Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα κόμβος για την υλοποίηση του αμερικανοΝΑΤΟικού ενεργειακού σχεδιασμού στα Δ. Βαλκάνια

EUROKINISSI

Τον ρόλο του μπροστινού για την υλοποίηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού, που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, φρόντισε να επιβεβαιώσει για ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετείχε στη Σύνοδο της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναβίωση της Διαδικασίας και για την «ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή», όπως είπε.  «Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα φιλοδοξεί πάντα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη γειτονιά μας. Και ειδικά σε μια εποχή όπου τα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας αναδεικνύονται σε πρώτη προτεραιότητα για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. O ρόλος μας σε αυτόν τον τομέα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος», ανέφερε.

Περνώντας στο «ψητό», δήλωσε ότι συζήτησαν με τις κυβερνήσεις των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, όπως και με τις κυβερνήσεις των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών, το «πώς η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει στην ενεργειακή τους απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο». Διαφημίζοντας δε τον στόχο της ντόπιας αστικής τάξης για την μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, κάτι που σπρώχνει τη χώρα πιο βαθιά στο μάτι του κυκλώνα των ανταγωνισμών, επικαλέστηκε τις δρομολογούμενες «σημαντικές επενδύσεις υποδομών στην πατρίδα μας, έτσι ώστε αυτή να καταστεί κόμβος εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου. Υγροποιημένο φυσικό αέριο το οποίο δεν θα καλύψει μόνο τις ανάγκες της πατρίδας μας, αλλά θα διοχετευθεί και προς τα βόρεια, ώστε να καλύψει ανάγκες των Δυτικών Βαλκανίων, της Βουλγαρίας, ενδεχομένως της Ρουμανίας, γιατί όχι και της Κεντρικής Ευρώπης».

Ταυτόχρονα, διεμήνυσε πως «η χώρα μας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση -ειδικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας- και πιστεύω ότι θα είναι πολύ ενεργή σε τέτοιου είδους επενδύσεις, οι οποίες θα γίνουν στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου και αυτές να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση».

Ερωτηθείς σχετικά με τις νέες τουρκικές απειλές, επέμεινε στη λογική του εφησυχασμού, λέγοντας για την κυβέρνηση Ερντογάν πως «εάν και η Ελλάδα είχε παραπάνω από 85% πληθωρισμό ίσως και εγω θα ήθελα να αλλάζω συνέχεια τη συζήτηση και να την κατευθύνω σε άλλη θεματολογία».

Δείτε ακόμα...