Κυβέρνηση: Παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Λευκορωσίας

Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια (εκλεκτή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Λευκορωσία) σε τηλεδιάσκεψη με τον Ν. Δένδια, Υπουργό Εξωτερικών της ΝΔ - Μάης 2021
Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια (εκλεκτή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Λευκορωσία) σε τηλεδιάσκεψη με τον Ν. Δένδια, Υπουργό Εξωτερικών της ΝΔ – Μάης 2021 / Πηγή: EUROKINISSI

Πιστή στη γραμμή ΕΕ και ΝΑΤΟ να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Λευκορωσίας εμφανίστηκε και πάλι η Κυβέρνηση της ΝΔ. Κατόπιν πρόσκλησης Δένδια βρέθηκε χτες στην Αθήνα (είχε προηγηθεί τηλεφωνική τους επικοινωνία στις 22 Απρίλη) η παρουσιαζόμενη ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία (άλλη μια χώρα που επιδιώκουν «παρέμβαση» οι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ). Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια ήρθε για συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέλη της κυβέρνησης, της Βουλής και τον δήμαρχο Αθηναίων. Συμμετέχει επίσης στο «Φόρουμ των Δελφών». Σκοπός της, όπως δηλώνει δεξιά κι αριστερά, είναι να «συζητήσει» την «υποστήριξη της Ευρώπης στους Λευκορώσους και το όραμα για μια νέα, δημοκρατική Λευκορωσία».

Η Τιχανόφσκαγια δεν παρέλειψε, βέβαια, να συναντήσει τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, ο οποίος έσπευσε να υπογραμμίσει «την υποστήριξη των ΗΠΑ για τον λαό της Λευκορωσίας και το κράτος δικαίου» βάζοντας και αυτός στόχο «μια νέα, δημοκρατική Λευκορωσία».

Η Λευκορωσίδα, μετά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, γνωστοποίησε ότι συζήτησαν «την υποστήριξη της Ελλάδας για τους καταπιεσμένους Λευκορώσους και την αλληλεγγύη με τον λαό μας στη διεθνή σκηνή». Εξέφρασε, επίσης, την ευαρέσκειά της για το γεγονός ότι η πρέσβειρα της Ελλάδας δεν επέδωσε χτες τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο.

Από το περιβάλλον της Τιχανόφσκαγια διαχεόταν αργότερα ότι οι πρέσβεις Γαλλίας, Ελλάδας και Λουξεμβούργου δεν εμφανίστηκαν για να επιδώσουν τα διαπιστευτήριά τους, «ακολουθώντας την πολιτική της ΕΕ για μη αναγνώριση της νομιμότητάς του». Επισήμως, βέβαια, η Ελλάδα διατηρεί στο Μινσκ μόνο άμισθο προξενείο, αρμόδια για τη Λευκορωσία είναι η πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα, και η πρέσβειρα στη Ρωσική Ομοσπονδία, Αικατερίνη Νασίκα, με «παράλληλη διαπίστευση».

Δείτε ακόμα...