Λαβρόφ: Η Μόσχα ανησυχεί για τα σχέδια του Ισλαμικού Κράτους να αποσταθεροποιήσει την Κεντρική Ασία

Ρωσία _ Σεργκέι Λαβρόφ

Η κυβέρνηση της Ρωσίας εκφράζει την ‘ανησυχία’ της για τα σχέδια της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) με σκοπό την αποσταθεροποίηση της περιφέρειας της Κεντρικής Ασίας καθώς και της ίδιας της χώρας, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ανέφερε εξάλλου ότι διαπιστεύτηκε και άρχισε να εργάζεται στη Μόσχα τον περασμένο μήνα ο πρώτος αφγανός απεσταλμένος του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Το ένοπλο φονταμενταλιστικό σουνιτικό κίνημα κατέλαβε την εξουσία στο Αφγανιστάν τη 15η Αυγούστου.

Ακόμη, ο κ. Λαβρόφ τόνισε σε σύνοδο αφιερωμένη στο Αφγανιστάν στην Κίνα ότι η κυβέρνησή του θα θεωρούσε απαράδεκτη την στρατιωτική παρουσία ή την εγκατάσταση στρατιωτικών υποδομών των ΗΠΑ σε χώρες που γειτονεύουν με τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Μια δήλωση περί αποσταθεροποίησης στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας, που υποδηλώνει οτι η ενδοϊμπεριαλιστική διαπάλη στην Ουκρανία, ανοίγει και άλλα μέτωπα μεταξύ των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με Ρωσία-Κίνα, όπως στον Καύκασο, στο Αζερμπαϊτζάν, στον Ειρηνικό, στα δυτικά Βαλκάνια. Καταδείχνοντας οτι αυτή η διαπάλη για την παγκόσμια ηγεμονία, θα είναι οξύτατη, σε μάκρος χρόνου, οτι έχει περάσει σε μια άλλη φάση κλείνοντας έναν κύκλο ανταγωνισμών και επιρροής μετά τον β΄ιμπεριαλιστικό πόλεμο και ανοίγει ένα νέο κύκλο, ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους λαούς.

Πρέπει να θυμόμαστε πως έγινε η αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα που οδήγησαν στον β΄παγκόσμιο πόλεμο και πως διαμορφώθηκαν αυτοί οι συσχετισμοί ακόμη και μετά απο αυτόν, π.χ. Βιετνάμ, κ.α. Εγιναν μέσα από το αίμα των λαών με τεράστια κέρδη στα μονοπώλια.

Σήμερα, είναι καταφανές οτι οι ΗΠΑ δεν θα ‘παραδώσουν’ την πρωτοκαθεδρία στην Κίνα, αναίμακτα. Ο ανταγωνισμός δεν είναι του επιπέδου απο το μισό του 20ου και πέρα. Είναι σε άλλη φάση, ανώτερη και με τεράστια οξύτητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...