Με «ατζέντα εμπλοκής» πραγματοποιείται η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη, στις ΗΠΑ.
Ο Γ. Γεραπετρίτης θα παραστεί στις συνεδριάσεις του ΟΗΕ για την Ουκρανία και τη Συρία, ενώ θα πραγματοποιήσει και «υψηλού επιπέδου επαφές με τη νέα αμερικανική διοίκηση», με φόντο τον ενεργότερο ρόλο που διεκδικεί η κυβέρνηση για λογαριασμό της αστικής τάξης, στα ευρωατλαντικά σχέδια σε Ουκρανία και Μ. Ανατολή.
Δίνοντας το στίγμα της επίσκεψης, σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» αναφέρεται στην πρόσφατη περιοδεία του στη Μ. Ανατολή και σημειώνει πως «η Ελλάδα είναι ενεργά παρούσα σε μια περιοχή της ευρύτερης γειτονίας της, όπου συντελούνται ιστορικές αλλαγές. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε θεατές των εξελίξεων. Οφείλουμε να είμαστε μέρος και συνδιαμορφωτές τους».
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ με τη νέα αμερικάνικη ηγεσία, αφού πρώτα υπεραμύνεται της πρόσληψης εταιρείας «λόμπινγκ», των γνωστών δηλαδή «παραδιαδρόμων» με το αζημίωτο για τα παζάρια, σημειώνει ότι «οι σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών έχουν βαθύ στρατηγικό χαρακτήρα. H ελληνική κυβέρνηση είχε συνεργαστεί στενά και εποικοδομητικά με την αμερικανική πλευρά και κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του προέδρου Τραμπ. Έχουμε, συνεπώς, κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και τώρα», επικαλούμενος δηλαδή τις συμφωνίες των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που μετέτρεψαν όλη την Ελλάδα σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση.
Εξάλλου ο Γεραπετρίτης σπεύδει να υπερασπιστεί την ανάγκη της γρηγορότερης στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, σημειώνοντας πως «ως κράτος-μέλος της ΕΕ οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι είναι αναγκαία η αναβάθμιση του ρόλου και της δυναμικής της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προκλήσεις ενός δύσκολα προβλέψιμου διεθνούς περιβάλλοντος».
Εξάλλου σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά ο υπουργός Εξωτερικών σε άλλη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» σημειώνει πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει παρεπόμενα ζητήματα, όπως αυτά τα οποία αφορούν τις λεγόμενες γκρίζες ζώνες ή την αποστρατιωτικοποίηση. Το ζήτημα το οποίο τίθεται και θα τίθεται είναι το ζήτημα των οριοθετήσεων. Γι’ αυτά θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο», υποτίθεται «χωρίς να λυθούν τα υπόλοιπα. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε οποιοδήποτε άλλο ζήτημα πέρα από το ζήτημα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης». «Διευθετήσεις» δηλαδή, εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, με επίκεντρο τη συνεκμετάλλευση του ενεργειακού και άλλου πλούτου, και με «ενεργές» όλες τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης.
Από το μενού εξάλλου δεν λείπει και ο εφησυχασμός, με τον υπουργό να λέει σχετικά με το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο και το ενδεχόμενο η Τουρκία να αντιδράσει ξανά στις εργασίες εκτός χωρικών υδάτων για την πόντισή του πως «βεβαίως και θα συνεχιστεί η έρευνα. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα», σημειώνοντας πως «θεωρώ και ελπίζω ότι η Τουρκία δεν θα φέρει αντιρρήσεις, ότι θα έχουμε την κατανόηση εκείνη έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το έργο αυτό. Σε περίπτωση που υπάρχει ένταση θα επιχειρήσουμε να την αποσυμπιέσουμε. Και θέλω να επισημάνω, ειδικά για το ζήτημα αυτό, ότι η έρευνα και η πόντιση επιφανειακών ηλεκτρικών καλωδίων -δηλαδή επί της επιφανείας του βυθού- προστατεύεται από το Διεθνές Δίκαιο απολύτως».