Κυρώσεις της ΕΕ στην Κίνα για τους Ουιγούρους – Απάντηση του Πεκίνου

ΕΕ - ΚΙΝΑ

Κυρώσεις κατά τεσσάρων κινέζων αξιωματούχων και ενός κρατικού οικονομικού και στρατιωτικού οργανισμού για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ αποφάσισαν σήμερα οι ΥΠΕΞ των χωρών της ΕΕ. Στην περιοχή πλειοψηφεί η μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων, η αντιμετώπιση της οποίας επανέρχεται σταθερά στην αντιπαράθεση Κίνας – Δύσης.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πρώτο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων απέναντι στην Κίνα από το 1989. Αφορούν κυρίως σε ταξιδιωτική απαγόρευση και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ.

Απαντώντας η Κίνα ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων κατά 10 Ευρωπαίων, ανάμεσά τους βουλευτές και πανεπιστημιακοί και κατά τεσσάρων οργανισμών, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ.

Μεταξύ των δέκα προσώπων, ο γάλλος ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλυξμάν, ο γερμανός ευρωβουλευτής Ράινχαρντ Μπυτικόφερ, πρόεδρος της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Κίνα, ο γερμανός ερευνητής Αντριαν Ζεντς, οι εκθέσεις του οποίου για την τύχη των Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Πεκίνου.

Σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η απόφαση για της κυρώσεις που επεβαλε η ΕΕ «δεν στηρίζεται σε τίποτε άλλο εκτός από ψέματα και παραπληροφόρηση, αγνοεί και παραμορφώνει τα γεγονότα»,προσθέτοντας ότι πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση» των εσωτερικών υποθέσεων της Κίνας.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...