Λαβρόφ: Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν διευθέτησαν τη διαμάχη για το Καραμπάχ

«Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να υπάρξουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και ότι τα στρατεύματα της Μόσχας θα βοηθήσουν σε αυτό» δήλωσε σήμερα στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να επιβληθεί ως μεσολαβητής μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που, όπως είπε, δεν χρειάζεται.

“Το Γερεβάν και το Μπακού πράγματι διευθέτησαν την κατάσταση”, δήλωσε ο Λαβρόφ. “Ήρθε η ώρα για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα που σίγουρα θα βοηθήσουν σε αυτό”.

Η Ρωσία έχει “ειρηνευτικές” αποστολές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έναν αυτονομιστικό θύλακα με πληθυσμό κυρίως αρμενικό εντός του Αζερμπαϊτζάν. Στον θύλακα αυτό το Μπακού εξαπέλυσε επίθεση στις αρχές της εβδομάδας.

Οι αρμενικές αρχές του αποσχισθέντος Ναγκόρνο-Καραμπάχ δήλωσαν σήμερα ότι οι όροι της εκεχειρίας τους με το Αζερμπαϊτζάν εφαρμόζονται, και ότι προχωρούν οι εργασίες για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και την απομάκρυνση των τραυματιών.

Οι εξελίξεις στο Νότιο Καύκασο επιταχύνονται μετά και την εκτεταμένη στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ την περασμένη Τρίτη, η οποία διήρκησε ένα 24ωρο και έληξε με εκεχειρία και παράδοση των αρμενικών αυτονομιστικών αρχών του θύλακα. Οι εξελίξεις αυτές σχετίζονται με τον οξυμένο γεωπολιτικό ανταγωνισμό μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων, κυρίως μεταξύ των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Reuters

Δείτε ακόμα...