Κυβέρνηση: Νέες μειώσεις στις συντάξεις φέρνει το νέο έτος

Πορεία των συνταξιούχων από την πλατεία Κλαυθμώνος, στην Αθήνα, προς το Μέγαρο Μαξίμου μετά από κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων - 14/12/2021
Φώτο Αρχείου / Πορεία των συνταξιούχων από την πλατεία Κλαυθμώνος, στην Αθήνα, προς το Μέγαρο Μαξίμου μετά από κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων – 14/12/2021

Νέες μειώσεις στις συντάξεις μερίδας χαμηλοσυνταξιούχων φέρνει το νέο έτος με απόφαση της κυβέρνησης. Με εγκύκλιο του υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων Π. Τσακλόγλου, εφαρμόζοντας τον περιβόητο νόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, μειώνεται η Εθνική Σύνταξη και περιορίζεται έως του ποσού των 384 ευρώ. Αυτό στην περίπτωση που ο συνταξιούχος έχει πολλαπλά δικαιώματα (!), δηλαδή λαμβάνει για παράδειγμα Αναπηρική Σύνταξη και Σύνταξη Χηρείας.

Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο, οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν από 1η Γενάρη του 2022 την Εθνική Σύνταξη που απορρέει από το ένα ασφαλιστικό τους δικαίωμα (Αναπηρική Σύνταξη) αλλά θα χάνουν το ποσοστό του 70% αν είναι ταυτόχρονα και δικαιούχος χηρείας.

Η εγκύκλιος αναφέρει χαρακτηριστικά:

«…όταν ένας ασφαλισμένος δικαιούται περισσότερες της μιας συντάξεις από οποιαδήποτε αιτία (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου), του χορηγείται μια μόνο εθνική σύνταξη που δεν μπορεί να υπερβαίνει (μεμονωμένα ή ως άθροισμα εθνικών συντάξεων από διαφορετικές αιτίες) το ανώτατο όριο μιας πλήρους εθνικής σύνταξης (384 ευρώ). Ο κανόνας αυτός ισχύει και εφαρμόζεται, ανεξαρτήτως της προέλευσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος (εξ ιδίου δικαιώματος ή κατά μεταβίβαση) και σε οποιονδήποτε συνδυασμό σώρευσης».

Ερωτηθείς για το νέο χτύπημα των συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του Σκάϊ, υπεραμύνθηκε της απόφασης, λέγοντας πως η κυβέρνηση εφαρμόζει τον νόμο Κατρούγκαλου, αναδεικνύοντας έτσι ότι η κυβέρνηση χέρι – χέρι, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, που εισήγαγε τη συγκεκριμένη νομοθεσία, βυθίζουν ακόμα βαθύτερα στη φτώχεια και την ανέχεια τους απόμαχους της εργασίας, εν μέσω μάλιστα του κύματος ανατιμήσεων στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης και τις υπέρογκες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Δείτε ακόμα...