Κυβερνητική φιέστα για νέα ηλεκτρικά λεωφορεία και στο βάθος παραπέρα εμπορευματοποίηση των συγκοινωνιών

EUROKINISSI

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να ρίξει «στάχτη στα μάτια του κόσμου» για την ταλαιπωρία που υφίσταται στις αστικές συγκοινωνίες, με κίνδυνο ακόμα και της ζωής του, μετά και το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών, επιχείρησε η κυβέρνηση σήμερα, με μία ακόμα φιέστα που έστησε, αυτή τη φορά στο αμαξοστάσιο των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ) στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη.

Συγκεκριμένα, στο αμαξοστάσιο περιόδευσε το πρωί ο Κ. Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την ηγεσία του υπ. Μεταφορών, για να διαφημίσει τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία που πρόκειται να δρομολογηθούν εντός του 2025.

«Η στήριξη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της πρωτεύουσας αποτελεί ένα κεντρικό στοίχημα της κυβέρνησης και χαίρομαι που πιστοποιώ και σήμερα ότι αυτός ο σύνθετος σχεδιασμός υλοποιείται ακριβώς όπως τον έχουμε προγραμματίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά, αποκρύπτοντας ότι αυτός ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την παραπέρα εμπορευματοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, μετά την απαξίωση του συγκοινωνικού έργου που παρέχουν η ΟΣΥ και η ΣΤΑΣΥ και το νομοσχέδιο που πέρασε την περασμένη χρονιά η κυβέρνηση της ΝΔ, επεκτείνοντας τη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών με τη σχέση κόστους – οφέλους, στο πλαίσιο της πολιτικής απελευθέρωσης του επιχειρησιακού έργου στις Μεταφορές ανοίγοντας νέες δυνατότητες κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις.  

Η νέα επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να επιδείξει κυβερνητικό έργο έρχεται την ώρα που έχουν γίνει «κανονικότητα» τα προβλήματα στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, όπου καταγράφονται ατυχήματα, φωτιές, ακινητοποιήσεις οχημάτων και συρμών, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή επιβατών και εργαζομένων ενώ έχει φουντώσει η οργή για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών. 

Η λειτουργία των συγκοινωνιών με τη σχέση κόστους – οφέλους και η εμπορευματοποίησή τους δημιουργούν την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις σε ανταλλακτικά, τον απαρχαιωμένο και επιβαρυμένο με εκατομμύρια χιλιόμετρα στόλο, τα ελλιπέστατα μέσα προστασίας της υγείας και της ζωής επιβατών και εργαζομένων, τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, γεγονός που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σήμερα, επικαλούμενος την καπιταλιστική κρίση, αναφέροντας: «Γνωρίζουμε ότι εδώ και πολλά χρόνια -και ως απότοκο της κρίσης- δεν είχαν γίνει ουσιαστικές επενδύσεις, ειδικά στα λεωφορεία μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα λεωφορεία το προσωπικό είναι τραγικά μειωμένο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τον Γενάρη του 2023 οι βάρδιες της ΟΣΥ ήταν 2.453 και οι ενεργοί οδηγοί ήταν 2.714. Το 2024, με ίδιες τις βάρδιες, οι ενεργοί οδηγοί είναι 2.100, δηλαδή 614 λιγότεροι, οι οποίοι καλούνταν να βγάλουν τα ίδια δρομολόγια.

Την ίδια ώρα, η εντατικοποίηση της εργασίας ακόμα και με δουλειά έως και 31 μέρες τον μήνα, σε αντίξοες συνθήκες, σε συνδυασμό με τους τσακισμένους και καθηλωμένους μισθούς, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα εξουθένωσης και αγανάκτησης στους εργαζόμενους των αστικών συγκοινωνιών.

Η εμπλοκή ιδιωτικών επιχειρήσεων προωθήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις 

Η λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών με τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια της «απελευθέρωσης» και η εμπλοκή ιδιωτικών επιχειρήσεων είναι μια διαδικασία η οποία προωθείται με νόμους όλων των κυβερνήσεων εδώ και 30 χρόνια.

Με τον νόμο 3920/2011 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δημιούργησε τις ανώνυμες εταιρείες ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ, που ανήκουν στον όμιλο ΟΑΣΑ . Όρισε ότι στον ΟΑΣΑ ανήκουν «ο στρατηγικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός, ο συντονισμός και ο έλεγχος του συγκοινωνιακού έργου», από ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, αλλά και ΚΤΕΛ ή «οποιονδήποτε άλλο φορέα». Οι ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ «λειτουργούν με βάση τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας», δηλαδή στόχος τους είναι το κέρδος, είτε ελέγχονται από το αστικό κράτος είτε από τους κεφαλαιοκράτες.

Το 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πέρασε τον ΟΑΣΑ και τις θυγατρικές του στο λεγόμενο Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Επίσης, με τον νόμο 4568/2018 όρισε ότι «στις περιοχές αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΣΕΘ ΑΕ, επιτρέπεται να εκτελούνται αστικά και υπεραστικά δρομολόγια από τα ΚΤΕΛ ΑΕ ή από τους OTA Α’ ή Β’ βαθμού ή από οδικό μεταφορέα επιβατών». Και είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που τον Μάη του 2019 παρέδωσε πρώτη 6 γραμμές των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης σε ΚΤΕΛ της περιοχής.

Για να ακολουθήσει η κυβέρνηση ΝΔ, η οποία με τον νόμο 4663/2020 επικαιροποίησε τη δυνατότητα εκτέλεσης αστικών δρομολογίων από ιδιώτες και ταυτόχρονα κατάργησε τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού στα ΚΤΕΛ, ενισχύοντας την ασυδοσία των εργοδοτών των ΚΤΕΛ.

Περαιτέρω, τον Οκτώβρη του 2020 παρέδωσε 60 γραμμές της ΟΣΥ σε ΚΤΕΛ, που τον Απρίλη του 2023 έγιναν 64 και με στόχο να ξεπεράσουν τις 70, δηλαδή πάνω από το 25% του γραμμών της Αττικής! Παράλληλα, πάνω από 300 λεωφορεία των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής είναι μισθωμένα (leasing) από ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...