Κύπρος: Το τσάκισμα του φασισμού αναγκαίο για την ενότητα του νησιού

Τούρκοι εισβολείς στην Κύπρο
Τούρκοι εισβολείς στην Κύπρο

Ο Αύγουστος και ο Ιούλιος ξυπνούν ιστορικές μνήμες φρίκης του πολέμου και είναι περίοδος θλίψης και πόνου για τους Κύπριους. Είναι μέρες ντροπής για την ανθρωπότητα που ανέχεται να υπάρχουν αγνοούμενοι, είναι μέρες ενός αδικαίωτου αγώνα για την επιστροφή των ξεριζωμένων. Είναι μέρες που στα μνημόσυνα και στις τελετές ακούγονται κατάρες για το διπλό έγκλημα που συντελέστηκε το καλοκαίρι του 1974 στο νησί της Αφροδίτης. Το πραξικόπημα κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης του προέδρου Μακαρίου και την εισβολή του Τούρκικου στρατού στο νησί, που η κατοχή του 37% των εδαφών του από τον ξένο κατακτητή συνεχίζεται.

Όμως, όσο τα χρόνια περνούν, οι φωνές οργής κατά των υπαιτίων της καταστροφής της Κύπρου και τα συνθήματα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό και το φασισμό που προκάλεσαν την καταστροφή του νησιού, αμβλύνονται. Οι ντόπιοι υπαίτιοι της τραγωδίας ποτέ δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους και δεν ζήτησαν συγγνώμη για τα εγκλήματά τους κατά του Κυπριακού λαού. Τα παιδιά τους κυβερνούν σήμερα την Κύπρο και το επίσημο κράτος, κυβέρνηση και εθνική φρουρά τιμούν σήμερα τους πραξικοπηματίες που έπεσαν μαχόμενοι ενάντια στη δημοκρατία! Η έννοια της ντροπής αφανίστηκε στο μαρτυρικό νησί μετά την επικράτηση της συγκάλυψης και την ατιμωρησίας.

Πραξικόπημα στην Κύπρο από τη Χούντα των Συνταγματαρχών και τα ντόπια ανδρείκελα σαν τον Σαμψών

Ο ελληνοκυπριακός φασισμός εξακολουθεί να μολύνει και σήμερα τη ζωή του νησιού και οι εκπρόσωποί του, με επίσημο αλλά και με συγκαλυμμένο προσωπείο βρίσκονται στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η κοινή γνώμη και οι νέες γενιές που δεν βίωσαν άμεσα την καταστροφή ικανοποιούνται, με τις σημερινές συνθήκες, να φορτώνουν τη συμφορά του 1974 και όσα συμβαίνουν ως τώρα στο σοβινισμό των Τούρκων και την επιθετικότητα του Τουρκικού κράτους. Οι ιμπεριαλιστές που υποδαύλισαν τον εθνικισμό σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, που επένδυσαν πάνω στους ντόπιους φασίστες της «Ένωσης» και του «Ταξίμ», δεν θεωρούνται πλέον ως οι κατ’ εξοχήν υπεύθυνοι για τη de facto διχοτόμηση του νησιού αλλά οι αξιόπιστοι καθοδηγητές μιας λύσης νομιμοποίησης των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής. Συνακόλουθα με τους ιμπεριαλιστές, εξωραΐζονται και οι ντόπιοι φασίστες.

