Ένα «πλούσιο» πρόγραμμα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για την «ελληνική αποστολή» στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν όπου πραγματοποιείται η 29η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα. Ομιλίες, συναντήσεις και συνεντεύξεις του πρωθυπουργού, ο οποίος παρευρίσκεται στη Διάσκεψη, εκδηλώσεις στο «ελληνικό περίπτερο» και πολλά άλλα.
Για να γίνει κατανοητό ένα από τα βασικά «ζητούμενα» της Διάσκεψης αρκεί κανείς να δει ποιοι «πλαισιώνουν» την ελληνική αποστολή. Στο Μπακού, λοιπόν βρίσκονται στελέχη της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ, της «Hellenic Hydrogen» (κοινοπραξία ΔΕΗ και «Motor Oil»), της «HelleniQ Energy», της ΔΕΠΑ Εμπορίας, του ΔΕΣΦΑ, της «ΤΕΡΝΑ», της «Energean», της «Metlen», των ομίλων Κοπελούζου και «ΤΙΤΑΝ», της AKTOR, της «Archirodon» κ.ά. Τα ονόματα και το χαρτοφυλάκιο των παραπάνω εταιρειών είναι από μόνα τους ένα δείγμα για το τι σημαίνει «πράσινη μετάβαση» ως ζητούμενο για τους καπιταλιστές. Διυλιστήρια πετρελαίου που ταυτόχρονα επενδύουν στο «υδρογόνο» και την «πράσινη ενέργεια», μεγαθήρια που έχουν ενεργοβόρες βιομηχανίες βωξίτη αλλά και φωτοβολταϊκά, τσιμεντοβιομηχανίες που καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες κάνοντας καρκινογόνα καύση σκουπιδιών κ.λπ.
Ο Κ. Μητσοτάκης παραχώρησε πριν λίγη ώρα συνέντευξη στην τηλεόραση του πρακτορείου «Bloomberg» και ήταν αρκετά αποκαλυπτικός.
Αρχικά ως είθισται επικαλέστηκε την «κλιματική κρίση» ως άλλοθι για την επιλεκτική ανικανότητα των αστικών κρατών να προστατέψουν τη ζωή και το βιος των λαών από τις φυσικές καταστροφές, αλλά και ως «καμπανάκι» για να δοθούν ακόμα περισσότερα χρήματα στα «πράσινα» αρπακτικά. Είπε συγκεκριμένα πως «η Ευρώπη θα προσφέρει περισσότερη συνεργασία, αλλά και περισσότερους πόρους σε χώρες στην αιχμή του δόρατος της κλιματικής αλλαγής (…) στην Ευρώπη φαίνεται να συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές που αφορούν τον κλιματικό μετασχηματισμό και όλοι συνειδητοποιούμε ότι αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να επιταχυνθούν (…) λόγω και των κλιματικών καταστροφών που είχαμε και των πρόσφατων πλημμυρών και κλιματικών καταστροφών στην Ισπανία. Θα πρέπει λοιπόν να επικεντρωθούμε στη μακροπρόθεσμη άμβλυνση αυτών των δυσκολιών και φυσικά στο να βοηθήσουμε τους λαούς μας να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές καταστροφές. Γι’ αυτό, λοιπόν, χρειάζεται χρηματοδότηση».
Στη συνέχεια έδωσε μια ενδιαφέρουσα απάντηση ερωτηθείς για το κατά πόσο θα αλλάξει η πολιτική των ΗΠΑ για το «κλίμα» μετά την εκλογή Τραμπ. Είπε, λοιπόν, ότι «υπάρχει η εθνική πολιτική των ΗΠΑ, υπάρχει όμως και μια καθαρή τεχνολογία την οποία κατέχουν και ελπίζουμε ότι θα μας προσφέρουν οι ΗΠΑ πολλές καινοτόμες λύσεις για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή». Οι προτεραιότητες και οι αντιθέσεις σε κάθε αστικό κράτος είναι δεδομένες λοιπόν, ανάλογα με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών τους ομίλων. Δεδομένες όμως είναι και οι business as usual για τα «πράσινα» αρπακτικά.
