Λεκανοπέδιο Αττικής: Αύξηση των επιβλαβών αιωρούμενων στην ατμόσφαιρα μικροσωματιδίων PM2.5

Ακρόπολη - Σούρουπο στην Αθήνα με φόντο τους πυκνούς καπνούς από την αναζωπύρωση των πυρκαγιών στην βορειοανατολική Αττική
Σούρουπο στην Αθήνα με φόντο τους πυκνούς καπνούς από την αναζωπύρωση των πυρκαγιών στην βορειοανατολική Αττική, Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Αύξηση των επιπέδων των επιβλαβών αιωρούμενων στην ατμόσφαιρα μικροσωματιδίων PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα) καταγράφεται σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής, με μεγαλύτερη επιβάρυνση στα Βόρεια και Ανατολικά διαμερίσματα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ).

Το ΕΑΑ καλεί «να κλείσουν οι κάτοικοι τα παράθυρα και τις πόρτες των κατοικιών τους και αν πρέπει να εξέλθουν, να χρησιμοποιούν μάσκες N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5».

Στην Αθήνα εδώ και μέρες ένα πυκνό στρώμα κάπνας καλύπτει την ατμόσφαιρα, κάνοντας αποπνικτικό το περιβάλλον, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες. Και σ’ αυτήν την περίπτωση όμως ο κρατικός μηχανισμός καταφεύγει στην επίκληση της ατομικής ευθύνης, μοιράζοντας απλόχερα συμβουλές για αυτοπροστασία, χωρίς κανένα μέτρο οργανωμένης διαχείρισης του φαινομένου, ειδικά για τις πιο ευπαθείς ομάδες.

Δείτε ακόμα...