Κυβέρνηση και Frontex – ΕΕ κάνουν «μπαλάκι» τις ευθύνες τους για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων

Γερμανοί της FRONTEX στον Έβρο
Φώτο Αρχείου / Γερμανοί της FRONTEX στον Έβρο

Τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης όπως και την εμπλοκή της Frontex ανέδειξε ο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τις «Πρόσφατες καταγγελίες σχετικά με επαναπροωθήσεις κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του Frontex στην Ανατολική Μεσόγειο» στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών και Δικαιοσύνης (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για τις επίμαχες καταγγελίες για τις επαναπροωθήσεις, ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φ. Λετζέρι, αναπαρήγαγε στη διάρκεια της συζήτησης για άλλη μια φορά τους γνωστούς ισχυρισμούς που πετούν το μπαλάκι των ευθυνών από τη Frontex – ΕΕ στην ελληνική κυβέρνηση και προανήγγειλε νέα σώματα «εποπτών» στα σύνορα.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην ομιλία του ανέφερε συγκεκριμένα:

«Η μετάθεση ευθυνών και ισχυρισμών που παρακολουθούμε ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τις Λιμενικές αρχές από τη μια και την ΕΕ και τη Frontex που επιχειρεί στη ελληνική συνοριογραμμή από την άλλη, φανερώνουν ένα μεγάλο και σοβαρό ζήτημα.

Η ελληνική κυβέρνηση κι οι αρμόδιες αρχές πρέπει με στοιχεία να τοποθετηθούν απέναντι σε αυτές τις σοβαρές καταγγελίες. Ακριβώς η ίδια η στάση τους γεννά ερωτηματικά που παραμένουν αναπάντητα μέχρι σήμερα.

Αναδεικνύεται όμως και κάτι ακόμα. Ότι η παρουσία της Frontex, ενός διακρατικού στρατιωτικού – αστυνομικού μηχανισμού καταστολής της ΕΕ, σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται την υπεράσπιση των συνόρων, το αντίθετο μάλιστα αποδεικνύουν τα γεγονότα.

Επίσης εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την προαναγγελία σήμερα εδώ στη συζήτηση από τον κ Λετζέρι νέων σώματα “εποπτών” που ενεργοποιούνται από τη Frontex στα σύνορα.

Ρωτούμε λοιπόν τον κ. Λετζέρι:

– Πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι η ίδια η Frontex φανερώνεται ότι έχει εμπλακεί σε περιστατικά επαναπροωθήσεων, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές προσφύγων και μεταναστών, ενώ μάλιστα η ΕΕ επιφυλάσσει ακόμα πιο αναβαθμισμένο ρόλο και στα νέα κλειστά κέντρα με το νέο αντιδραστικό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση;

– Πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι η δράση της Frontex αποτελεί defacto αμφισβήτηση του ίδιου του κυριαρχικού δικαιώματος κάθε κράτους να προστατεύει το ίδιο τα σύνορά του χωρίς ξένες παρεμβάσεις;».

Δείτε ακόμα...