Nέα επίθεση στην ανατολική ΛΔ Κονγκό εξαπέλυσαν χτες Τετάρτη η οργάνωση Μ23 και ο στρατός της Ρουάντα. Η επαρχία Βόρειο Κίβου παραμένει στο επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων. Στις 27 Ιανουαρίου οι ένοπλοι της Μ23, οργάνωση – μαριονέτα του προέδρου της Ρουάντα Πολ Καγκάμε, κατέλαβαν την Γκόμα, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της ΛΔ Κονγκό και τη μεγαλύτερη του ανατολικού τμήματος της χώρας, μετά από πολύνεκρες συγκρούσεις που προκάλεσαν το θάνατο 2.900 ανθρώπων και πάνω από 2.800 τραυματίες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του ΟΗΕ.
Το τίμημα που πληρώνουν οι άμαχοι Κογκολέζοι (κυρίως οι γυναίκες) από το 2012 (οπότε ξεκίνησε η ένοπλη δράση της Μ23) ως σήμερα είναι ένας βαρύτατος φόρος αίματος. Χαρακτηριστική είναι η συνεχής καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων και οι καθημερινές απειλές της ζωής και της ακεραιότητας των πολιτών καθώς συχνά πέφτουν ανυπεράσπιστα θύματα ομαδικών βιασμών, σφαγών και δουλείας στα παράνομα ή νόμιμα ορυχεία που εκμεταλλεύονται ξένες εταιρίες χωρών όπως η Κίνα, η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Χτες τα ξημερώματα οι ένοπλοι της Μ23 και στρατιώτες της Ρουάντας άρχισαν σφοδρές μάχες με τις ένοπλες δυνάμεις της ΛΔ Κονγκό στη γειτονική επαρχία Νότιο Κίβου. Σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου, κατέλαβαν αστραπιαία την πόλη Νιαμπίμπουε, όπου βρίσκονται ορυχεία και μεταλλεία, κάπου 100 χιλιόμετρα από την Μπουκάβου και 70 χιλιόμετρα από το επαρχιακό αεροδρόμιο.
Οι σφοδροί ανταγωνισμοί γύρω από τον τεράστιο πλούτο της περιοχής πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες περιφερειακής ανάφλεξης. Οι τελευταίες συγκρούσεις στην επαρχία Βόρειο Κίβου και ο θάνατος 13 Νοτιοαφρικανών στρατιωτών (που συμμετείχαν σε περιφερειακή ειρηνευτική αποστολή) από πυρά της Μ23, αύξησαν τις εντάσεις μεταξύ Ρουάντας και Νότιας Αφρικής. Εάν δεν μπει φρένο στο νέο γύρο συγκρούσεων που μαίνονται στην περιοχή, τίποτε δεν αποκλείει την διεύρυνσή τους στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών και την περιφερειακή αποσταθεροποίηση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP