Τις διαβεβαιώσεις του στο εφοπλιστικό κεφάλαιο για συνέχεια στην απρόσκοπτη τεράστια κερδοφορία του με εγγυητή την Ελλάδα έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δήλωσή του ως πρόεδρος στη συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη «θαλάσσια ασφάλεια».
Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, με αναφορές για την Ελλάδα ως «ναυτικό έθνος» και περί μεγάλου εμπορικού στόλου που διαθέτει η χώρα, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα θα παραμείνει φύλακας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας». Χαρακτήρισε, δε, τη ναυτιλία ως «βασική αξία» για έναν «ελεύθερο κόσμο» και για την «απρόσκοπτη συνεργασία» μεταξύ χωρών…
Επίσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δεν παρέλειψε να διαφημίσει, φυσικά, και τον ρόλο της Ελλάδας ως πρωτοπαλίκαρου θανάσιμων σχεδιασμών των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και τη συμμετοχή της χώρας για σε μια σειρά αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως «Atalanta», «Ειρήνη» και «ΑΣΠΙΔΕΣ» σε σημεία του παγκόσμιου χάρτη, όπου μαίνονται ιμπεριαλιστικές πολεμικές συγκρούσεις, όπως η Ερυθρά Θάλασσα, την οποία, μάλιστα, χαρακτήρισε ως «τυπική περίπτωση θαλάσσιας απειλής» που επηρεάζει τις τιμές σε πρώτες ύλες, Ενέργεια και βασικά αγαθά.
Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε διεξοδικότερα σε «απειλές», όπως η «κλιματική αλλαγή και η άνοδος των επιπέδων των θαλασσών», το «παρεμπόριο», η «τρομοκρατία και οι υβριδικές απειλές», που όπως είπε διαταράσσουν τη λειτουργία του παγκόσμιου εμπορίου. Οι εν λόγω «απειλές» βέβαια για την κερδοφορία των εφοπλιστών συχνά από τους ίδιους χαρακτηρίζονται ως «θαυμάσια κατάσταση» αφού αυξάνουν τα ναύλα. Σε κάθε περίπτωση η κάθε «απειλή» εντάσσεται στους σφοδρούς ανταγωνισμούς ανάμεσα σε «εχθρούς» και «συμμάχους» ενώ η κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη δηλώνει έτοιμη για «μάχη» με σκοπό την διαφύλαξη της κερδοφορίας της δικής της αστικής τάξης. Απέναντι σε αυτές τις «απειλές», λοιπόν, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι απαιτούνται «διεθνής συνεργασία» και λύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο είτε κρατικά, είτε ιδιωτικά, δηλαδή και από τους ίδιους τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Πρότεινε, ακόμα τη δημιουργία ενός παγκόσμιου οργανισμού για τον διαμοιρασμό πληροφοριών, την καλύτερη επικοινωνία και την αξιοποίηση και της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Στάθηκε και στην ανάγκη της εκπαίδευσης αναφορικά με τη ναυτιλία και την ασφάλεια και ειδικά σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση ζητημάτων κυβερνοασφάλειας στα λιμάνια και την εκπαίδευση ναυτικών στις νέες τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης, σε μια εποχή που τα ελληνικά λιμάνια βρίσκονται και αυτά στο «κάδρο» της αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.
Ειδική αναφορά έκανε και στην «αδιαπραγμάτευτη», όπως τη χαρακτήρισε, ελευθερία στον διαμοιρασμό πληροφοριών μέσω της αξιοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας και των υποθαλάσσιων καλωδίων, με το συγκεκριμένο ζήτημα να βρίσκεται στο επίκεντρο του ανταγωνισμού επιχειρηματικών ομίλων αλλά και όξυνσης της αντιπαράθεσης με την ΝΑΤΟική «σύμμαχο» Τουρκία.
Τέλος, μίλησε και για το περιβόητο Δίκαιο της Θάλασσας το οποίο, όπως είπε, «θέτει τη βάση για την παγκόσμια διακυβέρνηση στη θάλασσα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σημερινές και οι αναδυόμενες απειλές ασφάλειας». Ωστόσο, αυτό το Δίκαιο της Θάλασσας φαίνεται γίνεται «σουρωτήρι» από τους σφοδρούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.