5 Νοέμβρη 1956: Γεννιέται ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας σε συναυλία το 2013
Φώτο Αρχείου / Λαυρέντης Μαχαιρίτσας σε συναυλία το 2013 / Πηγή: Eurokinissi
Ποια πόλη, ποια χώρα 
ποια θάλασσα σε ταξιδεύει τώρα
σωπαίνεις, θυμάσαι
και μεθυσμένη μες τον ύπνο σου γελάς
ποια πόλη, ποια χώρα
ποια θάλασσα σε ταξιδεύει τώρα

Στις 5 του Νοέμβρη του 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου έβλεπε το φως του ήλιου ο Λαυρέντης, γιος του Δημήτρη Μαχαιρίτσα, συνθέτη και διευθυντή της κρατικής ορχήστρας της ΕΡΤ. Από πολύ νωρίς τον τράβηξε στην αγκαλιά της η μουσική. Έτσι, 6 ετών αρχίζει μαθήματα πιάνου, για ένα μόλις χρόνο.

Στα 9 του χρόνια αγοράζει τον πρώτο του δίσκο, το Help των Beattles. Αξίζει να ακούσουμε αυτό τραγούδι των θρυλικών σκαθαριών για να καταλάβουμε γιατί και πόσο επηρεάστηκε ο Λαυρέντης.

Τρία χρόνια μετά ανακαλύπτει το Revolver και πάλι των Beattles. Από αυτό το άλμπουμ ακούμε το Yellow Submarine.

Ήδη σε ηλικία 10 ετών χάνει τον πατέρα του. Όμως ο σπόρος είχε ήδη πέσει, αφού είχε ξεκινήσει να σπουδάζει την μεγάλη του αγάπη στο Ελληνικό Ωδείο.

Σταματάει νωρίς το σχολείο, γιατί δεν τα πήγαινε καλά στα μαθήματά του και γιατί είχε τσακωθεί με έναν καθηγητή του, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αποβληθεί από όλα τα γυμνάσια!

Η πρώτη δουλειά που κάνει είναι στην αποθήκη της δισκογραφικής εταιρείας Μίνως Μάτσας και Υιός. Η ασυνέπεια στο ωράριο της εταιρείας είναι η αιτία που τον διώχνουν.

Ακολουθούν δεκάδες δουλειές, όπως μπάρμαν, παρκαδόρος, σερβιτόρος σε καφετέρια και πολλές άλλες.

Οι δρόμοι τους με τη δισκογραφική εταιρεία θα συναντηθούν λίγα χρόνια αργότερα, το 1978, αφού τα προσωπικά του albums κυκλοφορούν από την MINOS-EMI.

Στο στρατό υπηρετεί 14 μήνες σαν προστάτης (και άλλους 5-6 μήνες φυλακή !!!).

Η πρώτη του επαγγελματική ενασχόληση με το τραγούδι ήταν μετά τη στρατιωτική του θητεία. Άρχισε να τραγουδά αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλα στη «Συντροφιά». Στα 20 του, με τους Παύλο Κικριλή, Τόλη Σκαματζούρα, Αντώνη Μιτζέλο, Τάκη Βασαλάκη γεννιέται η ιδέα των P.L.J.

Το 1982 το συγκρότημα κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο “Armageddon” από την Polygram, με παραγωγό τον Γιάννη Δουλάμη, με τον οποίο και γίνονται όλοι οι δίσκοι του συγκροτήματος. Το ARMAGEDDON είναι βασισμένο στην Παλαιά Διαθήκη και η συνθετική ιδέα έχει τη βάση της στην Αποκάλυψη του Ιωάννη. Στον Λαυρέντη αρέσει η ενασχόληση με θρησκευτικά θέματα, αφού έχει κάνει και μαθήματα βυζαντινής μουσικής και ψαλμωδίες στη Μονή Πετράκη. Την εποχή εκείνη όμως το rock που προωθεί το συγκρότημα δεν έχει τόση απήχηση. Αυτός ο δίσκος πούλησε ελάχιστα κομμάτια,(γύρω στα 400). Είναι περίεργο το γεγονός ότι όταν πρόσφατα το ARMAGEDDON βγαίνει σε CD, θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους ελληνικούς rock δίσκους.

