Λάρισα: Εκδήλωση – παρουσίαση της επικαιροποιημένης έκδοσης «ΝΑΤΟ – ΕΕ: Εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών»

Η επικαιροποιημένη έκδοση της ΕΕΔΥΕ, «ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση: εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών» παρουσιάστηκε σε εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας το απόγευμα της Τρίτης σε αίθουσα του επιμελητηρίου.

Την εκδήλωση άνοιξε η Δήμητρα Παπαστεργίου, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, ενώ η παρουσίαση της έκδοσης έγινε από τον Νίκο Ζώκα, αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ. 

Στη συνέχεια  ακολούθησαν παρεμβάσεις από τη Μαρία Γεωργακούλη, γραμματέα της Επιτροπής Ειρήνης, τον Στέλιο Μπάρμπα, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, την Φανή Καμπέρη, μέλος του  ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών, την Δήμητρα Χατζιβασίλη, πρόεδρο του συλλόγου φοιτητών ΣΕΥΠ και τον Θανάση Αθανασιάδη, αντιπρόεδρο τηςΕπιτροπής Ειρήνης και υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ στο νομό Λάρισας.

Ο Νίκος Ζώκας, αναφέρθηκε αρχικά στους πρόσφατους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία,  τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι, «δεν είναι οι σεισμοί αυτοί που προκαλούν τα χιλιάδες θύματα, είναι οι κατασκευές των ανθρώπων που σκοτώνουν. Δεν μπορούμε να δεχτούμε σήμερα, με την τόσο μεγάλη γνώση που έχει συσσωρευτεί γύρω από το φαινόμενο του σεισμού, με την τόσο μεγάλη ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, να κατασκευάζονται σπίτια-φέρετρα στα οποία θάφτηκαν τόσοι άνθρωποι.  Και πρέπει όλοι ν’ αναρωτηθούμε, γιατί συνέβη αυτό;  Γιατί αύριο, σε ένα ανάλογο σεισμό, αυτό μπορεί να επαναληφθεί κι εδώ στην πατρίδα μας. Η απάντηση είναι μία, ο ιμπεριαλισμός σκοτώνει στους πολέμους που προκαλεί, σκοτώνει όμως και στη λεγόμενη «ειρήνη» του. Γιατί  η κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα στο σύστημα της εκμετάλλευσης είναι υποταγμένη στο ανελέητο κυνήγι του κέρδους. Γιατί  μπροστά στο κέρδος των κεφαλαιοκρατών απαξιώνεται απόλυτα η ανθρώπινη ζωή και ύπαρξη.  Αυτή είναι η πικρή αλήθεια και είναι χρέος μας να αλλάξουμε τα πράγματα!»

Στη συνέχεια σημείωσε ότι η ΕΔΕΥΕ με την συμβολή των τοπικών επιτροπών ειρήνης, επιδιώκει να διακινηθεί πλατιά η έκδοση.  Τόνισε χαρακτηριστικά: «Αποτελεί μια ευκαιρία να συζητήσουμε ουσιαστικά και να συμβάλλουμε στην παραπέρα οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην με κάθε τρόπο εμπλοκή της Ελλάδας στους αμερικανονατοϊκούς πολεμικούς σχεδιασμούς. Να αποκαλύψουμε – κόντρα στην ευρωατλαντική προπαγάνδα – το βρώμικο ρόλο που παίζουν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στο ελληνικό έδαφος. Πάνω απ’ όλα, όμως, επιδιώκουμε η συγκεκριμένη έκδοση να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο, ένα εφόδιο στην καθημερινή δράση στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, σε σχολεία και σε πανεπιστήμια, παντού όπου ζει, εργάζεται, μορφώνεται ο λαός μας.»

Ο Ν. Ζώκας, αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στον τρόπο με τον οποίο βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία και συνολικά στα ΝΑΤΟικά σχέδια, αλλά και τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει η περιοχή της Θεσσαλίας, με την παρουσία των αμερικάνικων στρατιωτικών δυνάμεων στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο και στο στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Μαγνησία, τόνισε  ότι με αυτό τον τρόπο μετατρέπεται η χώρα σε θύτη ενάντια σε άλλους λαούς και ο λαός σε στόχο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Κλείνοντας σημείωσε ότι «επιδιώκουμε μέσα από τη δράση που αναπτύσσουμε να συμβάλλουμε στην οργάνωση του αγώνα, στην κινητοποίηση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων, ώστε να εκφραστεί με όρους κινήματος η αντίθεση του λαού μας σε όλους αυτούς τους πολύ επικίνδυνους σχεδιασμούς.  Οι μαζικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, για την καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία γεννά τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τους ανταγωνισμούς, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αγκαλιάστηκαν από χιλιάδες εργαζομένους και νέους, οι οποίοι ανησυχούν για τις εξελίξεις, δεν θέλουν η χώρα μας να μετατρέπεται σε πολεμικό ορμητήριο κατά άλλων λαών. Νέες δυνάμεις μπήκαν στον αγώνα. Φάνηκε ότι υπάρχει ένα διακριτό ρεύμα λαϊκής αντίστασης που συσπειρώνει ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις και που χρειάζεται να δυναμώσει ακόμη περισσότερο. Οι απαιτήσεις για τη συνέχιση και την ενίσχυση της πάλης αυξάνουν και τις δικές μας ευθύνες».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...