Λάρισα: Οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Ολλανδίας συναντήθηκαν στο Κέντρο της επιχείρησης «Ασπίδες», στην 1η Στρατιά

Τον κομβικό ρόλο που παίζει η Θεσσαλία στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ κατέδειξε η συνάντηση που είχε σήμερα στην Λάρισα ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, με την υπουργό Άμυνας της Ολλανδίας, KajsaOllongren. Συναντήθηκαν στην έδρα της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ όπου λειτουργεί το Κέντρο Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης «EUNAVFOR ASPIDES» καθώς η κυβέρνηση της Ολλανδίας στέλνει πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα που βρίσκεται και η ελληνική φρεγάτα «Ύδρα».

Στις δηλώσεις του ο Νίκος Δένδιας ανάφερε πως «συζητήσαμε για τις προκλήσεις ασφαλείας, συζητήσαμε όμως αναλυτικά για τις “ΑΣΠΙΔΕΣ”. Η Ολλανδία – και ευχαριστώ πάρα πολύ την κυρία Υπουργό γι’ αυτό – στέλνει ένα πλοίο στην Επιχείρηση “ΑΣΠΙΔΕΣ” το οποίο θα βοηθήσει εξαιρετικά τις δυνατότητές μας στην περιοχή». Έμμεσα υποστήριξε ότι με την αποστολή πολεμικών πλοίων εξασφαλίζονται τα εφοπλιστικά συμφέροντα λέγοντας ότι «και οι δύο χώρες θεωρούμε ότι πρέπει να συμμετέχουν στην Επιχείρηση, που είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της ελευθερίας στη ναυσιπλοΐα και την προστασία των ευρωπαϊκών συμφερόντων, του επιπέδου της ζωής των πολιτών μας». 

Στην επιχείρηση «Ασπίδες» συμμετέχουν τα ισχυρά κράτη της ΕΕ με τη Γερμανία και τη Γαλλία να έχουν στείλει φρεγάτες και την Ιταλία αντιτορπιλικό πλοίο.

Η 1η Στρατιά έχει μετατραπεί εδώ και χρόνια σε στρατηγείο της ΕΕ. Το 2014 αποτέλεσε κέντρο επιχειρήσεων της ΕΕ κατά του λαού της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, με πρόσχημα τις εμφύλιες συρράξεις, που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν.

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν και οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί στην ΕΕ που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. «Συζητήσαμε και την ευρύτερη ατζέντα της ανάγκης ενίσχυσης του αμυντικού βραχίονα της ΕΕ» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας και ισχυρίστηκε ότι «είμαστε η Ευρωπαϊκή Ένωση ένας οικονομικός γίγαντας, αλλά δεν είμαστε γεωπολιτικός γίγαντας και πρέπει να εργαστούμε γι’ αυτό».

Επιπλέον ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στις αξιώσεις της κυβέρνησης της Τουρκίας για «γκρίζες ζώνες»  με αφορμή την εξαγγελία της ελληνικής κυβέρνησης για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και το Ιόνιο. Δήλωσε πως «κάθε αξίωση εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, όπως αυτά προβλέπονται από τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, είναι απολύτως απαράδεκτη και απορριπτέα».

Εντούτοις τα περί «αδιευκρίνιστης κυριαρχίας στο Αιγαίο» που επικαλείται η Άγκυρα δείχνει ότι είναι επίπλαστο το καλό κλίμα στα ελληνοτουρκικά στο πλαίσιο ενός διαλόγου που προωθούν ΗΠΑ και ΕΕ σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Δείτε ακόμα...