Κύπρος: Επίθεση τουρκοκυπρίων κατά κυανόκρανων του ΟΗΕ στην Πύλα

ΚΥΠΡΟΣ Η ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ (ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ
Κύπρος, Σύνορα Ελληνικής και Τουρκοκυπριακής πλευράς- νεκρή ζώνη. Φώτο Αρχείου, Πηγή: EUROKINISSI

Επίθεση από την τουρκοκυπριακή πλευρά αναφέρει πως δέχθηκε σήμερα το πρωί η Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου του ΟΗΕ (UNFICYP). Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της η επίθεση σημειώθηκε εντός της Νεκρής Ζώνης κοντά στο χωριό Πύλα, όπου οι κυανόκρανοι παρεμπόδισαν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες στην περιοχή.

Τουρκοκύπριοι πέταξαν πέτρες και επιτέθηκαν με λοστούς και σκαπτικά εργαλεία κατά των κυανόκρανων και των οχημάτων τους, όταν οι τελευταίοι επιχείρησαν να διακόψουν εργασίες κατασκευής δρόμου, στο Πύλα (που βρίσκεται εντός της Πράσινης Γραμμής, με κατοίκους τόσο Ελληνοκύπριους όσο και Τουρκοκύπριους)

«Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτών των ΗΕ και η πρόκληση ζημιών στην περιουσία των ΗΕ είναι απαράδεκτες και αποτελούν σοβαρό έγκλημα με βάση το διεθνές δίκαιο που θα διωχθούν στον μέγιστο βαθμό που προβλέπει ο νόμος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η UNFICYP και «καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσία που έχει η αποστολή, με βάση την εντολή της, εντός της υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών νεκρής ζώνης, να αποφεύγει οποιεσδήποτε ενέργειες που μπορεί να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις και να αποσύρει όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από την υπό τον έλεγχο των ΗΕ νεκρή ζώνη αμέσως. Η αποστολή παρακολουθεί την κατάσταση στενά και παραμένει δεσμευμένη στο να διασφαλίσει τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας στην περιοχή».

Σημειώνεται ότι το λεγόμενο «υπουργείο Εξωτερικών» του ψευδοκράτους ανακοίνωσε πριν από λίγα 24ωρα ότι το οδικό έργο για το οποίο βρίσκονται συνεργεία των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή, θα προχωρήσει «για ανθρωπιστικούς και οικονομικούς λόγους».

Η κυπριακή κυβέρνηση καταδίκασε την επίθεση και με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Λευκωσία «προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, Μόνιμα Μέλη του ΣΑ, την ΕΕ, την Ελληνική Κυβέρνηση και με την ηγεσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...