Λίγοι Κύπριοι βρίσκουν το θάρρος να συζητούν για τη συνωμοσία των ιμπεριαλιστών κατά του Κυπριακού λαού και για τα εγκλήματα των φασιστών Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων. Αυτό βέβαια στην κατεχόμενη Κύπρο, όπου ουσιαστικά η Τουρκοκυπριακή κοινότητα βρίσκεται όμηρος του Τουρκικού στρατού κατοχής παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες. Όμως, ανάλογες δυσκολίες υπάρχουν και στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Όταν επιχειρείται να υπάρξει δημόσιος διάλογος για τις φρικαλεότητες των ελληνοκύπριων φασιστών, της εγκληματικής οργάνωσης ΕΟΚΑ Β’ κατά των Τουρκοκυπρίων, προκαλείται καταιγισμός αντιδράσεων. Οι αντιδράσεις ποικίλουν από τον ευτελισμό και την εκτόξευση λάσπης ενάντια σε όσους προβάλλουν τα εγκλήματα των φασιστών μέχρι «βαθυστόχαστες αναλύσεις» πως αυτές οι αναφορές εξυπηρετούν την Τουρκική προπαγάνδα, απενοχοποιούν την Τουρκία για την εισβολή και κατοχή και δικαιολογούν την απαίτησή της να διατηρηθεί το καθεστώτος εγγυήσεων και η παραμονή Τουρκικού στρατού στο νησί για την προστασία των Τουρκοκυπρίων.

Έτσι τα ομαδικά εγκλήματα που διέπραξαν οι φασίστες της ΕΟΚΑ Β’ σε βάρος άμαχων Τουρκοκυπρίων, το καλοκαίρι του 1974 κατά την Τουρκική εισβολή, δηλαδή την ώρα που οι απλοί Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες στρατιώτες έπεφταν στα πεδία των μαχών υπερασπιζόμενοι την Κύπρο ενάντια στις ορδές του Αττίλα, έχουν μείνει εκτός κριτικής, ατιμώρητα, ποινικά, πολιτικά και ηθικά.

Πρόκειται για σκοτεινές σελίδες στην ιστορία της κυπριακής τραγωδίας του 1974, που αφορούν τους Τουρκοκύπριους. Στη χώρα μας, η ιστορική αφήγηση περιστρέφεται στην αυτοθυσία και τον ηρωισμό των Ελδυκάριων και των κομμάντος, στις ομαδικές δολοφονίες αμάχων, τους βιασμούς, τις σφαγές αιχμαλώτων, τους πρόσφυγες, τις καταστροφές που προκάλεσε η εισβολή του Τουρκικού στρατού. Σπάνια γίνεται λόγος για τους Τουρκοκύπριους και τις συνέπειες του πολέμου για τους ίδιους, λίγοι μιλούν για τον αναγκαστικό ξεριζωμό τους, την προσφυγοποίησή τους στην κατεχόμενη πλευρά του νησιού. Ελάχιστες αναφορές και στα εγκλήματα των ελληνοκύπριων φασιστών.

Ο Ν. Σαμσών
Ο Ν. Σαμσών

Η ομαδική σφαγή 126 αμάχων Τουρκοκυπρίων (γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι) από τα μικρά χωριά Μάραθα, Αλόα και Σανταλάρη της επαρχίας Αμμοχώστου αποτελεί φρικιαστική εγκληματική ενέργεια της ΕΟΚΑ Β΄. Μετά την έναρξη της Τουρκικής εισβολής οι ένοπλοι φασίστες της ΕΟΚΑ Β΄από την περιοχή, αντί να πολεμήσουν τον εχθρό, μπήκαν στα τρία χωριά μάζεψαν τους άντρες και τους μετέφεραν σε στρατόπεδο αιχμαλώτων. Στη συνέχεια έκαναν επιδρομές ενάντια στους αμάχους των τριών χωριών, και επιδόθηκαν σε δολοφονίες, βιασμούς και λεηλασίες. Κατά τη δεύτερη φάση της Τουρκικής εισβολής, έσφαξαν τους 126 αμάχους των τριών χωριών, τους έθαψαν σε ομαδικούς τάφους που άνοιξαν με εκσκαφείς και κάλυψαν το χώρο με σκουπίδια και μπάζα. Οι ομαδικοί τάφοι αποκαλύφθηκαν παρουσία του Σουηδικού αποσπάσματος του ΟΗΕ όταν ο Τουρκικός στρατός εισβολής κατέλαβε την περιοχή της Αμμοχώστου. Το 2009 η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα “Volkan’’ ανακοίνωσε 15 ονόματα μελών της ΕΟΚΑ Β’ ως φυσικούς αυτουργούς της σφαγής. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας έδωσε εντολή για ανακρίσεις στην Αστυνομία. Από την αστυνομική ανάκριση δεν προέκυψαν στοιχεία και οι υπαίτιοι παραμένουν ατιμώρητοι.

