Κυβέρνηση: Επιδίωξη βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ

Επίσκεψη Μ. Πομπέο, Υπουργού Εξωτερικών ΗΠΑ και Κ. Μητσοτάκη, Πρωθυπουργού Ελλάδας στη Σούδα - 29/9/202
Επίσκεψη Μ. Πομπέο, Υπουργού Εξωτερικών ΗΠΑ και Κ. Μητσοτάκη, Πρωθυπουργού Ελλάδας στη Σούδα – 29/9/2020 – Πηγή: Eurokinissi

«Ο Τζο Μπάιντεν υπήρξε αληθινός φίλος της Ελλάδας και είμαι βέβαιος ότι υπό την προεδρία του η σχέση μεταξύ των χωρών μας θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή», δήλωσε σε ανάρτησή του ο Κυρ. Μητσοτάκης, προσδοκώντας για ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, όπως έκαναν εξάλλου και οι υπόλοιποι αρχηγοί των υπόλοιπων ευρωατλαντικών κομμάτων, με πρώτο και ‘καλύτερο’ τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την εκλογή του νέου Προέδρου των ΗΠΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας ο οποίος εξέφρασε χτες εκ μέρους της κυβέρνησης «θερμά συγχαρητήρια» στον Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας ότι οι διμερείς σχέσεις, «ήδη εξαιρετικές, θα γίνουν ακόμη πιο ισχυρές». «Προσδοκούμε να συνεργαστούμε για την ενίσχυση των διμερών δεσμών φιλίας και συνεργασίας και για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», πρόσθεσε αναγνωρίζοντας στις ΗΠΑ ρόλο επιδιαιτητή για τα κυριαρχικά δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.

Καλλιεργώντας αυταπάτες για το ρόλο των ΗΠΑ, τους οικονομικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με την Τουρκία, είπε ότι «παντού στον διεθνή Τύπο υπάρχει μια αναφορά πως μια από τις λίγες ηγεσίες που δεν έσπευσαν να συγχαρούν τον κ. Μπάιντεν, είναι η ηγεσία της Τουρκίας. Και αυτό κάτι λέει για ένα άγχος στη γειτονική μας χώρα».

«Εμείς, όμως, δεν εξετάζουμε το άγχος ορισμένων, εξετάζουμε τις σταθερές σχέσεις καλής γειτονίας, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Αν η νέα αμερικανική διοίκηση υπό τον Πρόεδρο Μπάιντεν συμβάλει σε αυτό, με καθοριστικό τρόπο, θα είναι ένα πολύ θετικό βήμα για τη σταθερότητα σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο», συμπλήρωσε, τονίζοντας τον ρόλο των ΗΠΑ ως «ασπίδα» μαζί με τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια που οδηγούν σε συνεκμετάλλευση και διευθετήσεις σε βάρος των λαών της περιοχής και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Παράλληλα, δήλωσε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να βαθύνει παραπέρα την εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟιά ιμπεριαλιστικά σχέδια, λέγοντας πως «η σχέση που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, που έχει αφήσει στην άκρη τις ίσες αποστάσεις που παραδοσιακά κρατούσαν οι ΗΠΑ ανάμεσα στις δύο χώρες (Ελλάδα και Τουρκία), θα συνεχιστεί και θα ενδυναμωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα».

Πηγή: ΝΑΤΟ

Πάση θυσία παραμονή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Ενώ ο τέως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλ. Διακόπουλος, με άρθρο του (στην «Καθημερινή»), ‘προγράφοντας’ την ουσία της ευρωατλαντικής πολιτικής που είναι η συνδιαχείριση-συνεκμετάλλευση στην Ανατ. Μεσόγειο και η πάση θυσία παραμονή της Τουρκίας σε αυτήν τη συμμαχία, ανέφερε ότι «η Τουρκία, είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη, σε μια κρίσιμη και στρατηγικά ευαίσθητη περιοχή. Μια γεωπολιτική έκλειψη της Τουρκίας θα δημιουργήσει κενό ισχύος, το οποίο δεν πρόκειται να καλυφθεί από κάποιον σύμμαχο των ΗΠΑ, αλλά από τη Ρωσία και το Ιράν», εκτιμά πως το πιο πιθανό είναι ότι ΗΠΑ και Τουρκία θα επιχειρήσουν «μια επανεκκίνηση των σχέσεων».

Στο πλαίσιο αυτό ζητάει την ενεργότερη εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «στο καθαρά διμερές επίπεδο, είναι πια καιρός η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) να γίνει πολυετής (και όχι να ανανεώνεται κάθε χρόνο), γεγονός που θα συμβολίζει τη μακροχρόνια δέσμευση συνεργασίας των δύο πλευρών. Τέλος, σε επιχειρησιακό επίπεδο, θα πρέπει να απαλλαγούμε από ταμπού του παρελθόντος. Θέλουμε την παρουσία του 6ου Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο και σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσαμε να συμβάλουμε διαθέτοντας μονάδες μας οργανικά, ως συνοδεία της αμερικανικής ναυτικής δύναμης».

Συνεκπαίδευση τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με τις ΗΠΑ. Η τουρκική Φρεγάτα TCG BARBAROS και κορβέτα TCG BURGAZADA σε σχηματισμό με το αμερικάνικο Αντιτορπιλικό USS WINSTON S. CHURCHILL
Φώτο Αρχείου / Συνεκπαίδευση τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με τις ΗΠΑ. Η τουρκική Φρεγάτα TCG BARBAROS και κορβέτα TCG BURGAZADA σε σχηματισμό με το αμερικάνικο Αντιτορπιλικό USS WINSTON S. CHURCHILL / Πηγή: Turkish Navy

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ριζοσπάστης

Ετικέτες: , , ,

Δείτε ακόμα...