ΛΔ Κονγκό: 22 νεκροί σε επίθεση κατά καταυλισμού εκτοπισμένων

Στρατιώτες της ΛΔ του Κονγκό

Τουλάχιστον 22 άμαχοι σκοτώθηκαν χθες Κυριακή σε νέα επίθεση εναντίον καταυλισμού εκτοπισμένων στην Ιτούρι, στο βορειοανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα από τη διάπραξη πανομοιότυπης επίθεσης με 29 νεκρούς σε άλλο, κοντινό καταυλισμό, ενημέρωσε ο τοπικός Ερυθρός Σταυρός.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μαμπό Μπαπού Μανς, συντονιστής του Ερυθρού Σταυρού στη Ντζουγκού, στην περιοχή Ιτούρι, κατηγόρησε παραστρατιωτικούς της οργάνωσης που αυτοαποκαλείται Συνεταιρισμός για την Ανάπτυξη του Κονγκό (Coopérative pour le développement du Congo, CODECO) για τη σφαγή.

Από την πλευρά της, «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει τις νέες φρικιαστικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν από παραστρατιωτικούς εναντίον άμαχου πληθυσμού, ιδίως ανθρώπων εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας», ανέφερε μέσω Twitter.

Η περιοχή Ιτούρι, όπου υπάρχουν κοιτάσματα χρυσού, μαστίζεται εκ νέου από βίαια επεισόδια από το τέλος του 2017, όταν άρχισε να δρα η παραστρατιωτική οργάνωση CODECO, που διατείνεται ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Λεντού, των μελών φυλής της περιοχής.

Από τον Μάιο, η Ιτούρι και η γειτονική επαρχία Βόρειο Κίβου κηρύχθηκαν σε κατάσταση πολιορκίας, μέτρο εξαίρεσης προορισμένο να διευκολύνει τον αγώνα εναντίον των ένοπλων οργανώσεων. Οι πολιτικές αρχές αντικαταστάθηκαν από αξιωματικούς του στρατού και της αστυνομίας.

Μολαταύτα, οι σφαγές και οι απαγωγές αμάχων δεν έχουν σταματήσει. Στην Ιτούρι, το προηγούμενο μακελειό ευρείας κλίμακας καταγράφηκε μόλις την περασμένη Δευτέρα, με απολογισμό 29 νεκρούς μεταξύ των εκτοπισμένων στον καταυλισμό του Ντροντρό, όχι μακριά από αυτόν του Ίβο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...