«Ευκαιρία» και για νέα χαράτσια στον λαό αποτελούν για την κυβέρνηση οι καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, με επίκληση στη «δημοσιονομική σταθερότητα», για να μην πειράξει δηλαδή «ούτε τρίχα» από την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, τα προνόμια και τις φοροαπαλλαγές τους.
Ενδεικτικά τα όσα ανακοίνωσε την Πέμπτη ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης, μιλώντας στον ρ/σ «ΣΚΑΪ», προαναγγέλλοντας την επιβολή ειδικού τέλους για τις φυσικές καταστροφές, με στόχο, επισήμως, να συμβάλει στους πόρους που θα χρειαστούν για την αντιμετώπιση των ζημιών από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές, προσθέτοντας ότι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό αύριο Σάββατο στη ΔΕΘ.
Εξάλλου, επιβεβαίωσε ότι έχουν επανέλθει οι σκέψεις για την υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών και επαγγελματικών χώρων από τους κινδύνους φυσικών καταστροφών, με τον λαό να φορτώνεται άλλο ένα χαράτσι και το αστικό κράτος να απαλλάσσεται από ένα ακόμη «βάρος», όπως αντιμετωπίζει ακόμη και αυτά τα ελάχιστα που δίνει για να αποζημιώνει όσους πρώτα καταστρέφει με την πολιτική του. «Πρέπει να αλλάξει και η συμπεριφορά μας και να δούμε και το ζήτημα της υποχρεωτικής ασφάλισης», πρόσθεσε ισχυριζόμενος ότι «η υποχρεωτικότητα μπορεί να οδηγήσει και σε χαμηλότερο κόστος Ασφάλισης», προετοιμάζοντας και για δεύτερο χαράτσι.
Αλλωστε, δείχνοντας τις προτεραιότητές τους, έδωσε έμφαση στη «διάσταση των αγορών και της δημοσιονομικής αξιοπιστίας». Ανέφερε, δε, πως η κτήση της επενδυτικής βαθμίδας ήταν μεγάλος στόχος, αλλά «συνδέεται και με υποχρεώσεις και με τη σφραγίδα της αξιοπιστίας, καθώς όταν ένας επενδυτής βλέπει την Ελλάδα πρέπει να σκέφτεται ότι είναι μια αξιόπιστη χώρα», επιβεβαιώνοντας πως οι «εθνικοί στόχοι» του κεφαλαίου έχουν ως προϋπόθεση το τσάκισμα του λαού. Για αυτό και είπε ότι δεν θα αναθεωρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2023 και το 2024, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον λαό, που θα φορτωθεί πάνω από 50 δισ. φοροληστείας, 4 δισ. ματωμένων πλεονασμάτων, την ίδια ώρα που το εισόδημά του θα ροκανίζεται από την ακρίβεια που αναμένεται να αυξηθεί παραπέρα, ειδικά στα τρόφιμα.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, θυμίζουμε, η κυβέρνηση έκοψε από τον Νοέμβρη και μετά ακόμα και την κοροϊδία του market pass, με πρόσχημα την κάλυψη με αυτό το ποσό της κρατικής αρωγής προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Δηλαδή, τα ψίχουλα του market pass γίνονται τα ψίχουλα της ενίσχυσης προς τους ανθρώπους που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και που, όπως έχει δείξει το πρόσφατο παρελθόν, στην πραγματικότητα ποτέ δεν καταφέρνουν να καλύψουν με αυτά τα ποσά το σύνολο των ζημιών, πόσο μάλλον να γίνει πραγματική αποκατάσταση και να παρθούν μέτρα για το επόμενο προδιαγεγραμμένο με βάση την πολιτική τους έγκλημα σε βάρος του λαού.
Να προχωρήσει το χαράτσι της ασφάλισης για φυσικές καταστροφές καλεί την κυβέρνηση η εφημερίδα «Καθημερινή». Στο κύριο άρθρο της Παρασκευή γράφει «το κόστος των φυσικών καταστροφών φαίνεται ότι θα γίνεται ολοένα και πιο δυσβάστακτο» και προσθέτει πως «η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών είναι αυτονόητη στην Ευρώπη. Καιρός να μπει και στη δική μας κουλτούρα». Με την λογική του κόστους ετοιμάζεται να σταλεί και πάλι ο λογαριασμός στο λαό για να μην θιγούν τα κέρδη των ομίλων.
Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης έλεγε χτες ότι «αυτό το οποίο συνέβη δεν έχει προηγούμενο, γι’ αυτό και κινήθηκε άμεσα η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός για να αναζητηθούν και να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για την κάλυψη αυτών των νέων αναγκών», δίνοντας δηλαδή ένα που παίρνει από την άλλη τσέπη του λαού ή ανακυκλώνοντας ήδη προϋπολογισμένα ευρωπαϊκά κονδύλια με τους γνωστούς όρους και «κόφτες».
Προετοιμάζοντας, μάλιστα, για όσα ειπωθούν στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι «δεν αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός την ομιλία του στη ΔΕΘ ή καμία ομιλία, ως μια αφορμή να παρουσιάσει ένα “καλάθι” ή μια ακόμα ευκαιρία για παροχολογία», αλλά ως «μια πολύ σημαντική ευκαιρία να αναλύσει τις προτεραιότητές του», αυτές τις προτεραιότητες που οδηγούν τον λαό από τη μια τραγωδία στην άλλη.
Την ίδια στιγμή η ακρίβεια θερίζει, με προϊόντα ευρείας κατανάλωσης όπως η ντομάτα να έχει φτάσει τα 3 ευρώ το κιλό, ενώ ήδη η τιμή της βενζίνης έχει σταθεροποιηθεί ή και ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο, όπως ταυτόχρονα και η τιμή του πετρελαίου έχει ανέβει κατακόρυφα. Μπρος σε αυτήν τη γενικευμένη ακρίβεια, ο Μαρινάκης παρουσιάζει μια μαγική εικόνα, λέγοντας πως… γίνονται έλεγχοι. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αρνείται να καταργήσει όλα τα χαράτσια που φορτώνονται σε τρόφιμα, καύσιμα, είδη πρώτης ανάγκης, ενώ κανένα σχέδιο δεν υπάρχει για το πώς οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του θεσσαλικού κάμπου θα μείνουν στον τόπο τους.