ΚΥΣΕΑ: Συνεδριάζει σήμερα με φόντο τη νέα απαράδεκτη συμφωνία για το Μεταναστευτικό

EUROKINISSI

Το Μεταναστευτικό θα είναι κυρίαρχο θέμα στο ΚΥΣΕΑ που θα συνεδριάσει το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και με φόντο τη νέα απαράδεκτη συμφωνία για τη διαχείριση των ξεριζωμένων που ετοιμάζεται μεταξύ ΕΕ, Τουρκίας και Ελλάδας. 

Η συνεδρίαση γίνεται λίγες μέρες μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όπου σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος συζήτησαν για μια νέα συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας με τη συνδρομή της Ελλάδας για το Μεταναστευτικό. 

Στόχος και της νέας Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας στο Μεταναστευτικό όπου οδεύουν Βρυξέλλες, Άγκυρα και Αθήνα, θα είναι η κάνουλα ροής των ξεριζωμένων ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων σε φτηνό εργατικό δυναμικό, αλλά και ως «χαρτί» στο ευρύτερο ιμπεριαλιστικό παζάρι που περιλαμβάνει και τις «διευθετήσεις» στα Ελληνοτουρκικά.

Ενδεικτικά, μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, είπε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει «πρωτοβουλία για επέκταση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας», ενώ παράλληλα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την Άγκυρα για την «κοινή αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακίνησης». «Μιλάμε για ευρωτουρκική συμφωνία με πρωτοβουλία της Ελλάδας», στον απόηχο της πρόσφατης συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Άλλωστε, πολλοί παραπέμπουν ήδη για τις υπογραφές του κειμένου, στις 7/12, οπότε θα συνεδριάσει υπό την προεδρία των δύο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας – Τουρκίας, στη Θεσσαλονίκη. Ενώ είπε πως ως αντάλλαγμα «δεν θα είναι μόνο τα χρήματα», παρότι και αυτά απασχολούν την Τουρκία, και πως «χρειάζονται και άλλα πράγματα που θα δείξουν ότι η Ευρώπη είναι πραγματικά εδώ», προσθέτοντας πως «διερευνάμε μια σειρά από ιδέες». Χαρακτήρισε δε ως «είδηση» την «καλύτερη συνεργασία Λιμενικού και τουρκικής ακτοφυλακής. Η συνεργασία είναι εφικτή και η θετικότερη εικόνα έχει να κάνει με τον αντίκτυπο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, γιατί το θέμα είναι να μη χάσουμε το μομέντουμ».

Ερωτηθείς σχετικά χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, επιβεβαίωνε ότι οι δυο κυβερνήσεις «βρίσκονται στην κατεύθυνση, λοιπόν, των συζητήσεων οι οποίες προχωρούν όλο και περισσότερο. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις» προανήγγειλε, τονίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι «είναι πολύ σημαντική η διαδικασία επικοινωνίας με την Τουρκία», με στόχο «να υπάρχει συνεργασία (…) με την Τουρκία και όχι μόνο μια διμερής συνεργασία, δηλαδή όχι μόνο της Τουρκίας με την Ελλάδα, μια συνεργασία της Ευρώπης με την Τουρκία».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...