Σήμερα είναι συλλεκτικό το βινύλιο ενώ ο Αμερικανικός και Ευρωπαϊκός μουσικός τύπος εκθειάζει το Armageddon χαρακτηρίζοντας το ως αριστούργημα και έναν από τους καλύτερους δίσκους Progressive rock που ηχογραφήθηκαν ποτέ.

Όλος ο δίσκος εδώ

Η απογοήτευση από τις πωλήσεις του δίσκου, οδηγεί το συγκρότημα το 1983 να στραφεί στον ελληνικό στίχο, ενώ στην μπάντα προστίθεται ο Φίλιππος Σπυρόπουλος. Τότε αποφασίζουν να αλλάξουν το όνομα του συγκροτήματος που μετονομάζεται σε Τερμίτες (υπάρχει ένα τραγούδι με αυτόν τον τίτλο στο 2ο δίσκο), όνομα που θυμίζει Beattles (σκαθάρια).

Ακολουθεί ο 3ος δίσκος που κάνει τους πάντες να ενδιαφερθούν για τους Τερμίτες, το 1984. Με τίτλο ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΜΑΡΙΑ και με τον Γιώργο Νταλάρα να συμμετέχει στα τραγούδια ΑΡΚΟΥΔΕΣ και ΣΚΟΝΗ, ο δίσκος πουλάει χιλιάδες αντίτυπα και ακολουθούν εμφανίσεις, συναυλίες και άλλα.

Το τραγούδι Σκόνη, σε στίχους Μιχάλη Μαρματάκη και μουσική Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Και Αρκούδες, σε στίχους Μιχάλη Μαρματάκη και μουσική Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας

Τον Σεπτέμβριο του ’86 κυκλοφορεί το τέταρτο album, με τίτλο ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΑ ΤΡΕΝΑ, από την Virgin. Περιέχει τραγούδια όπως την ΣΚΛΗΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, και το ΟΥΤΕ ΜΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ, ΟΥΤΕ ΣΕ ΓΝΩΡΙΖΩ. Σε αυτό το δίσκο συμμετέχει η Σοφία Βόσσου και η Φλέρυ Νταντωνάκη. Στο πιάνο είναι ο Γιάννης Μπαχ-Σπυρόπουλος, ενώ στα ντραμς ο Φίλιππος Σπυρόπουλος.

Η Σκληρή μουσική σε στίχους Αντώνη Μιτζέλου και μουσική οι Τερμίτες

Ο κύκλος κλείνει για το συγκρότημα με το τελευταίο studio album των Τερμιτών που είναι το ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΒΡΟΧΗ, που κυκλοφορεί το 1988 με τραγούδια όπως το ΠΟΣΟ ΣΕ ΘΕΛΩ, ΠΑΡΕ ΜΕ ΑΠΟ ‘ΔΩ και άλλα.

Εδώ το τραγούδι Πάρε με από ‘δω, Στίχοι: Χάρης Καφετζόπουλος Μουσική: Αντώνης Μιτζέλος, Φωνητικά: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Και φυσικά το πολυτραγουδισμένο και πολυαγαπημένο Πόσο σε θέλω, σε στίχους, του Γιάννη Σπυρόπουλου, Μπαχ και μουσική οι Τερμίτες.

Κόντρα στους νόμους ερήμου προφήτης... 
Σημάδια στην άμμο, που απόψε θα σβήσεις...
Ασπρόμαυρο μέλλον, σκυφτός μετανάστης
σταθμός στο ραδιόφωνο, που πρέπει ν' αλλάξεις


Σου μοιάζει η σελήνη,
πού να 'βρω γαλήνη
στον Άδη ανατέλλω,
πόσο σε θέλω...

Το 1989 ξεκινά την προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής ταυτόχρονα. Πρώτο album Ο ΜΑΓΑΠΑΣ ΚΑΙ Η ΣΑΓΑΠΩ από την MINOS-EMI, σε στίχους του Μιχάλη Μαρματάκη που έγραφε στίχους και για τους Τερμίτες.

