Να παρθεί πίσω η απόλυση του προέδρου του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης από την εργοδοσία της «Goldair Handling», στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, ο οποίος έχει καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή.
Ο κομμουνιστής βουλευτής κατήγγειλε ότι η εταιρεία εμπαίζει τους εργαζόμενους, όταν επικαλείται «οικονομικά προβλήματα» για την απόλυση, την ώρα που τα κέρδη της -σύμφωνα με επίσημα στοιχεία- συνεχώς αυξάνονται, όπως το 2023 που παρουσίασε αύξηση του τζίρου κατά 75% σε σχέση με το 2021!
Κατήγγειλε ότι η εκδικητική απόλυση ήρθε λίγο μετά τις καταγγελίες από το Σωματείο σχετικά με τα τέσσερα πρόσφατα εργατικά ατυχήματα, κι ενώ οι εργαζόμενοι μαζί με το Σωματείο τους διεκδικούν αυξήσεις και συμβάσεις με ανθρώπινους όρους. Πρόσθεσε ότι αυτή η απόλυση στοχεύει, όπως και μια σειρά άλλες ανά τη χώρα και πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη (Regency Καζίνο, ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης), στην επιβολή «σιγής νεκροταφείου» μέσα στους χώρους δουλειάς, την ώρα που τα εργατικά ατυχήματα έχουν πολλαπλασιαστεί.
Σημείωσε ακόμα ότι η επίθεση αυτή εντείνεται ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να νομοθετήσει τη 13ωρη εργασία και τις συμβάσεις μίας ημέρας, καθώς και την εφαρμογή «ωραρίου-λάστιχο», με μοναδικό στόχο την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, σε συνθήκες γενικότερου προσανατολισμού της οικονομίας προς την πολεμική προετοιμασία.
Ο Λ. Στολτίδης κατήγγειλε ότι από τότε που έχουν τεθεί εκτός αεροδρομίου οι αερολιμενικοί, το 2021, που έλεγχαν και έβαζαν πρόστιμα στις εταιρείες και τους υπεργολάβους που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο, τα εργατικά ατυχήματα έχουν εκτοξευτεί και πολλά από αυτά, παρολίγον να ήταν θανατηφόρα.
Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος έθετε μαχητικά τα αιτήματα των εργαζομένων για αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και υπογραφή ΣΣΕ, με αποτέλεσμα η εργοδοσία – για να μη μειώσει τα κέρδη της – να τον απολύσει. Η απόλυση είναι ύπουλο και θρασύδειλο χτύπημα της εργοδοσίας, επισήμανε ο Λ. Στολτίδης, τονίζοντας πως πρόκειται για επίθεση στο δικαίωμα της συνδικαλιστικής δράσης, αξιοποιώντας το σύνολο του αντεργατικού νομικού οπλοστασίου που έχουν θεσπίσει τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Τέλος, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι θα δώσουν δυναμική απάντηση στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία της 1ης Οκτώβρη.
Πλήρη κάλυψη στην εργοδοσία αλλά και την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, προσέφερε ουφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Καραγκούνης, στην απάντησή του. Επικαλούμενος εκθέσεις της δήθεν ανεξάρτητης αρχής της Επιθεώρησης Εργασίας, σημείωσε ότι τα εργατικά ατυχήματα ήταν ήσσονος σημασίας, δηλαδή δεν είχαν νεκρό ή σακατεμένο εργάτη ενώ δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις εκ μέρους της εργοδοσίας.



