Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας: Ανησυχία για τις ελλείψεις στην Πυροσβεστική

Χάρτης Ικαρίας
Χάρτης Ικαρίας / Πηγή: Eurokinissi

Την ανησυχία της «από την έλλειψη κεντρικού πολιτικού σχεδιασμού για την προστασία του δασικού μας πλούτου, από την έλλειψη σε προσωπικό, σε μέσα και μηχανολογικό εξοπλισμό, σε χρηματοδότηση στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, όπως Πυροσβεστική, Δασικές Υπηρεσίες, δήμοι κ.λπ.» εξέφρασε στο Δημοτικό Συμβούλιο η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ικαρίας.

Μεταξύ άλλων τόνισε πως στην Ικαρία υπάρχει «ανυπαρξία χρηματοδότησης από τη Διεύθυνση Δασών ώστε να συντηρηθούν οι δασικοί δρόμοι του νησιού. Μια ακόμα ευθύνη που προσπαθεί να καλύψει ο Δήμος Ικαρίας, διαμορφώνοντας συνολικά 209 χιλιόμετρα αγροτοδασικού δικτύου σε όλη την Ικαρία (στη ΔΕ Ραχών 84 χιλιόμετρα, στη ΔΕ Ευδήλου 64 χιλιόμετρα, και στη ΔΕ Αγίου Κηρύκου 74 χιλιόμετρα).

Υπενθυμίζει πως η συνολική έκταση της Νήσου Ικαρίας «είναι 254.038 στρέμματα, εκ των οποίων οι χρήσεις γης είναι οι ακόλουθες: Δάση: 39.650 στρέμματα – Δασικές εκτάσεις: 111.350 στρέμματα – Άγονες / βραχώδεις: 15.870 στρέμματα – Γεωργικές/ Λιβαδικές εκτάσεις / βοσκότοποι: 82.180 στρέμματα – Λίμνες/Ποταμοί: 78 στρέμματα – Αλπικές: 810 στρέμματα – Οικιστικές Περιοχές: 4.100 στρέμματα» και τονίζει πως με αυτά τα δεδομένα «αντιλαμβάνεστε ότι η αυξημένη ετοιμότητα που απαιτείται στην Περιφερειακή Ενότητα Ικαρίας – Φούρνων δεν είναι σε καμία περίπτωση εξασφαλισμένη, γεγονός που δεν δικαιολογεί την ανεπαρκή χρηματοδότηση». Πόσο μάλιστα όταν «η Γενική Γραμματεία Δασών έχει την Ικαρία στην Α’ Ζώνη επικινδυνότητας όσον αφορά τις πυρκαγιές, σύμφωνα με το σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών Νομού Σάμου της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικής Βορείου Αιγαίου».

Τέλος, καταθέτοντας τις απαιτήσεις της ξεκαθαρίζει πως «πιστεύουμε ότι σε κάθε περίπτωση οι Υπηρεσίες του δήμου μας παρά τις ανησυχίες μας για το θέμα, με βάση τους ανασταλτικούς παράγοντες που υπάρχουν μέσω των πολιτικών που εφαρμόζονται, από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά, θα συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στις δράσεις της αντιπυρικής προστασίας και φέτος όπως κάθε χρόνο. Όπως επίσης θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συνεργασία με το προσωπικό των εκτός δήμου υπηρεσιών, αλλά και των Εθελοντικών Συλλόγων με τη σημαντική τους προσφορά».

Ολόκληρη η Ανακοίνωση εδώ σε pdf

Δείτε ακόμα...