Κύριε Μητσοτάκη διαλέξτε, παρανομείτε ή ψεύδεστε;

Από το περασμένο Σάββατο η χώρα έχει υψώσει ξανά στο μεσιανό της κατάρτι την κίτρινη σημαία της καραντίνας και οι πολίτες με τα κινητά ανά χείρας ζητούν άδεια κατ’ εξαίρεση μετακίνησης από το πενταψήφιο τηλέφωνο 13033, το οποίο εν συνεχεία  εγκρίνει το αίτημα με αυτοματοποιημένη διαδικασία. Αυτή όμως η διαδικασία, αυτοματοποιημένη ή μη, συνιστά ήδη επεξεργασία δεδομένων και δη προσωπικών, γεγονός που αντίκειται στη νομοθεσία προστασίας τους (GDPR) παραβιάζοντας τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών. Και εδώ τίθεται το ζήτημα της διατήρησης σε αρχείο των SMS μετακίνησης, είτε από το κράτος, είτε από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Και παρότι η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως δε διατηρεί αρχείο των μηνυμάτων αυτών, ταυτόχρονα οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι τα διατηρούν και μάλιστα οφείλουν να το πράττουν, δυνάμει του νόμου Ν.3917/2011 που εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή οδηγία 2006/24 ΕΚ. Ωστόσο ενώ η συγκεκριμένη οδηγία έχει ακυρωθεί ήδη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, στην ελληνική νομοθεσία ο αντίστοιχος νόμος παραμένει σε ισχύ και εφαρμογή από τους παρόχους.

κορονοϊός
Πηγή: Eurokinissi

Και ενώ όλα τα παραπάνω αποτελούν φλέγον νομικό ζήτημα, οι προχθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κυρίου Πέτσα, το μετατρέπουν σε πολιτικό και μάλιστα κρίσιμο, καθώς αφήνουν έκθετη την κυβέρνηση για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και των δικαιωμάτων των πολιτών. Συγκεκριμένα ο κύριος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δήλωσε πως μπαίνει στο τραπέζι η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, με αφορμή τα περισσότερα του ενός εκατομμυρίου μηνυμάτων μετακίνησης των πολιτών, που στάλθηκαν μετά τις 9.00 το βράδυ της Κυριακής, με αιτιολογία την «ατομική άθληση». Κατόπιν ο γενικός γραμματέας εμπορίου και προστασίας του καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, πήρε το λόγο αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «αν και δεν υπάρχει όριο στις μετακινήσεις, εάν το σύστημα δει πολλές μετακινήσεις του ίδιου ατόμου σε μία συγκεκριμένη περιοχή, τότε θα βάλει κόφτη».

Οι δύο παραπάνω δηλώσεις γεννούν πολλά ερωτήματα τεχνικής, νομικής αλλά και πολιτικής φύσης. Καταρχήν το πλήθος των μηνυμάτων που απεστάλησαν με σκοπό την ατομική άθληση μετά τις 9.00 το βράδυ, στο οποίο αναφέρθηκε ο κύριος Πέτσας, προϋποθέτει και δυνητικά αποδεικνύει τη διατήρηση αρχείου των μηνυμάτων των πολιτών, αλλά και την παραχώρηση πρόσβασης της κυβέρνησης στο αρχείο αυτό, εφόσον δεχθούμε πως δε διατηρεί το κράτος το αρχείο, αλλά οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Επιπλέον, ο περιβόητος κόφτης που ανέφερε ο κύριος Σταμπουλίδης προϋποθέτει πως το σύστημα παρακολουθεί πόσα μηνύματα στέλνει κάθε πολίτης, ενώ παράλληλα τα κατηγοριοποιεί ανάλογα με την αιτιολογία τους. Εν συνεχεία, κάποιος αλγόριθμος εξετάζει το πλήθος των μηνυμάτων ανά αιτιολογία για κάθε πολίτη και αποφασίζει αν θα εγκρίνει ή όχι τη μετακίνηση, ενεργοποιώντας τον κόφτη. Όλα τα παραπάνω συνιστούν αρχειοθέτηση και επεξεργασία των μηνυμάτων που περιέχουν προσωπικά δεδομένα πολιτών, πράξη παράνομη και προκλητική, ασχέτως οποιουδήποτε ειδικού υγειονομικού καθεστώτος.

Καραντίνα
Πηγή : Eurokinissi

Την επόμενη μέρα κιόλας, μετά το σάλο που προκλήθηκε με τις παραπάνω δηλώσεις, ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε κατηγορηματικά και ρητά πως κανένα αρχείο μηνυμάτων δε διατηρείται για τον τηλεφωνικό αριθμό 13033, καθώς επίσης πως το σύστημα δε γνωρίζει ποιοι πολίτες στέλνουν μηνύματα και με ποια αιτιολογία. Η δημόσια δήλωση του υπουργού εξέθεσε ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση που μας έχει βέβαια συνηθίσει σε καθημερινές παλινωδίες. Άλλωστε μόλις προχθές ο υπουργός ανάπτυξης και επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ομολόγησε πως οι λανθασμένες προβλέψεις της κυβέρνησης και το άνευ όρων οριζόντιο άνοιγμα του τουρισμού οφείλεται για τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα. Χθες το πρωί, μέσα στο κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός ενημερώνοντας τους πολιτικούς αρχηγούς, άδειασε τον υπουργό Γεωργιάδη λέγοντας πως η συμπεριφορά των νέων οφείλεται για το lockdown και την κατάσταση της πανδημίας και όχι το άνοιγμα του τουρισμού.

αφίσα κκε lockdown

Εν κατακλείδι, το καθολικό  lockdown επιβλήθηκε και παράλληλα από χθες άρχισε να ισχύει και η πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21.00 ως τις 5.00 το πρωί. Είτε πρόκειται για ψεύτικες δικαιολογίες της κυβέρνησης που προετοίμαζαν το έδαφος, είτε πρόκειται για παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών η κυβέρνηση παραμένει έκθετη. Βρίσκεται αποδεδειγμένα σε πανικό και δρα σπασμωδικά, ανήμπορη να διαχειριστεί τον κόλαφο που εισπράττει σε κάθε μέτωπο και ανίκανη να ελέγξει την κατάσταση της υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης. Μένει μόνο ο πρωθυπουργός να μας απαντήσει αν παρανομεί ή αν ψεύδεται. Όσα μέτρα και αν πάρει, όσα lockdown και αν επιβάλλει το μέλλον του λαού είναι επισφαλές όσο βρίσκεται στα χέρια του. Μόνη λύση είναι το καθολικό Lockdown στην πολιτική τους!

Διονύσης Μαλαπέτσας

Δείτε ακόμα...