίσης, ότι το καλώδιο κατασκευάζεται σε δύο εργοστάσια της εταιρείας, σε Νορβηγία και Ιαπωνία. Ακόμα, ότι προχωρούν και οι συζητήσεις με τη «Siemens» όσον αφορά την κατασκευή των μετατροπέων τάσεως στο καλώδιο.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...