Λάρισα: Αμερικανικά μαχητικά στην 110 ΠΜ

Αμερικανικά μαχητικά F-15 στην 110 Πμ στη Λάρισα
Αμερικανικά μαχητικά F-15 στην 110 Πμ στη Λάρισα / Πηγή: Eurokinissi

Aμερικανικά αεροσκάφη F-15E Strike Eagle από την 336η Μοίρα μαχητικών της αεροπορικής βάσης Seymour Johnson, στη Βόρεια Καρολίνα, προσγειώθηκαν στην 110 Πμ στη Λάρισα για τη συμμετοχή στην πολυεθνική άσκηση «Castle Forge».

Στην άσκηση μετέχουν δυνάμεις χωρών του ΝΑΤΟ, με διεύθυνση από τη Διοίκηση Ευρώπης – Αφρικής της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAFE – AFAFRICA).

Οπως αναφέρεται, εξάλλου, στην ιστοσελίδα της εν λόγω Διοίκησης, η «Castle Forge» έχει σχεδιαστεί «με επίκεντρο την εταιρική σχέση που αυξάνει τη δέσμευση των ΗΠΑ για συλλογική άμυνα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ενισχύοντας παράλληλα τη διαλειτουργικότητα μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ», αναδεικνύοντας και τον ρόλο της χώρας ως κόμβου για τη διάταξη και ανάπτυξη αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Σύμφωνα, εξάλλου, με ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ, πέρα από τη μεταστάθμευση 7 αμερικανικών μαχητικών και των χειριστών τους, κατέφτασε με γιγαντιαίο αμερικανικό μεταγωγικό και το αναγκαίο προσωπικό υποστήριξης με όλο το σχετικό υλικό.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εδώ έχουν σχεδιαστεί να εκτελεστούν συνεκπαιδεύσεις σε συνεργασία και με τους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και με τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, σε αποστολές που συνθέτουν ένα πλήρες φάσμα πολεμικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα: Σύνθετων Αμυντικών και Επιθετικών Αεροπορικών Τακτικών. Αεροπορικής υποστήριξης με Τερματική Καθοδήγηση Πυρών (Joint Terminal Attack Controller – JTAC). Εναέριας Μάχης. Προστασίας – Προσβολής στόχων σε ξηρά και θάλασσα. Προσβολής – Υποστήριξης Ναυτικών Δυνάμεων.

Την ίδια ώρα, κινητικότητα σημειώνεται και στη Σούδα καθώς έδεσαν εκεί δύο υποστηρικτικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, τα «USNS Yuma» και «USNS Choctaw County», ενώ προηγουμένως είχε δέσει εκεί και το «USNS Carson city», όλα μεταφέροντας εφόδια.

Δείτε ακόμα...