Κυβέρνηση ΝΔ: Εντός της ημέρας το «χαράτσι» του ΕΝΦΙΑ

Ομιλία του Πρωθυπουργούτης Κυβέρνησης της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, Σεπτέμβρης 2021.
Φώτο Αρχείου / Ομιλία του Πρωθυπουργούτης Κυβέρνησης της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, Σεπτέμβρης 2021. (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Κυβέρνησης της ΝΔ εντός της ημέρας αναμένεται να ξεκινήσει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του φετινού «χαρατσιού» Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Η «αποστράγγιση» της λαϊκής οικογένειας συνεχίζεται εδώ και 10 χρόνια με το «χαράτσι» του ΕΝΦΙΑ.

Η πληρωμή του θα πραγματοποιηθεί σε 6 δόσεις, ενώ υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν 2,5 δισ ευρώ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν διπλή δόση τον Οκτώβριο, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις. Διαφορές στο εκκαθαριστικό τους θα δουν εκείνοι που αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο, όπως επίσης και οι ιδιοκτήτες που προχώρησαν στην τακτοποίηση αυθαίρετων επιφανειών. 

Μια σύντομη ιστορική αναδρομή

Θυμίζουμε ότι το «χαράτσι» του ΕΝΦΙΑ ξεκίνησε από την Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ (2011) με την επωνυμία Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ). Τότε ήταν έκτακτο και προσωρινό και πληρώνονταν μέσω της ΔΕΗ. Η Κυβέρνηση Παπαδήμου (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ) το διατήρησε. Η κυβέρνηση Σαμαρά (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) το μετονόμασε αρχικά Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Α). Σημειωτέων η πλειοψηφία του ελληνικού λαού με την υποστήριξη λαογέννητων Επιτροπών Αγώνα δεν το πλήρωνε. Ακολούθησαν καθημερινές απειλές για κατασχέσεις διακοπές ρεύματος από τον αστικό τύπο. Καμία ανταπόκριση από το λαό! Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έκεγαν τα εκαθαριστικά έξω απο τις ΔΕΗ. Στη συνέχεια αφού χρεωκόπησαν οι ιδιωτικές εταιρίες που πουλούσαν το ρεύμα το έβγαλε η Κυβέρνηση από το λογαριασμό της ΔΕΗ και το μετονόμασε ξανά. Αυτή τη φορά το ονόμασε Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Η Κυβέρνηση Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) διατήρησε το «χαράτσι». Σιγά σιγά (μετά από 5 χρόνια) κι αφού τα χρέη των λαϊκών οικογενειών κι οι απειλές συσσωρεύονταν, εξαναγκάστηκε ο λαός να αρχίσει να το πληρώνει. Καθοριστική ήταν η συμβολή της «πρώτης φοράς Αριστερά». Μάλιστα δια στόματος αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη, η πληρωμή του χαρακτηρίστηκε «πατριωτικό καθήκον»(!) Στις εκλογές του 2019 ο Πρόεδρος της ΝΔ Μητσοτάκης δεσμεύτηκε (!) με έμμεσο τρόπο, προς την αστική τάξη ότι θα διατηρηθεί ο ΕΜΦΙΑ, λέγοντας ότι θα αποδίδεται στην Τοπική Διοίκηση.

Αυτό το χαράτσι πληρώνουμε από σήμερα. Το αστικό κράτος έχει συνέχεια.

Δείτε ακόμα...