Λάρισα: Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του Πυργετού

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πυργετού
Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πυργετού

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή του Κόμματος, επισκέφθηκε χθες Δευτέρα 30 Μάη το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του Πυργετού Λάρισας, όπου συναντήθηκε με τους πυροσβέστες, άκουσε τους προβληματισμούς και συζήτησε μαζί τους.

Στη συζήτηση αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα μπροστά και στη νέα αντιπυρική περίοδο. Συζητήθηκε ο εκσυγχρονισμός του μηχανολογικού εξοπλισμού με  αυτοκίνητα νέων τεχνολογιών καθώς δεν μπορεί η πυρόσβεση να συνεχίζει να γίνεται ακόμα με οχήματα απαρχαιωμένα τύπου «Στάγιερ» της δεκαετίας του ’70. Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του ατομικού εξοπλισμού όλων των πυροσβεστών με νέα μέσα και τεχνολογίες, που θα τους προστατεύει από τους πολλαπλούς κίνδυνους και θα διευκολύνει το έργο τους. 

Ένα ακόμα σοβαρό θέμα που συζητήθηκε, καθώς οξύνεται κάθε χρόνο, είναι ότι μεγάλο ποσοστό του προσωπικού μεγαλώνει και εκ των πραγμάτων βγαίνει εκτός μάχης, καθιστώντας επείγον ζήτημα την αντικατάστασή του με νέο μόνιμο προσωπικό. Τέλος, συζητήθηκε το ξεσπίτωμα των πυροσβεστών με τις μεταθέσεις ανά την Ελλάδα και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στους ίδιους και στις οικογένειές τους, αλλά και οι εκατοντάδες απλήρωτες υπερωρίες και επιφυλακές.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στις σοβαρές ευθύνες που έχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, των οποίων οι πολιτικές έχουν φέρει στη σημερινή τραγική κατάσταση το Πυροσβεστικό Σώμα. Στιγμάτισε την απαράδεκτη συμφωνία των κυβερνήσεων, το Πυροσβεστικό Σώμα να συνδράμει και να υπηρετεί τις ιδιωτικές εταιρείες αυτοκινητόδρομων με τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια, όπως είναι και αυτό του Πυργετού, που το προσωπικό τους πληρώνεται από το κράτος.

Για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, επισήμανε ότι για άλλη μια φορά ο λαός άκουσε τις ίδιες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση, περί «καλής προετοιμασίας», «πρόληψης» και «άμεσης παρέμβασης». Η γύμνια όμως του κρατικού μηχανισμού δεν κρύβεται και φέτος, καθώς οι δασικές πυρκαγιές άρχισαν από νωρίς και έχουν ήδη κατακάψει εκτάσεις μεγαλύτερες κατά 275% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2021! Πάνω από 10.000 στρέμματα έγιναν στάχτη μέχρι τις αρχές του περασμένου μήνα. Θα περίμενε κανείς, μετά και την περσινή καταστροφή, να σημάνουν συναγερμό. Συμβαίνει όμως το εντελώς αντίθετο: Πάνω από 3.600 είναι τα οργανικά κενά στην Πυροσβεστική, οι δασικές υπηρεσίες παραμένουν υποστελεχωμένες έως ανύπαρκτες, ενώ καμιά ουσιαστική μέριμνα δεν έχει ληφθεί για την πρόληψη. Οι δε 500 …δασοκομάντος που εκπαιδεύονται και θα αναλάβουν υπηρεσία τον Ιούνη (μάλλον!), τα χρυσοπληρωμένα ενοικιαζόμενα εναέρια μέσα κατάσβεσης, οι πυροσβέστες από 6 χώρες της ΕΕ, που φέτος θα έρθουν «έγκαιρα» και ο «πολύ καλύτερος» -υποτίθεται- συντονισμός με την Τοπική Διοίκηση, είναι αυτά που παραθέτει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση και της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Το εμπρηστικό «κοκτέιλ» όμως της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ, που υποτάσσει στη λογική του κόστους – οφέλους την προστασία του περιβάλλοντος και της περιουσίας του λαού, είναι έτοιμο για δράση, κάνοντας επιτακτική ανάγκη να βρίσκεται ο λαός σε επιφυλακή και αγωνιστική εγρήγορση για την προστασία και τη σωτηρία των δασών.

Το κλιμάκιο διαβεβαίωσε τους πυροσβέστες ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι δίπλα τους και στηρίζει τα αιτήματά τους καταθέτοντας σχετική Ερώτηση στη Βουλή για τη νέα αντιπυρική περίοδο και τις προτάσεις για να λυθούν τα οξυμένα προβλήματα.

Δείτε ακόμα...