Επιπλέον ο Κ. Μητσοτάκης πάλι σχετικά με την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και το ενδεχόμενο ενός σφοδρότερου «εμπορικού πολέμου» στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των ΗΠΑ – ΕΕ – Κίνας πρόσθεσε πως «έχουμε ξεκινήσει την προμήθεια του αμερικανικού LNG, μπορούμε να συνεννοηθούμε με τις ΗΠΑ».
Τέλος, επανέλαβε ακόμα μια φορά τη μόνιμη λούπα σχετικά με το «καμπανάκι» ώστε να παρθούν πιο αποφασιστικά μέτρα για την ενίσχυση της «στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ, της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρηματικών της ομίλων κλπ. Μέτρα, δηλαδή, που ενισχύουν την πολεμική προετοιμασία της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα, ματώνοντας μεταφορικά και κυριολεκτικά τους λαούς της Ευρώπης.
Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε ήδη την ομιλία του στην Ολομέλεια της Συνόδου Υψηλού Επιπέδου της Διάσκεψης, ενώ σήμερα θα παραστεί στην εκδήλωση «Vertical Corridor: Europe’s New Energy Lifeline» μαζί με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ. Όπως φαίνεται και από τον τίτλο της εκδήλωσης αυτή αφορά τον Κάθετο Διάδρομο (Vertical Corridor) Ενέργειας, εγχείρημα που όπως γράφεται στα ΜΜΕ «τοποθετεί την Ελλάδα σε κομβική θέση για την ενεργειακή ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων και μέχρι την Ουκρανία». «Θυμίζουν» μάλιστα τα ίδια δημοσιεύματα ότι σε αυτό το έργο είχε αναφερθεί πρόσφατα ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, με αρμοδιότητα τους ενεργειακούς πόρους, Τζέφρι Πάιατ, χαρακτηρίζοντάς το ως «θεμελιώδες για τον στόχο της οικοδόμησης ενεργειακής ασφάλειας σε όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων μέχρι την Ουκρανία». Και μόνο οι λέξεις που υπάρχουν παραπάνω (Τζέφρι Παίατ, Ουκρανία, «Διάδρομος Ενέργειας») είναι από μόνες τους αρκετές για το πώς η «ενεργειακή ασφάλεια» και τα διάφορα ενεργειακά project από τη μία σημαίνουν κέρδη για επιχειρηματικούς ομίλους και ένταση της ενεργειακής φτώχειας για τους λαούς και από την άλλη γεμίζουν με «ανασφάλεια» τη ζωή λόγω της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που ήδη έχουν οδηγήσει σε ποτάμια αίματος στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και αλλού.
Επίσης, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε εκδηλώσεις όπως «Ο Ωκεανός μας, η Δράση μας», «για την αποστολή έγκαιρων προειδοποιήσεων και την αντιμετώπιση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών», θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, ενώ θα έχει διμερείς συναντήσεις με ηγέτες χωρών της Κεντρικής Ασίας. Όπως διαρρέεται, «στη συνάντηση αναμένεται να γίνει συνολική επισκόπηση των διμερών σχέσεων με έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και στον ρόλο της Ελλάδας ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης λόγω της θέσης της και των υποδομών που διαθέτει και αναπτύσσει (Ρεβυθούσα, Αλεξανδρούπολη, διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB κ.ά.)».
Για το τι σημαίνουν τα παραπάνω για τους λαούς, να θυμίσουμε τον «ενεργειακό χάρτη» που κράδαινε ο Νετανιάχου στον ΟΗΕ για να «εξηγήσει» για ποιο λόγο σφάζει με τη στήριξη των συμμάχων του (ανάμεσά τους και του Αζερμπαϊτζάν που φιλοξενεί τη «Διάσκεψη για το Κλίμα») τους λαούς στη Μέση Ανατολή.