Επιβεβαιώνεται συνεχώς ο ρόλος του λιμένα των Αγίων Θεοδώρων Αττικής και των διυλιστηρίων της περιοχής στον ανεφοδιασμό των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και της ισραηλινής πολεμικής μηχανής στη σφαγή που διαπράττει σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.
Χαρακτηριστικά, αρόδο στη Σαλαμίνα βρίσκεται ξανά το πετρελαιοφόρο «Stena Polaris», που μισθώνεται κατά καιρούς από τους Αμερικανούς, έχει φορτώσει στο παρελθόν ξανά από τα διυλιστήρια στους Αγίους Θεοδώρους, πιάνει Σούδα για να την ανεφοδιάσει με καύσιμο κ.λπ.
Αλλωστε, και αυτήν τη φορά το πετρελαιοφόρο ήρθε από τη βάση των Αμερικανών στην Κρήτη, που έχει πάρει «φωτιά» τόσο στο ναυτικό μέρος (εξυπηρετώντας πλοία του Στόλου των ΗΠΑ που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή σημαδεύοντας το Ιράν), όσο και στο αεροπορικό, από όπου σηκώνονται συνεχώς κατασκοπευτικά των Αμερικανών για πτήσεις προς τη Μαύρη Θάλασσα, όπως και προς τη Μέση Ανατολή.
Διόλου τυχαία, ο στρατηγός ε.α. Φρανκ Μακένζι (ο διοικητής που επέβλεψε την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν) ανέφερε στην «Καθημερινή»: «Το Ναυτικό των ΗΠΑ χρησιμοποιεί τον Κόλπο της Σούδας για ανεφοδιασμό και για υλικοτεχνική υποστήριξη. Η κυβέρνηση της Ελλάδας ήταν πάντα πολύ υποστηρικτική απέναντί μας και αυτό αποτελεί σημαντικό μέρος της αρχιτεκτονικής των βάσεων του ΝΑΤΟ κατά μήκος αυτού που αποκαλούμε “νότιο σύνδεσμο”, ενώ οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα αποτελούν σημαντικό μέρος αυτής της αποστολής».
Σε αυτό το πλαίσιο, και χτες καταγράφηκε πτήση ενός «Lockheed EP-3E» του US Navy από τη Σούδα έως τα ανοιχτά του Λιβάνου, σημειώνοντας για λογαριασμό των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ισραήλ τις κινήσεις στην περιοχή.
Θυμίζουμε ότι στην ίδια ζώνη πλέει η ελληνική φρεγάτα «Κουντουριώτης», ενταγμένη στην επιχείρηση UNIFIL, αποστολή για την επικινδυνότητα της οποίας ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ήδη από τις αρχές Νοέμβρη του 2023, στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας αποφασίστηκε, «ως μέτρο πρόληψης για την ασφάλεια του προσωπικού», η εκάστοτε μετέχουσα στην αποστολή φρεγάτα να επιχειρεί πέραν των 75 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Λιβάνου, «εκτός βεληνεκούς συγκεκριμένων πυραύλων και συστημάτων», όπως λένε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευάλωτη σε άλλα όπλα.
Τεράστιοι κίνδυνοι
Οπως αποκάλυψε πρόσφατα ο «Ριζοσπάστης», στα συναρμόδια υπουργεία εξετάζονται σενάρια απεγκλωβισμού πολιτών από τον Λίβανο με ελληνικό ή κυπριακό διαβατήριο, ενώ αν ζητηθεί βοήθεια από άλλες κυβερνήσεις, συνδρομή θα παρασχεθεί και για πολίτες άλλων κρατών – μελών της ΕΕ, με ερώτημα βέβαια για τις πραγματικές τους ιδιότητες και τους λόγους φυγάδευσής τους.
Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι στον Λίβανο διαμένουν 3.000 – 3.500 άμαχοι με ελληνικό διαβατήριο. Για τον απεγκλωβισμό τους έχουν τεθεί σε επιφυλακή τα αρματαγωγά «Σάμος» και «Ικαρία», τα οποία θα προσεγγίσουν συνοδευμένα από φρεγάτα για να τους εξασφαλίσει αντιαεροπορική / αντιπυραυλική προστασία. Εξ ου και ετοιμασίες λέγεται ότι γίνονται και στη φρεγάτα «Λήμνος», που ενδέχεται να ακολουθήσει στην αποστολή, χώρια τον «Κουντουριώτη».
Το σχέδιο είναι να δέσουν στον νότιο Λίβανο, συγκεκριμένα στο λιμάνι της Naqoura, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Θεωρείται «ό,τι ασφαλέστερο» μπορεί να υπάρχει σε μια περιοχή που έτσι κι αλλιώς βράζει (σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, το ισραηλινό πυροβολικό βάλλει συχνά – πυκνά κατά θέσεων στα προάστια της πόλης). Είναι έδρα της UNIFIL, δύναμης που από το 1978 – και με «καπέλο» ΟΗΕ – βρίσκεται εκεί ελέγχοντας το εμπάργκο όπλων σε βάρος της Χεζμπολάχ.
Βέβαια, στην περίπτωση που θελήσει να απομακρυνθεί μικρός μόνο αριθμός, π.χ. 200 άτομα, από τον Λίβανο, τότε προκρίνεται εναλλακτικό σχέδιο, αυτό του απεγκλωβισμού τους με μεταγωγικά αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, με ερώτημα βέβαια πού θα προσγειωθούν και υπό ποιες συνθήκες.
Σημειωτέον, νοτιότερα επιχειρεί και έτερη μονάδα του Στόλου, αφού για την προστασία των συμφερόντων των εφοπλιστών και των ομίλων της διαμετακόμισης, η ελληνική κυβέρνηση έστειλε διαδοχικά στον Κόλπο του Αντεν τις φρεγάτες «Υδρα» και «Ψαρά», οι οποίες μάλιστα ενεπλάκησαν με πυρά εναντίον εισερχομένων, προερχόμενων από το έδαφος της Υεμένης. Μάλιστα, πρωταγωνιστώντας στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «Aspides» στην περιοχή, η κυβέρνηση ετοιμάζει για αντικατάσταση της φρεγάτας «Ψαρά», όταν επιστρέψει από την αποστολή της, περί τα μέσα Σεπτέμβρη όπως υπολογίζεται, έτερη φρεγάτα, τη «Σπέτσαι», στην οποία ήδη γίνονται εργασίες επισκευών και αναβάθμισης στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.