Το ομώνυμο τραγούδι εδώ

Δυο χρόνια αργότερα ο δίσκος-σταθμός. Κυκλοφορεί το ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ BLUES, το οποίο γίνεται χρυσός δίσκος. Ο Γιώργος Νταλάρας συμμετέχει στο ομώνυμο τραγούδι σε στίχους Γιάννη “Μπαχ” Σπυρόπουλου και μουσική του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Διδυμότειχο blues με ξεκούρδιστη κιθάρα
Διδυμότειχο blues η χαμένη μου πεντάρα
Διδυμότειχο blues η λιγδιασμένη μου τσατσάρα
τα βρεγμένα μου τσιγάρα
σάπια φρούτα στα τελάρα
Διδυμότειχο blues

Στη συνέχεια το 1993 κυκλοφορεί το ΡΙΞΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ. Δέκα κομμάτια, τα οχτώ σε μουσική του Λαυρέντη, σε στίχους Λίνας Δημοπούλου, Μιχάλη Γκανά, Έλενας Ζερβού, Κώστα Καρυστινού, Άκου Δασκαλόπουλου. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη συμμετέχει στο ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΣΟΥ ‘ΧΩ ΓΙΑ ΜΕΤΑ.

Σε στίχους Λίνας Δημοπούλου και μουσική Chris Thompson, Ρίξε κόκκινο στη νύχτα

Μα υπάρχω ακόμα
είμ’ ακόμα εδώ
παίρνω ανάσα και χρώμα
σε τροχιά άλλη πετώ

Και το Μικρασιάτικο σε στίχους Λίνας Δημοπούλου και μουσική Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ερμηνεύουν σε πρώτη εκτέλεση Ελευθερία Αρβανιτάκη & Λαυρέντης Μαχαιρίτσας (Ντουέτο)

Ζεϊμπέκικο απτάλικο
για το κακό και τ' άδικο
για το κακό και τ' άδικο
χορεύει η ψυχή μου
σ' ένα ντουνιά κατάδικο
της εθνικής σκυλάδικο
της εθνικής σκυλάδικο
και κλαίω απ' τη ντροπή μου

Και το προφητικό τραγούδι Να δεις τι σου ‘χω για μετά, με τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Βασίλη Παπακωνσταντίνου, σε στίχους Μιχάλη Γκάνα και μουσική του Λαυρέντη.

Εοκ, Νου Δου, περικοπές  
Κυπριακό και Σκόπια
Θεέ μου πως φτάσαμε ως εδώ
στα σύνορα του Εξαποδώ

Το 1993 είναι η χρονιά που ξεκινά κοινές καλλιτεχνικές εμφανίσεις με τον Διονύση Τσακνή. Αυτή η συνεργασία θα αποτυπωθεί δισκογραφικά στο album Η ΝΥΧΤΑ ΘΑ ΤΟ ΠΕΙ, σε ζωντανή ηχογράφηση από την συναυλία στον Λυκαβηττό στις 6 Σεπτεμβρίου 1993, Συνεχίζουν στις 25 και 26 Φεβρουαρίου 1994 στο ΜΕΤΡΟ. Ο Λαυρέντης και ο Διονύσης είναι πλέον ένα αχώριστο δίδυμο (έγιναν και κουμπάροι) σε κάθε live εμφάνιση τους.

Εδώ όλος ο δίσκος

Το 1995 κυκλοφορεί ο δίσκος (CD πλέον) ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΠΟΥ ΚΟΥΡΑΣΕ Η ΘΕΑ. Ένας από τους καλύτερους δίσκους του Λαυρέντη, ο οποίος όμως δεν θα έχει και ανάλογη εμπορική επιτυχία. Συμμετέχουν οι Βαγγέλης Κονιτόπουλος και Ελισάβετ Καρατσόλη.

