Κυβερνοεπίθεση: Χάκερς ζήτησαν 70 εκατ. δολάρια για να «απελευθερώσουν» τα δεδομένα

Χάκερς θεωρείται ότι είναι πίσω από μια μαζική κυβερνοεπίθεση εκβιαστικού χαρακτήρα που επηρέασε εκατοντάδες εταιρείες ανά τον κόσμο. Αργά την Κυριακή ζήτησαν 70 εκατ. δολάρια για να «απελευθερώσουν» τα δεδομένα που κρατούν «κλειδωμένα», σύμφωνα με ανάρτηση σε ιστοσελίδα στο dark web.

Το αίτημα αναρτήθηκε σε blog που χρησιμοποιεί κατά κανόνα η συμμορία κυβερνοεγκληματιών REvil, ομάδα που συνδέεται με τη Ρωσία και είναι μεταξύ των πιο διαβόητων εκβιαστών στον κόσμο. Η συμμορία αυτή έχει δομή που καθιστά ενίοτε δύσκολο να διαπιστώσει κανείς ποιος μιλά εκ μέρους της, ωστόσο ο Άλαν Λίσκα της εταιρείας κυβερνοασφαλείας Recorded Future είπε πως το μήνυμα «σχεδόν σίγουρα» ήρθε από την κεντρική ηγεσία της REvil.

Η κυβερνοεπίθεση ransomware της REvil, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, ήταν μεταξύ των πιο «δραματικών» σε μια σειρά περιστατικών που προσελκύουν όλο και περισσότερο την προσοχή.

Οι χάκερς εισήλθαν στην εταιρεία Kaseya, που εδρεύει στο Μαϊάμι, και χρησιμοποίησαν την πρόσβασή της για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πελάτες και δικούς τους πελάτες, «πυροδοτώντας» μια αλυσιδωτή αντίδραση που γρήγορα παρέλυσε τους υπολογιστές εκατοντάδων εταιρειών ανά τον κόσμο.

Στέλεχος της Kaseya είπε πως η εταιρεία γνώριζε για την απαίτηση για λύτρα.

Επηρεάστηκαν γύρω στις 12 διαφορετικές χώρες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η εταιρεία κυβερνοασφαλείας ESET.

Την Κυριακή ο Λευκός Οίκος είπε ότι απευθυνόταν στα θύματα του συμβάντος για να παρέχει συνδρομή με βάση την εκτίμηση του κινδύνου.

Πηγή: Reuters

Δείτε ακόμα...