Λαϊκή Συσπείρωση Ζανύνθου: Πολλά χωριά δεν έχουν νερό για πάνω από ένα μήνα

Κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΖ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης κι Αποχέτευσης Ζακύνθου)
Κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΖ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης κι Αποχέτευσης Ζακύνθου)

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την υδροδότησή τους πολλά χωριά της Ζανύνθου – ορισμένα από αυτά δεν έχουν νερό για πάνω από ένα μήνα- καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση». 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε φωτιά που είχε πιάσει πρόσφατα στο χωριό Ορθονιές, υδροφόρες αναγκάστηκαν να μεταφέρουν νερό από το Καταστάρι, αρκετά χιλιόμετρα μακριά και σε ορεινό οδικό δίκτυο, αφού το δίκτυο ύδρευσης είχε… στεγνώσει, όπως αναφέρει.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει επίσης ότι «χωρίς κανένα ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας η Δημοτική Αρχή πραγματοποιεί αφαίρεση υδρόμετρων, χωρίς κανένα κοινωνικό κριτήριο σε όποιους δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση οφειλών», υπογραμμίζοντας πως η ΔΕΥΑΖ διαχειρίζεται ένα αγαθό της φύσης απαραίτητο για τη ζωή «το οποίο από το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της θεωρείται εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό!». 

Στέκεται και στην άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΥΑΖ που «δεν προήλθε από ανικανότητα της διοίκησης, όπως πονηρά κατηγορεί η κατά καιρούς αντιπολίτευση την Δημοτική Αρχή, αλλά είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής, συνειδητής πολιτικής απαξίωσης της εταιρείας και της υποχρηματοδότησης, ώστε να στρωθεί πιο εύκολα ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση και του νερού». Επισημαίνει ότι «με την απελευθέρωση της Ενέργειας, η οποία μετατράπηκε σε χρηματιστηριακό προϊόν, το κλείσιμο των εργοστασίων λιγνίτη αντί για τον εκσυγχρονισμό τους και την εξάρτηση από το πανάκριβο φυσικό αέριο που θεσμοθέτησαν, οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ εκτόξευσαν τα ήδη πανάκριβα τιμολόγια ρεύματος που πληρώνει η ΔΕΥΑΖ».  Ειδικά κατά τους τελευταίους μήνες, «αυτό το τεράστιο κόστος έρχεται να προστεθεί στο ήδη υψηλό κόστος που πληρώνουν οι ΔΕΥΑ σε όλη την Ελλάδα. Είναι σκανδαλώδες, άλλωστε, το γεγονός ότι οι ΔΕΥΑ πληρώνουν το ρεύμα με το ακριβό οικιακό τιμολόγιο, τη στιγμή που κάποιες βιομηχανίες χρεώνονται με το ⅓ του κόστους!». 

Όπως τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», το πρόβλημα της υδροδότησης του νησιού είναι γνωστό εδώ και 10ετίες από το γεγονός ότι αρκετά χωριά ακόμη δεν έχουν δίκτυο, ενώ ακόμη και σε αυτά που έχουν είναι κατασκευασμένο με αμιαντοσωλήνες χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει καμία ουσιώδης αλλαγή ή βελτίωση. ΟΙ βλάβες καθυστερούν να επισκευαστούν και λόγω της έλλειψης προσωπικού, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» να προσθέτει πως «στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε την έλλειψη πόσιμου νερού και την αγορά εμφιαλωμένου, αφού το νερό που φτάνει σε όλη τη Ζάκυνθο είναι κακής ποιότητας, υφάλμυρο, χωρίς χλωρίωση ή οποιαδήποτε αντιμικροβιακή επεξεργασία».

Πρόκειται για περιστατικά που είναι ασυμβίβαστα με την εξέλιξη και πρόοδο στον 21ο αιώνα, σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» και μάλιστα όταν «νερό υπάρχει για τις ανάγκες των μεγαλοξενοδόχων και των πολυτελών πισινών τους, δεν υπάρχει όμως για τα λαϊκά νοικοκυριά, για τους μικροεπαγγελματίες και τους αγρότες μεγάλου μέρους του νησιού, όπως το είδαμε και νιώσαμε καλά το περσινό καλοκαίρι». 

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναδεικνύει τη βασική αιτία αυτών των προβλημάτων η οποία είναι -όπως άλλωστε και στα σκουπίδια- η επιχειρηματοποίηση και η εμπορευματοποίησή του νερού. «Σημαντική ευθύνη φέρνουν όλες οι δημοτικές αρχές, οι περιφερειακές αρχές, οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ που μέχρι σήμερα αποδέχτηκαν και διαχειρίστηκαν το νερό με αυτά τα επιχειρηματικά κριτήρια, που συμφωνούν με τον “Καλλικράτη” – “Κλεισθένη”, με τη λογική κόστους – οφέλους και την ανταποδοτικότητα», συμπληρώνει.

Επίσης, τονίζει πως «σήμερα, όμως, υπάρχει η δυνατότητα για ένα πραγματικά σύγχρονο σχέδιο αξιοποίησης των υδάτινων πόρων, χωρίς επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων!». 

Καλεί σε πάλη για συνολική ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού και της πολιτικής που επιτρέπει την επιχειρηματική δράση με κριτήριο το κέρδος, τόσο από ιδιωτικούς ομίλους όσο και από δημοτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, αναφέροντας:

«Να βάλει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση και να αλλάξει αυτή την πολιτική υπεύθυνος είναι ο ζακυνθινός λαός! Πρέπει άμεσα και αποφασιστικά να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση του κ. Ακτύπη και από τη δημοτική αρχή του κ. Αρετάκη:

  • Την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των γεωτρήσεων.
  • Να επανέλθει το νερό σε όσα φτωχά νοικοκυριά έχει κοπεί.
  • Να αντιμετωπιστεί το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως επιχειρηματοποιημένο ανταποδοτικό προϊόν.
  • Γενναία κρατική χρηματοδότηση ώστε να προχωρήσουν άμεσα όλα τα απαραίτητα έργα στο δίκτυο του νησιού.
  • Να αξιοποιηθούν οι πηγές πόσιμου νερού του νησιού καθώς και τα άφθονα νερά που χύνονται στη θάλασσα για την ποιοτική αναβάθμιση του νερού που φτάνει στα σπίτια μας.
  • Αύξηση των τιμολογίων σε μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου και πλήρους απασχόλησης επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, το οποίο θα αναλάβει την κατασκευή των νέων έργων και τη συντήρηση του δικτύου.
  • Ολοκληρωμένη, αποκλειστικά κρατική πολιτική, που θα αφορά την έρευνα, τον εμπλουτισμό, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της χώρας, στον αντίποδα των κατευθύνσεων της ΕΕ.
  • Να απαλλαγούν από τα τέλη ύδρευσης μέχρι την αποκατάσταση του δικτύου οι κάτοικοι των χωριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα».

Παράσταση διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΖ

Να σημειωθεί ότι σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της ΔΕΥΑΖ προχώρησαν σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοί της. Απαίτησαν προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού ώστε να μπορεί να στηριχθεί η υδροδότηση του νησιού και κατήγγειλαν τη δημοτική αρχή για τη στάση που κρατά ως σήμερα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...