Παράθυρα που κούρασε η θέα σε στίχους Μιχάλη Γκανάκαι μουσική Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Πριν κλείσουν δυο χρόνια, μέσα στο 1996 το ΠΑΥΣΙΛΥΠΟΝ. Ένα album-σταθμός που αγαπήθηκε πάρα πολύ, με πολύ μεγάλες πωλήσεις. Η μουσική πάντα του Λαυρέντη (η ΑΠΟΥΣΙΑ είναι γραμμένη από τον Μίλτο Πασχαλίδη) και οι στίχοι του Ισαάκ Σούση, του Γιώργου Οικονομέα και της Λίνας Δημοπούλου. Τους στίχους στο ομώνυμο τραγούδι έγραψε ο Νίκος Τσακνής, αδερφός του Διονύση. Συμμετέχουν οι Πυξ Λαξ στο ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ, ο Μπάμπης Στόκας (τραγουδιστής των Πυξ Λαξ) στο ΝΟΤΟ, καθώς και ο Δημήτρης Μητροπάνος στα ΚΙΤΡΙΝΑ ΒΡΑΔΙΑ. Τι να πρωτοακούσει κάποιος από αυτή τη δουλειά…

Ξεκινάμε με Ένας Τούρκος στο Παρίσι. Στίχοι:Ισαάκ Σούσης, Μουσική:Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Κίτρινα βράδια, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και Δημήτρης Μητροπάνος. Στίχοι:Λίνα Δημοπούλου Μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Πέρασαν δυόμισι και πλέον χρόνια δισκογραφικής απουσίας και ο Λαυρέντης επιστρέφει τον Ιούνιο του 1999 με το νέο του CD, ΕΤΣΙ ΔΡΑΠΕΤΕΥΩ ΑΠ’ ΤΙΣ ΠΑΡΕΕΣ.

Και τι ζητάω, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και Διονύσης Σαββόπουλος. Στίχοι:Γιάννης Γεωργακόπουλος Μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Θα μπορούσα να μη σταματήσω αυτό το αφιέρωμα.

Ξέρω πως οτιδήποτε μεγάλο κουράζει και δεν φτάνει τον αναγνώστη μέχρι το τέρμα. Μόνο που ο Λαυρέντης βιάστηκε να δώσει τέρμα στη δημιουργία του, αποφασίζοντας να πάρει το γάτο του και να φύγει από εδώ. Να πάει να συναντήσει το Μητροπάνο, το Μπουλά, μπήκε και ο Θάνος στην παρέα τους.

Για όλους εμάς, που συντρόφεψε μέρες και νύχτες, που τον ακούσαμε σε συναυλίες και στην Ακτή Πειραιώς, βράδια και βράδια, που έπαιζε με τους φίλους του στη σκηνή, ή όπου αλλού βρισκόντουσαν.

Για μας που τον απολαύσαμε στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που τίμησε την παράδοση του εκτελεσθέντα αγωνιστή παππού του, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Όπως κάθε μεγάλος, δεν φεύγει από κοντά μας, από την καρδιά μας.

Κλείνω το αφιέρωμα με κάποια τραγούδια που μου αρέσουν ιδιαίτερα.

Από την τελευταία του δουλειά με τους Νίκο Πορτοκάλογλου και σε μουσική και στίχους του Θανάση Γκαϊφύλλια, Κι Όλο Σερφάρω

Μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας Στίχοι: Ισαάκ Σούσης, Ο παλιός στρατιώτης, με το Γιώργο Νταλάρα.

Δε μου υπόσχεσαι ζωή και θαύματα δεν κάνω 
μα αν μου ζητάς λατρεία μου για σένα να πεθάνω
και μία δεύτερη φορά σαν τον παλιό στρατιώτη
θα πέθαινα αγάπη μου καλύτερα απ' την πρώτη

Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου Μουσική: Angelo Branduardi, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας Ο Σουλτάνος της Βαβυλώνας και η γυναίκα

Και τέλος Το φλασάκι. Στίχοι: Σάκης Μπουλάς Μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Βάλε στο μαγνητόφωνο τραγούδια που γουστάρεις  
Σκέψου την ώρα, τη στιγμή που τη ρεβάνς θα πάρεις
Σκέψου κορίτσια και γιορτές και πράμα που σαλεύει
κι ένα παιδί που μοναχό το δρόμο του γυρεύει.

Γιάννης Αγγέλου

Δείτε ακόμα...