Λάρισα: Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα ενάντια την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις

ΛΑΡΙΣΑ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ-DRONE
Φώτο Αρχείου / Τα Αμερικάνικα UAV που σταθμεύουν στη 110 ΠΜ στη Λάρισα / Πηγή: Eurokinissi

Με στόχο να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, για να μη γίνει η περιοχή ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, συγκροτήθηκε την Τρίτη, Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, στη Λάρισα.

Το «παρών» στη σύσκεψη που οργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας έδωσαν δεκάδες συνδικαλιστές από εργατικά σωματεία, Φοιτητικούς Συλλόγους, άλλους μαζικούς φορείς.

Εισηγητικά, η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, Δήμητρα Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στη μετατροπή της περιοχής της Θεσσαλίας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «στην περιοχή μας αξιοποιούνται από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Στεφανοβίκειο και στο στρατόπεδο “Γεωργούλα” στη Νέα Ιωνία Βόλου. Στο Στεφανοβίκειο είναι η βάση της ελληνικής 1ης Ταξιαρχίας Στρατού, που χρησιμοποιείται για τη μεταστάθμευση αεροκίνητων μονάδων και μαχητικών ελικοπτέρων του αμερικανικού στρατού. Από εδώ, από την πρώτη στιγμή, ελικόπτερα “Apache” προωθήθηκαν στην Πολωνία για να ενισχυθούν οι αμερικανικές δυνάμεις στην Ανατ. Ευρώπη απέναντι στη Ρωσία. Στο στρατόπεδο “Γεωργούλα” διαμένουν Αμερικανοί στρατιώτες οι οποίοι συμμετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις μαζί με τον ελληνικό στρατό.

Στη Λάρισα οι Αμερικανοί επενδύουν πολλά εκατομμύρια δολάρια για να αναβαθμίσουν την αεροπορική βάση με νέα υπόστεγα και κτίρια υποστήριξης, όπως προβλέπει η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία. Υπάρχουν σχέδια για να φιλοξενηθούν εδώ όχι μόνον τα F-35 που πρόκειται να αποκτήσει η Ελλάδα, αλλά και τα επανδρωμένα κατασκοπευτικά “GLOBAL HAWK”, καθώς και τα ιπτάμενα τάνκερ KC-135. Επίσης ενάμιση χρόνο μετά γίνεται η μετεγκατάσταση των μη επανδρωμένων “αεροοχημάτων” drones του τύπου “MQ-9 Reaper – Θεριστής” και από ό,τι προβλέπεται δεν πρόκειται να φύγουν. Τα συγκεκριμένα “αεροοχήματα” έχουν δυνατότητες και αυτονομία να καλύπτουν τεράστιες αποστάσεις, μέχρι τη Λευκορωσία και τη Μαύρη Θάλασσα στο βορρά, μέχρι τη Λιβύη και το Σουέζ στο νότο, κατασκοπεύοντας και παρέχοντας εικόνα επιτήρησης σε γη και αέρα σε πραγματικό χρόνο σε όποιο στρατηγείο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Επίσης, διαθέτουν πλατφόρμες εκτόξευσης πυραυλικών συστημάτων κάθε είδους. Αυτή η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Λάρισας θεωρείται απαραίτητη για τις ΗΠΑ καθώς διαθέτει σε πολύ κοντινή απόσταση αγωγό καυσίμων και αναβαθμίζεται τεχνολογικά ως το πρώτο αεροδρόμιο που θα διαθέτει οπτική ίνα κατάλληλη για μεταφορά δεδομένων. Μια σειρά υπερσύγχρονων όπλων τους, όπως τα αναβαθμισμένα F-16 “Viper” και τα F-35 λειτουργούν σε δίκτυο, οπότε η Λάρισα θα προσφέρεται ιδιαίτερα σε σχέση με άλλες υποδομές στην Ελλάδα που έχουν έλλειψη ανάλογων τεχνικών μέσων. Όλα αυτά γίνονται ώστε οι ΗΠΑ να μπορούν να καλύψουν τα σχέδια και τις ανάγκες της αμερικανικής διοίκησης Ευρώπης – Αφρικής της Πολεμικής Αεροπορίας (USAFE – AFAFRICA), σε περίπτωση πολεμικής αναμέτρησης με τη Ρωσία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, των Βαλκανίων, αλλά και όπου αλλού χρειαστεί.

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε και το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ) που λειτουργεί στο πλαίσιο του στρατηγείου της 1ης Στρατιάς και αποτελεί άμεση ελληνική εμπλοκή στον αμυντικό βραχίονα της ΕΕ. Αποτελεί ένα από τα πέντε ομοιότυπα στρατηγεία επιχειρήσεων της ΕΕ. Το 2014 ενεργοποιήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς και ανέλαβε σε στρατηγικό επίπεδο τη διοίκηση και τον έλεγχο των ευρωενωσιακών επιχειρήσεων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία».

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων ανέδειξαν την ανάγκη να συζητηθούν πλατιά στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης, στις γειτονιές, οι κίνδυνοι που δημιουργούνται για τον λαό από τη μετατροπή της περιοχής σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, ενώ τονίστηκε η ανάγκη να πραγματοποιηθούν πολύμορφες δράσεις μέσα στο καλοκαίρι, σε αυτή την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε να απευθυνθούν και σε άλλα Διοικητικά Συμβούλια σωματείων και φορέων προκειμένου να συζητηθεί η συμμετοχή στην Επιτροπή Αγώνα.

Δείτε ακόμα...