Κύπρος: Συναντήσεις με Τατάρ κι Αναστασιάδη της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό – Τζέιν Χολ Λουτ

Τζέιν Χολ Λουτ, ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό
Φώτο Αρχείου / Τζέιν Χολ Λουτ, ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό / Πηγή: Eurokinissi

Στην Κύπρο έφτασε χτες η Τζέιν Χολ Λουτ, ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, όπου σήμερα έχει προγραμματιστεί να έχει συναντήσεις τόσο με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη όσο και με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας νέας 5μερούς Διάσκεψης.

Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο Τατάρ επανέλαβε ότι «επιθυμούμε να θέσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών τη λύση των δύο κρατών που θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα». Τάχθηκε δε υπέρ της «αναπροσαρμογής των συνόρων, αλλά όχι στους διακανονισμούς που θα μετέτρεπαν τους ανθρώπους μας εκ νέου σε πρόσφυγες» και για το ιδιοκτησιακό ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένας τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαμε να πούμε ναι στους διακανονισμούς που αγνοούν τους τίτλους ιδιοκτησίας που έχουμε εκδώσει αλλά και ό,τι έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια».

Ο Τατάρ ξεκαθάρισε επίσης ότι στόχος είναι ένα παζάρι στο οποίο Τουρκία και ψευδοκράτος θα εκτιμήσουν στο τέλος τα ανταλλάγματα στις δικές τους αξιώσεις. Όπως είπε, «πρώτα ας ξεκινήσουμε τη διαπραγμάτευση για τη λύση των δύο κρατών και στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε τι μπορεί να συζητηθεί, τι θέλει η άλλη πλευρά και τι μπορούμε να δώσουμε. Η στάση μας είναι σαφής: Συζητάμε και αξιολογούμε κάθε λογική πρόταση, όλα όσα θα οδηγήσουν τους Τουρκοκύπριους προς τα εμπρός, όχι προς τα πίσω, και που δεν θα επισκιάσουν την ασφάλειά μας, δεν θα σπάσουν τους δεσμούς μας με την Τουρκία».

Ερωτηθείς πώς θα συζητηθεί η μοιρασιά σε ιδιαίτερα κρίσιμα θέματα, όπως οι υδρογονάνθρακες, ο Τατάρ είπε ότι «αυτό το θέμα θα είναι μέρος των διαπραγματεύσεων» και, υπενθυμίζοντας πρόταση του ψευδοκράτους να προχωρήσει η συνεκμετάλλευση ακόμα και χωρίς οριστική διευθέτηση του Κυπριακού, ανέφερε ότι «προτείνουμε συνεργασία και συνεταιρισμό». Ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά ισχυρίζεται ότι “θα πράξω ό,τι επιθυμώ και αν συμφωνείτε μαζί μου, θα σας δώσω κάτι, αλλά θα αποκλείσω την Τουρκία”».

Μετά τη Λευκωσία η Λουτ αναμένεται για επαφές στην Αθήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...