ΚΥΣΕΑ: Η επάρκεια φυσικού αερίου στο επίκεντρο της συνεδρίασης

Σταθμός Συμπίεσης Φυσικού Αερίου, Κήποι, Έβρου - Αγωγός Φυσικού Αερίου TAP
Φώτο Αρχείου / Σταθμός Συμπίεσης Φυσικού Αερίου, Κήποι, Έβρου – Αγωγός Φυσικού Αερίου TAP / Πηγή: TAP

Η επάρκεια στην προμήθεια της χώρας με φυσικό αέριο, βρέθηκε στο επίκεντρο της πρωινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας στην επάρκεια φυσικού αερίου (δεδομένου ότι η Ελλάδα παίρνει το 35% – 40% που καταναλώνει από τη Ρωσία), καθώς η Ελλάδα προμηθεύεται φυσικό αέριο μέσω του Turkstream. Επιπλέον, έχει ζητηθεί η πλήρης τροφοδοσία των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας με υγροποιημένο φυσικό αέριο και να «κλειστούν» επιπλέον φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου από την Αλγερία, για την έκτακτη τροφοδοσία της χώρας, εφόσον χρειαστεί, ενώ συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν για έκτακτη ανάγκη ποσότητες ντίζελ στην ηλεκτροπαραγωγή.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, υπάρχει επάρκεια σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια και είναι σε ετοιμότητα και οι μονάδες λιγνίτη που μπορούν να δώσουν περισσότερη ενέργεια στην τροφοδοσία.

Στην συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, τέθηκε και το θέμα των Ελλήνων που ζουν στη Μαριούπολη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πέρα από το κάλεσμα της ελληνικής κυβέρνησης εδώ και μέρες οι Έλληνες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης. Άλλωστε, αυτό που παρασκηνιακά λέγεται, είναι ότι η πλειοψηφία αυτών δεν θέλει να μετακινηθεί.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...