Τουρκικά στρατεύματα εισβάλουν στην Κύπρο
Τουρκικά στρατεύματα εισβάλουν στην Κύπρο

Επίσης, αποτρόπαιο έγκλημα των φασιστών της ΕΟΚΑ Β’ είναι η ομαδική εκτέλεση 84 άοπλων Τουρκοκύπριων από το χωριό Τόχνη. Στις 14-8-1974 οι φασίστες συνέλαβαν τους άνδρες και τους μετέφεραν με δύο λεωφορεία στη Λεμεσό. Οι επιβαίνοντες στο ένα λεωφορείο οδηγήθηκαν κοντά στο χωριό Παλώδια και εκτελέστηκαν με ριπές αυτομάτων. Στο χώρο της εκτέλεσης έγινε και η ταφή τους. Διασώθηκε μόνο ένας 19χρονος Τουρκοκύπριος που προσποιήθηκε το νεκρό. Οι επιβαίνοντες στο δεύτερο λεωφορείο εκτελέστηκαν και θάφτηκαν κοντά στο χωριό Παρεκκλησιά. Όταν λίγους μήνες μετά το αποτρόπαιο έγκλημα οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ επιχείρησαν να διερευνήσουν την υπόθεση, οι φασίστες ξέθαψαν τα πτώματα από την Παλώδια και τα έθαψαν στο χωριό Γεράσα. Τονίζεται ότι η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους εντόπισε τους χώρους ταφής και ταυτοποίησε σχεδόν όλα τα θύματα. Οι φασίστες δολοφόνοι παραμένουν ατιμώρητοι.

Πέραν από αυτά υπάρχουν και άλλα μικρότερης έκτασης εγκλήματα σε βάρος των Τουρκοκυπρίων που έχουν διαπράξει οι ελληνοκύπριοι φασίστες. Δυστυχώς, η γενική ατιμωρησία, επιτρέπει αφενός την εκμετάλλευσή τους από την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους φασίστες και εθνικιστές, καθόσον το χρησιμοποιούν ως απόδειξη ότι ο Κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά. Από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιείται από όσους επιδιώκουν να ενδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία στις αξιώσεις των Τούρκων και στα σχέδια των ιμπεριαλιστών για ουσιαστική διχοτόμηση του νησιού. Οι τελευταίοι διαχέουν την ευθύνη των εγκλημάτων των φασιστών και ενοχοποιούν όλο το λαό με το επιχείρημα ότι και οι Ελληνοκύπριοι προκάλεσαν πολύ κακό στους Τουρκοκύπριους. Το μεγάλο διαρκές έγκλημα των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, του ΝΑΤΟ κατά του συνόλου του Κυπριακού λαού αποσιωπάται.

Τουρκικά στρατεύματα εισβάλουν στην Κύπρο

Ο μοναδικός δρόμος για τον Κυπριακό λαό και τη δικαίωσή του δεν μπορεί να είναι άλλος από αυτόν που πίστεψαν και αγωνίστηκαν για δεκαετίες οι απλοί άνθρωποι του νησιού, οι εργαζόμενοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Είναι ο δρόμος της κοινής πατρίδας τους, χωρίς ξένα αφεντικά, εγγυητές, προστάτες, ξένες βάσεις και στρατεύματα, με το λαό κυρίαρχο στον τόπο του. Μια πατρίδα, ένα κράτος όλο το νησί, με ειρήνη και εργασία για όλους, όπως το ονειρεύτηκαν, το έζησαν και εύχονται να το πετύχουν με τους αγώνες τους και οι επόμενες γενιές, η 90χρονη εργάτρια Πατού, ο 88χρονος οικοδόμος Τοουλής και ο 82χρονος δημοσιογράφος Ιμπραήμ. Στο δρόμο αυτό, το γνωρίζουν καλά και οι τρεις τους, πρέπει να συντριβεί ο φασισμός των Ελληνοκύπριων και των Τουρκοκύπριων.

Γ.Π.

Δείτε ακόμα...