Λάρισα: Ιδιωτική κλινική ζητάει από εργαζόμενους να υπογράψουν δήλωση οτι σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων ασφάλειας για την αποτροπή της πανδημίας θα έχουν ποινικές συνέπειες

Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας ANIMUS, Λάρισα
Φώτο Αρχείου / Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας ANIMUS, Λάρισα / Πηγή: animus.com

Στη Λάρισα, ιδιωτική κλινική ζητάει από εργαζόμενους να υπογράψουν δήλωση ότι σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων ασφάλειας για την αποτροπή της πανδημίας θα έχουν ποινικές συνέπειες. Την πρωτοφανή και απαράδεκτη κίνηση της διοίκησης του ομίλου «Animus», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Λάρισας. Το Σωματείο καλεί ταυτόχρονα τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο Σωματείο, ακυρώνοντας στην πράξη την εργοδοτική τρομοκρατία.

Με αυτό το χαρτί, αποθεώνεται για μια ακόμα φορά η «ατομική ευθύνη» για τους εργαζόμενους, που δουλεύουν καθημερινά σε συνθήκες εντατικοποίησης για «ψίχουλα», ενώ καλούνται να αποδεχτούν τα ξεχειλωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα για χάρη του κεφαλαίου. Κι αυτό όταν μόνο στις κλινικές της πόλης, το προηγούμενο διάστημα νόσησαν δεκάδες εργαζόμενοι εξαιτίας της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας και των σκληρών συνθηκών εργασίας, με τις ευθύνες της εργοδοσίας και τις πλάτες της κυβέρνησης.

Ιδιωτική κλινική αποθεώνει την ατομική ευθύνη και απειλεί τους εργαζόμενους

Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο, που διεκδικεί δωρεάν παροχή μέσων προστασίας για όλους τους εργαζομένους και επιβολή όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, θυμίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται η εργοδοτική τρομοκρατία. Όπως σημειώνει, «μετά την υποχρεωτική δήλωση που έπρεπε να κάνουν οι νεοπροσλαμβανόμενοι της επιχείρησης ότι δεν είναι μέλη εργατικών σωματείων, η εργοδοσία υποχρεώνει ουσιαστικά τους εργαζόμενους διά της παρουσίας της να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση περί συμμόρφωσης με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, μετακυλίοντας την ευθύνη της τήρησής τους και με την απειλή ποινικών και νομικών ευθυνών, απογειώνοντας μέχρι εκεί που δεν παίρνει την κυβερνητική γραμμή περί “ατομικής ευθύνης”».

Εργατικό Κέντρο Λάρισας
Φώτο Αρχείου / Εργατικό Κέντρο Λάρισας / Πηγή: ekl.gr

Μέγιστη πρόκληση

«Αποτελεί μέγιστη πρόκληση», συνεχίζει η ανακοίνωση, «όταν οι εργοδότες που έχουν κάνει τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο, που καλούσαν τους εργαζόμενους να πληρώσουν οι ίδιοι ακόμη και το κόστος των τεστ, να τους κουνάνε το δάχτυλο, αφού όσο κι αν προσπαθούν, δεν μπορούν να κρύψουν τη δική τους πρώτη και βασική ευθύνη που σήμερα οι τόποι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε βασικούς χώρους μετάδοσης του ιού».

Πηγή: ΕΚΛ

Δείτε ακόμα...